Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

AdventureMenu Lightweight – expedičná vákuovo dehydrovaná strava
AdventureMenu Lightweight – expedičná vákuovo dehydrovaná strava Zatvoriť

Recenzia AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava

Doposiaľ mal výrobca v ponuke iba sterilizované jedlá, ktoré síce dobre chutili a stačilo ich ohriať, no boli dosť ťažké, pretože obsahovali aj vodu. Na náročnejšie prechody, kde si treba vziať viac zásob, preto veľmi vhodné nie sú. Od tohto roku má však AdventureMenu novinku – verziu Lightweight – ktorá je dehydrovaná. Niekoľko variantov sme ochutnali a prinášame krátku recenziu doplnenú o video.

Výrobca
AdventureMenu
Model
Lightweight
Typ
vákuovo dehydrovaná strava
Páči sa mi
chutné jedlá, ryska vnútri sáčku, dve línie odtrhnutia, zip lock, štandardná / veľká porcia
Nepáči sa mi
v niektorých variáciách je štandardná porcia príliš malá
Infocena
8 € – štandardná porcia
12 € – veľká porcia

Bežne sa expedičná dehydrovaná strava suší mrazom – tzv. lyofilizáciou. Podľa AdventureMenu je však uvedená technológia príliš intenzívna na energiu a preto drahá. Prišli preto s iným postupom. Nazvali ho vákuové sušenie, no okrem ušetreného času a energie neuvádzajú ďalšie detaily. Záručná doba jedla je päť rokov pri skladovaní v tme do 30 °C.

V tuhých viacvrstvých sáčkoch je jedlo vákuovo scucnuté, aby malo čo najmenší objem. Obaly majú dve línie odtrhnutia, medzi ktorými je ziplock. Výhodou oproti iným značkám je ryska na vodu vnútri obalu, ľahšie tak trafíte správne množstvo vody. To je pritom kľúčové k tomu, aby jedlo dosiahlo ideálnu konzistenciu.

Príprava

Bežná príprava je jednoduchá:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • prevariť vodu,
  • odtrhnúť hornú líniu obalu,
  • naliať horúcu vodu po rysku, premiešať, prípadne doplniť ešte vodu,
  • nechať stáť 8 - 10 minút (resp. iný čas podľa druhu jedla),
  • odtrhnúť spodnú líniu obalu,
  • zjesť.

Výrobca zároveň uvádza, že je možné jedlo pripravovať aj so studenou vodou. Po zatvorení ziplocku následne vložiť do ich zohrievacieho sáčku, do ktorého sa pridá malé množstvo vody a kapsula, ktorá exotermickou chemickou reakciou zohreje jedlo. Ako toto vyzerá v praxi si môžete pozrieť v staršom článku.

Dve veľkosti porcie

Väčšinu jedál si môžete kúpiť v štandardnej porcii alebo vo veľkej porcii. Štandardná má pri hlavných jedlách v pripravenom stave približne 400 g a veľká 600 g. Polievky a raňajkové variácie sú menšie.

Ochutnali sme

Z veľkého množstva jedál sme ochutnali:

  • chilli con carne (137 g / 400 g),
  • guľášovú polievku (65 g / 350 g),
  • kuracie supreme s ratatouille (75 g / 400 g),
  • krémové miešané vajíčka so šunkou a syrom (75 g / 270 g),
  • krémové risotto so špargľou a brokolicou (124 g / 400 g).

Chuťovo najviac oslovilo chilli con carne. Gulášovo-omáčkovité jedlá mi tradične najviac chutia z expedičnej stravy. Nie je problém trafiť dobrú konzistenciou a keď sa aj vody uleje, nie je to problém. Naproti tomu pri jedlách s ryžou je to ťažšie. Taktiež chilli con carne vďaka obsahu strukovín aj mäsa je celkom výdatné na energiu (vyše 2000 kJ v pripravenom stave). Kladne hodnotím aj to, že jedlo nebolo presolené.

Veľmi dobrým pomerom hmotnosť / energia vyniká praženicová variácia. Samotný sáčok má len 75 g, no výsledný pokrm poskytuje až 2400 kJ. Je to však presne variácia, kde je veľmi dôležité trafiť množstvo vody. To sa mi, žiaľ, nepodarilo, a tak pokrm plával vo vode. Aj chuťovo to bolo trochu horšie, na čerstvé miešané vajcia to nemá. Opäť jedlo nebolo presolené, čo chválim.

Pri risotte som dlhší čas strávil postupným pridávaním vody, lebo v suchom stave pokrm zaberal väčší objem ako bola odporúčaná línia vody. Výsledok však stál za to. Ak nie ste mäsožravec, táto variácia je chuťovo veľmi dobrá a vďaka ryži aj sýta. Treba však prelúsknuť trochu tuhú špargľu a tvrdšiu ryžu ako by sa na risotto patrilo. Celkovo pre mňa číslo dva z piatich testovaných.

Kuracie supreme zaujalo veľkými kusmi kuracieho mäsa. Jedlo je však príliš pikantné a dip chuťovo prekombinovaný. Kubko sa do jedla pustil so žravkou po poldni výdatného šliapania, no nezjedol ani polovicu. Dojedal som to zaňho s miernym sebazaprením. Túto variáciu označujem za najhoršiu z testovaných a zároveň jedinú, ktorú neodporúčam.

Gulášová polievka zaujala kombináciou mäsa a malých kúskov zemiakov. Zalial som to väčším objemom vody ako by bolo optimum, no keďže išlo o polievku, nebol to vôbec problém. Vďaka tomu však bolo jedlo chuťovo trochu mdlé, no vystačilo na rýchly obed pre dvoch. Niežeby oboch zasýtilo, no bolo vítaným obohatením k strave na studeno.

Prečítajte si tiež
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu

Najnovšie