Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Gálová
Útulňa Gálová Zatvoriť

Útulňa Gálová na Smrečinke

Kedysi tu boli krásne smrečiny a chodníčky porastené machom, na zamokrených miestach drevené lávky, aby sa dalo bezpečne ísť lesom. Dnes je tu les vyrúbaný a Prednú Gálovú pretínajú zvážnice, ktoré tu vyrástli ako huby po daždi, keď sa začala likvidovať kalamita. Čo ostalo, sú krásne výhľady na Kráľovu hoľu, hrebeň Vysokých Tatier a údolie Slanej. Tiež veľa čučoriedok, brusníc a výborná voda v studničke pod Prednou Gálovou. Tak sa v mapách nazýva lokalita a pretína ju Cesta hrdinov SNP.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: na juhozápadnom bočnom hrebeni Smrečinky
Nadmorská výška
1127 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.815333 ° SŠ
dĺžka: 20.443483 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 - 10 ľudí na drevených pričniach s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
celoročná
Voda
Studnička pod Prednou Gálovou pod lesnou cestou asi 400 m od útulne
Kontakt

Webová stránka útulne
FB útulne

Poloha a prístup

  • z Dobšinského kopca (bus) po červenej značke (Cesta hrdinov SNP, E-8) za asi 2.30 h,
  • zo sedla Súľová po červenej značke (Cesta hrdinov SNP, E-8) za asi 1.00 h,
  • z Vlachova (bus) po žltej značke za asi 2.20 h.

Pri prechode Cestou hrdinov SNP (E-8) turistov iste poteší nová útulňa pod Prednou Gálovou či inak povedané pod Smrečinkou. Nachádza sa neďaleko Stromíša pri červenej značke Cesty hrdinov SNP v západnom cípe Volovských vrchov v nadmorskej výške 1127 m, nad obcou Vlachovo.

Objekt

Autor projektu je Ing. Miloš Gál. Útulňa má zrubovú konštrukciu s trojuholníkovým štítom strechy a aj interiér je drevený. Je riešený jednoducho, na betónovej podlahe sú poschodové prične a funkčná pec. Po vstupe do útulne ich uvidíte na ľavej strane. Sú to poschodové prične, na ktorých sa vyspí 8 až 10 ľudí. Na prenocovanie budete potrebovať vlastný spací vak a karimatku. Na pravej strane sa nachádza dlhý drevený stôl a lavice. V strede pri zadnej stene je kachľová pec. Je tu aj skromné vybavenie ako hrniec a čajník.

V prípade nepriaznivého počasia sa tu môžete ukryť, prípadne sa osušiť, niečo si uvariť a prenocovať. Útulňa poskytne prenocovanie turistom počas celého roka.

Okolie a voda

Pred chatou je improvizované ohnisko a stôl z dosiek, kde si môžete opekať a posedieť večer pri ohníku. Odtiaľ sa vám v prípade pekného počasie poskytne pohľad na údolie rieky Slaná. Zo zvážnice sa pokocháte panoramatickým pohľadom na Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Asi 400 m severne od útulne je prameň, volá sa studnička pod Prednou Gálovou. Dostanete sa k nej traverzom od zvážnice neďaleko chaty. Jej autormi a zhotoviteľmi sú vlachovskí turisti, rovnako aj útulňa je ich dielom.

Užitočné odkazy

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš