Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na rozhľadňu
Pohľad na rozhľadňu Zatvoriť

Extra Rozhľadňa v obci Okružná

Na východnom Slovensku vznikla v roku 2019 ďalšia zo zaujímavých rozhľadní, ktorá sa nachádza nad obcou Okružná pri Prešove. Rozhľadňa sa nachádza na príjemnom mieste mimo ruchu ľudských obydlí a poskytuje príjemné výhľady na Prešov, Kapušiansky hrad, celý Čergov a v prípadne priaznivej viditeľnosti taktiež pohľad na Vysoké Tatry.

Doprava
Prešov (vlak, bus) - Okružná (bus, parkovanie na konci ulice)
SHOCart mapy
» č.1112 Prešov a okolie (1:50.000)
Poloha
severné podhorie Slanských vrchov, na západnom okraji zástavby obce Okružná, v blízkosti zelenej cyklotrasy č. 5900
Nadmorská výška
400 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.02252 ° SŠ
dĺžka: 21.36443 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Rozhľadňa bola verejnosti sprístupnená 30. júna 2019. Autorom myšlienky je Jozef Sukovský z Farskej charity Okružná. Bola postavená dobrovoľníkmi v rámci projektu Oáza pokoja.

„Počas stavby rozhľadne od júna do septembra 2018 sa uskutočnilo spolu štyridsaťjeden brigád. Vyše päťdesiat dobrovoľníkov spoločne odpracovalo na výstavbe rozhľadne viac ako štyristodesať hodín dobrovoľníckych prác“.

Okolie je tvorené veľmi príjemnou krajinkou. Odporúčam taktiež zájsť asi 50 metrov južne od výhľadne, kde sa nachádza krásne oddychové miesto s vyrezaným dreveným krížom, ktoré stvárnil taktiež Jozef Sukovský.

Rozhľadňa

Objekt siaha do výšky 5 metrov a jeho pôdorys je približne 6 x 6 metrov. Rozhľadňa je postavená z masívnych trámov a je tvorená dvomi podlažiami. Je bezpečne ukotvená betónovými pätkami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prístup

Zo západného konca dediny Okružná spevnenou cestou. K rozhľadni vedú drevené šípky. Nie je značená žiadnou turistickou trasou. Poloha rozhľadne je 49.022520 a 21.364430 / 49° 01.271´ a 21° 21.699´.

Použité zdroje:

Fotogaléria k článku

Najnovšie