Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto: Milan Schnorrer
Foto: Milan Schnorrer Zatvoriť

Rada Ako chodiť na túry v čase koronavírusu – odporúčania vedcov

Epidémia koronavírusu aktuálne ovplyvňuje naše bežné fungovanie vrátane voľnočasových aktivít. Čo znamená pre turistov, horolezcov či skialpinistov? V článku si povieme viac o tom, či môžete chodiť do prírody individuálne, nosiť pri túre rúško a aké ďalšie opatrenia treba dodržiavať. Pripravili sme pre vás aj prehľad aktuálnych obmedzení. Nezabudnite na to, že počas túr nemôžete počítať s obvyklým občerstvením a strechou nad hlavou na väčšine horských chát či útulní. Zoznam uzatvorených chát sa nachádza na konci článku.

Môžeme chodiť do lesa? Koľko prežije koronavírus vo vzduchu?

Vláda SR zakázala organizovanie akýchkoľvek športových, kultúrnych aj spoločenských podujatí od 10. marca. Zrušili sa tak všetky plánované organizované turistické výstupy a podujatia. Individuálny pohyb v prírode je dovolený, čo mnohí využívajú a na sociálne siete pridávajú fotky z túr či vychádzok. Často sú však kritizovaní za nezodpovednosť. Obce s vychytenými turistickými cieľmi sa obávajú návštevnosti. Viaceré vydali zákaz prístupu turistom a návštevníkom do obce, napríklad Súľov-Hradná, Čičmany či Hričovské Podhradie. Kým však pohyb obyvateľov neobmedzí vláda, tieto nariadenia majú len odporúčací charakter. Súhrn opatrení počas núdzového stavu si môžete pozrieť na tomto odkaze. Ideálne je presúvať sa vlastným autom a buď sami, alebo maximálne s tými, s ktorými bývate v spoločnej domácnosti.

Od utorka 21. 4. platí nové opatrenie hygienikov. Rúško, šatku či iné prekrytie nosa a úst nemusíte nosiť v prírode, ak ste z jednej domácnosti a iní ľudia sú 20 metrov vzdialení. Deti do 2 rokov nemusia nosiť rúško. (Denník N)

Oslovili sme odborníkov s otázkou, či je individuálna turistika v prírode bezpečná.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tatiana Betáková, riaditeľka Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, hovorí, že koronavírus dokáže prežiť v uzatvorenom priestore - miestnosti 30 minút a viac. Záleží od teploty a vlhkosti. Preto sa odporúča vetrať miestnosti, hlavne miestnosti, kde sa zdržiavajú chorí, prípadne vetrať kancelárie, kde sa zdržiava viac ľudí a pod. “Vonku fúka vietor, svieti slnko – tam je riziko, že na nás niekto kýchne alebo zakašle, prípadne, ak sa ľudia rozprávajú a nedodržiavajú od seba dostatočnú vzdialenosť. Vzduch vonku na ulici, v lese nie je kontaminovaný a nie je tam živý vírus.” Treba mať pri prechádzke či túre na sebe rúško? Podľa Tatiany Betákovej záleží, koľko ľudí sa v tom lese pohybuje. Ak je riziko, že sa budú častejšie obchádzať s inými ľuďmi, radšej si treba dať rúško.

S horskými chatami nerátajte, individuálna turistika je bezpečná

Ak ide človek do prírody vlastným autom a dodržuje odstup od cudzích ľudí na aspoň 2 metre, nesiaha zbytočne na predmety a plochy, pravdepodobnosť nákazy bude minimálna, hovorí Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Ak ste vonku chytali napríklad zábradlie či kľučky, po návrate domov si vydezinfikuje ruky. A ako je to s nosením rúšok vonku? “Podľa niektorých predbežných štúdií vydrží vírus v infekčnom aerosole až 3 hodiny, to však platí pre uzavretý priestor. Koronavírus je veľmi malý a malé kvapôčky aerosolu skutočne vydržia vo vzduchu dlhšie ako u väčších infekčných pôvodcov. Vo vonkajšom prostredí ho však slnečné žiarenie a pohyb vzduchu rozptýlia, znížia jeho infekčnosť a tým aj celkovo toto riziko. Ak človek nevstupuje do blízkej vzdialenosti k iným ľuďom, rúško alebo masku mať v prírode nemusí.”

Hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva SR apeluje v situácii šírenia ochorenia COVID-19 na to, aby ľudia dodržiavali preventívne hygienické opatrenia v čo najvyššej možnej miere, nestretávali sa vo väčších skupinách a podriadili tomu všetky svoje aktivity, aj prechádzky v prírode.

Verejné turistické a športové akcie sú zakázané, zrušili sa lezecké aj skialpinistické súťaže

Zrušenie organizovaných podujatí sa priamo dotklo činnosti turistických, horolezeckých a lyžiarskych klubov. Hromadné výstupy a podujatia sú zrušené. Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES presunuli aj tohtoročné valné zhromaždenia. KST na neurčito, SHS JAMES zrejme na prelom mája a júna. Predseda KST Peter Dragúň pripúšťa, že obmedzenia akcií môžu trvať aj dlhšie. Turistom odporúča individuálnu turistiku na osamelé miesta.

“Čo sa týka športového lezenia, zrušili sme všetky najbližšie súťaže na Slovensku,” hovorí predseda SHS JAMES Anton Pacek. Zrušené sú aj celoeurópske podujatia do konca mája vrátane Majstrovstiev Európy, kde mali vzniknúť nominácie na olympiádu. ME v športovom lezení sa presunuli na jún. “Čo sa týka indoorového lezenia, všetky komerčné prevádzky a lezecké steny sú samozrejme pozatvárané. Športovci môžu trénovať akurát doma a ak počasie dovolí, tak vonku v prírode.” Anton Pacek apeluje na horolezcov, aby liezli len individuálne, nerobili žiadne hromadné výlety a aby svoju činnosť obmedzili len na rekreačné pôsobenie. “Dôležité je, aby sa nerealizovali žiadne potenciálne špičkové výkony, aby horolezci prípadne svojou činnosťou neohrozovali seba a neblokovali tak činnosť záchranných zložiek.”

