Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veža na Pustom vrchu s Klenovským Veprom v pozadí
Veža na Pustom vrchu s Klenovským Veprom v pozadí Zatvoriť

Extra Rozhľadňa Pustý vrch nad Čiernym Balogom

Horehronská obec Čierny Balog sa zaradila na zoznam obcí, ktoré neobišiel trend budovania turistických veží v blízkosti sídiel. Nová rozhľadňa stojí na typickom mieste, ktoré je ľahkým cieľom výletov pre rodiny s deťmi. Nie je ďaleko od obce, no kopec ponúka dobrý rozhľad. Paradoxne, aj bez veže, keďže celé temeno Pustého vrchu je odlesnené.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Doprava
Brezno (vlak, bus) - Čierny Balog-Komov (bus)
SHOCart mapy
» č.1101 Poľana (1:50.000)
Poloha
Slovenské rudohorie - Veporské vrchy - Balocké vrchy: Pustý vrch nad Čiernym Balogom
Nadmorská výška
650 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.73838 ° SŠ
dĺžka: 19.6855 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Zároveň ide o typický príklad rozhľadne, ktorá bola vybudovaná primárne za účelom pritiahnutia výletníkov a návštevníkov, ktorí by sa inak za výhľadmi na Pustý vrch asi nevybrali. Opäť škoda, lebo v okolitých Veporských vrchoch by sa našlo viac zalesnených vrcholov, ktoré by si zaslúžili turistickú vežu odkrývajúcu výborné pohľady do krajiny.

Klasická drevená konštrukcia dosahuje výšku 10,85 metrov. Pohľady ponúkajú dve výhľadové plošiny, ktoré sú prekryté osemuholníkovou strechou s priemerom 6,5 metra a prístupné mohutným točitým schodišťom. Spodná ochodza je vo výške tri metre nad úrovňou terénu a horná je vo výške šesť metrov. Na hornej sú zároveň osadené fotografie s popisom výhľadu po obvode zábradlia. Výstavbu realizovala príspevková organizácia obce Zahorka z Čierneho Balogu koncom roka 2018. Náklady na stavbu veže boli 5 000,- €.

Prístup

  • z Čierneho Balogu, časť Komov (autobusová zastávka Jednota alebo Na Drugánke) od mosta pri vodojeme priamo na juh po poľnej ceste 350 metrov na Pustý vrch,
  • z Čierneho Balogu, časť Látky (autobusová zastávka Látky) cez most k posledným domomov na vrchu po poľnej ceste okrajom poľa 910 metrov na Pustý vrch,
  • z Čierneho Balogu, časť Jánošovka (autobusová zastávka Jánošovka ZŠ) cez mostík medzi základnou školou a rómskou osadou po poľnej ceste 950 metrov na východ na Pustý vrch,
  • z Čierneho Balogu, časť Dobroč (autobusová zastávka Sihla) ulicou Jozefa Dekréta Matejovie do starého úvozu po poľnej ceste smerom na Látky 1800 metrov na Pustý vrch,
  • z Čierneho Balogu, časť Pusté (autobusová zastávka Krížno) z ulice Petra Jilemnického cez mostík ponad Čierny Hron a chodníčkom na sever na Pustý vrch.

Výhľad

Zo známych vrcholov v okolí možno z veže vidieť Klenovský Vepor, Tri chotáre, Urbanov vrch vo Veporských vrchoch, Prašivú, Malú a Veľkú Chochuľu v Nízkych Tatrách (Ďumbierske Tatry), Kabátovú, Zrazy a Lômik (nad Krátkym) vo Veporských vrchoch (Balocké vrchy). A z čiernobalockých osád vidieť miestne časti Fajtov, Komov, Látky, Dobroč, Pusté, Jánošovka a čiastočne Balog (Závodie) a Krám.

V roku 2020 by mala pribudnúť nad Breznom nová rozhľadňa na Horných lazoch (vrátane plánovanej zaistenej cesty), tak uvidíme ako sa realizátori myšlienky popasujú s jej umiestnením v teréne. Verím, že zvolia ideálny výhľadový bod.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Použité zdroje:

Fotogaléria k článku

Najnovšie