Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na rozhľadňu Balážka
Pohľad na rozhľadňu Balážka Zatvoriť

Rozhľadňa Rozhľadňa Balážka nad Lipanmi

V poslednej dobe sa na Slovensku rozmohlo stavanie rôznych rozhľadní, ktoré vás privedú na zaujímavé miesta s peknými výhľadmi. K týmto miestam sa priradilo aj mesto Lipany, ktoré nedávno otvorilo zaujímavú rozhľadňu s názvom Balážka. Rozhľadňa sa nachádza na západ od Lipian a poskytuje krásne pohľady na okolité pohoria Čergov, Levočské vrchy a Bachureň.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Trasa
Doprava
Lipany (vlak, bus, parkovanie na konci Hviezdoslavovej ulice alebo pri cintoríne nad centrom na zelenej značke)
SHOCart mapy
» č.1112 Prešov a okolie (1:50.000)
Poloha
Spišsko-šarišské medzihorie: horský masív Balážka - juhovýchodný predvrchol
Nadmorská výška
585 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.17431 ° SŠ
dĺžka: 20.94954 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Rozhľadňa Balážka sa nachádza v horskom masíve s rovnomenným názvom, ktorý dosahuje nadmorskú výšku 643 m. Vrch je zaujímavý nielen rozhľadňou, ale taktiež starým židovským cintorínom, ktorý sa nachádza pod železničným násypom. Predpokladá sa, že vznikol príchodom prvých Židov z poľskej Haliče približne v roku 1813. V súčasnosti sa však nezachovala žiadna podoba cintorína a pripomína ho len informačná tabuľa na jeho mieste.

Vrch Balážka

Masívom Balážka prechádzajú dva turistické okruhy pod názvom „Malá skala a Veľká skala“. Okruh Malej skaly poskytuje výhľad od kríža, kde sa nachádzajú zákopy, studnička, posed a informačné tabule. Okruh Veľkej skaly ide hrebeňom Balážky, pričom oba okruhy sú na seba prepojené.

Rozhľadňa

Veža bola slávnostne otvorená v roku 2019. Poskytuje krásne výhľady na okolité pohoria Čergov a Levočské vrchy, Kamenický hrad a na celé mesto Lipany. Je vysoká 14 metrov a jej pôdorys je približne 10 x 10 metrov. Má tri podlažia. Je ukotvená v betónových pätkách a pôsobí veľmi masívne.

Prístup

Zelenou turistickou značkou zo železničnej stanice v Lipanoch smerom na severozápad. Neskôr za železničným priecestím sa postupuje po miestnej turistickej značke (červeno-biely štvorec). Približné súradnice rozhľadne sú 49.17431° a 20.94954°

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Použitý zdroj:

Fotogaléria k článku

Najnovšie