Riskantné výlety môžu ohroziť horskú službu aj leteckých záchranárov

Slovenská skialpinistická asociácia podľa predsedu Igora Žiaka zrušila dve kolá slovenského pohára vo vysokom štádiu príprav. Viac ho však podľa jeho slov trápi, aby ľudia na horách neblokovali a neohrozovali horských záchranárov, medzi ktorých patrí aj on. “Snažíme sa členov inštruovať osobne aj cez sociálne siete, aby sa vo vysokohorskom prostredí nepohybovali. Môžete si dať sebemenší pozor, ale akonáhle sa vám niečo stane, hneď po vás niekto musí ísť. V tom momente sa záchranári vystavujú riziku nakazenia sa. Je veľmi dôležité, aby sa nemocničné kapacity nenapĺňali tými, ktorí tam nemuseli byť, pretože ste sa rozhodli ísť do vysokohorského terénu. Je dôležité, aby boli záchranári k dispozícii a nemuseli kvôli preceneniu schopností jednotlivca alebo vyššej moci odísť na zásah do hôr na niekoľko hodín.” K ohľaduplnosti vyzýva aj predseda Slovenského vysokohorského turistického spolku Michal Kačerík.

Horská služba varuje pred skupinovou turistikou

Horská záchranná služba návštevníkom horských oblastí neodporúča pohyb vo väčších skupinách a ani zhromažďovanie sa a zdržiavanie sa vo vnútorných priestoroch zariadení, ktoré sú v obmedzenom režime. Zároveň žiada verejnosť, aby nevstupovala do objektov HZS a potrebné náležitosti vybavovala telefonicky alebo elektronicky. Telefónne čísla aj e-mailové adresy sú dostupné na www.hzs.sk, prípadne je k dispozícii infolinka 052/78 777 11. Uvedené obmedzenie sa netýka osôb, ktoré potrebujú zdravotnú pomoc, pre ne štandardne platí číslo 18 300.

Mestské lesy v Bratislave upozorňujú, že detské ihriská na Partizánskej lúke, Kamzíku a Peknej ceste sú uzavreté. Rovnako verejné WC na Partizánskej lúke a Kamzíku. Pri návšteve lesoparku odporúčajú prechádzky a čo najviac sa rozptýliť po území, s odstupom aspoň 2 metre od ostatných.

Uzatvorené poľské Tatry aj hranice

Poľské Tatry sú veľmi pekné, avšak väčšinou aj plné návštevníkov. Ak ste teraz počítali s tým, že tam bude menej turistov a konečne príde čas na spoznanie tohto kúta Tatier, nie je to možné. Poľská vláda uzatvorila od nedele 15. 3. vstup do krajiny pre cudzincov.

Poľský Tatrzański Park Narodowyje od pondelka 4. 5. opäť otvorený pre turistickú verejnosť. Hranice s Poľskom sú však stále uzatvorené.


Uzavreté horské chaty a režim na útulniach

Na horských chatách sa nenajete, maximálne sa prezlečiete a kúpite čaj, ideálne je však nenavštevovať ich vôbec.

Vysoké a Belianske Tatry

Zatvorené: Chata pri Zelenom plese, Bilíkova chata, Chata Plesnivec, Chata pod Soliskom.

Zbojnícka chata predáva od 4. apríla drobné občerstvenie cez okienko – podmienkou obslúženia je rúško a rukavice. (aktualizácia 6.4.2020)
Téryho chata poskytuje občerstvenie v obmedzenom režime cez okienko (aktualizácia 16.4.)
Zamkovského chata podáva nápoje na terase, s dodržaním hygienických opatrení. (aktualizácia 25.4.)
Rainerova chata je otvorená od 10:00 do 15:00, predaj cez dvere (aktualizácia 4.5.).
Sliezsky dom predáva nápoje na terasách s dodržaním hygienických opatrení (aktualizácia 23.4.).

Západné Tatry

Zatvorené sú Žiarska chata a Chata Zverovka.

Nízke Tatry

Zatvorená je Chata pod Kráľovou hoľou, Chata Magurka, Kamenná chata.

Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom má otvorené výdajné okienko na jednoduché občerstvenie. (aktualizácia 27.4.)

Na útulni Andrejcová bude cez víkend služba, predaj občerstvenia cez okienko, do útulne nevstupujte, vôbec neplánujte nocľah.
Útulňa Ďurková pod Chabencom je uzamknutá. (aktualizácia 14.4.2020)

Malá Fatra

Chata pod Kľačianskou Magurou má otvorený improvizovaný vonkajší bufet. (aktualizácia 4.5.2020)

Chata pod Chlebom predáva len nápoje cez okienko. Rovnako tak Chata na Grúni a Chata pod Suchým.

Veľká Fatra

Horský hotel Kráľova studňa je zatvorený. Chata pod Borišovom je zatvorená.

Veporské vrchy

Chata Bernardín je zatvorená.

Muránska planina

Burda má cez víkendy predaj cez okienko, s dodržaním hygienických opatrení. (aktualizácia 1.5.2020)

Volovské vrchy

Chata Lajoška na Prednom holisku je zatvorená.

Považský Inovec

Inovecká chata je zatvorená.

Biele Karpaty

Holubyho chata na Veľkej Javorine poskytuje predaj cez okienko v čase od 10.00 do 16.00. (aktualizácia 4.5.2020)

Najnovšie