Recenzia

AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava

15. 07. 2020
Doposiaľ mal výrobca v ponuke iba sterilizované jedlá, ktoré síce dobre chutili a stačilo ich ohriať, no boli dosť ťažké, pretože obsahovali aj vodu. Na náročnejšie prechody, kde si treba vziať viac zásob, preto veľmi vhodné nie sú. Od tohto roku má však AdventureMenu novinku – verziu Lightweight – ktorá je dehydrovaná. Niekoľko variantov sme ochutnali a prinášame krátku recenziu doplnenú o video.

Bežne sa expedičná dehydrovaná strava suší mrazom – tzv. lyofilizáciou. Podľa AdventureMenu je však uvedená technológia príliš intenzívna na energiu a preto drahá. Prišli preto s iným postupom. Nazvali ho vákuové sušenie, no okrem ušetreného času a energie neuvádzajú ďalšie detaily. Záručná doba jedla je päť rokov pri skladovaní v tme do 30 °C.

V tuhých viacvrstvých sáčkoch je jedlo vákuovo scucnuté, aby malo čo najmenší objem. Obaly majú dve línie odtrhnutia, medzi ktorými je ziplock. Výhodou oproti iným značkám je ryska na vodu vnútri obalu, ľahšie tak trafíte správne množstvo vody. To je pritom kľúčové k tomu, aby jedlo dosiahlo ideálnu konzistenciu.

Príprava

Bežná príprava je jednoduchá:

  • prevariť vodu,
  • odtrhnúť hornú líniu obalu,
  • naliať horúcu vodu po rysku, premiešať, prípadne doplniť ešte vodu,
  • nechať stáť 8 - 10 minút (resp. iný čas podľa druhu jedla),
  • odtrhnúť spodnú líniu obalu,
  • zjesť.

Výrobca zároveň uvádza, že je možné jedlo pripravovať aj so studenou vodou. Po zatvorení ziplocku následne vložiť do ich zohrievacieho sáčku, do ktorého sa pridá malé množstvo vody a kapsula, ktorá exotermickou chemickou reakciou zohreje jedlo. Ako toto vyzerá v praxi si môžete pozrieť v staršom článku.

Dve veľkosti porcie

Väčšinu jedál si môžete kúpiť v štandardnej porcii alebo vo veľkej porcii. Štandardná má pri hlavných jedlách v pripravenom stave približne 400 g a veľká 600 g. Polievky a raňajkové variácie sú menšie.

Ochutnali sme

Z veľkého množstva jedál sme ochutnali:

  • chilli con carne (137 g / 400 g),
  • guľášovú polievku (65 g / 350 g),
  • kuracie supreme s ratatouille (75 g / 400 g),
  • krémové miešané vajíčka so šunkou a syrom (75 g / 270 g),
  • krémové risotto so špargľou a brokolicou (124 g / 400 g).

Chuťovo najviac oslovilo chilli con carne. Gulášovo-omáčkovité jedlá mi tradične najviac chutia z expedičnej stravy. Nie je problém trafiť dobrú konzistenciou a keď sa aj vody uleje, nie je to problém. Naproti tomu pri jedlách s ryžou je to ťažšie. Taktiež chilli con carne vďaka obsahu strukovín aj mäsa je celkom výdatné na energiu (vyše 2000 kJ v pripravenom stave). Kladne hodnotím aj to, že jedlo nebolo presolené.

Veľmi dobrým pomerom hmotnosť / energia vyniká praženicová variácia. Samotný sáčok má len 75 g, no výsledný pokrm poskytuje až 2400 kJ. Je to však presne variácia, kde je veľmi dôležité trafiť množstvo vody. To sa mi, žiaľ, nepodarilo, a tak pokrm plával vo vode. Aj chuťovo to bolo trochu horšie, na čerstvé miešané vajcia to nemá. Opäť jedlo nebolo presolené, čo chválim.

Pri risotte som dlhší čas strávil postupným pridávaním vody, lebo v suchom stave pokrm zaberal väčší objem ako bola odporúčaná línia vody. Výsledok však stál za to. Ak nie ste mäsožravec, táto variácia je chuťovo veľmi dobrá a vďaka ryži aj sýta. Treba však prelúsknuť trochu tuhú špargľu a tvrdšiu ryžu ako by sa na risotto patrilo. Celkovo pre mňa číslo dva z piatich testovaných.

Kuracie supreme zaujalo veľkými kusmi kuracieho mäsa. Jedlo je však príliš pikantné a dip chuťovo prekombinovaný. Kubko sa do jedla pustil so žravkou po poldni výdatného šliapania, no nezjedol ani polovicu. Dojedal som to zaňho s miernym sebazaprením. Túto variáciu označujem za najhoršiu z testovaných a zároveň jedinú, ktorú neodporúčam.

Gulášová polievka zaujala kombináciou mäsa a malých kúskov zemiakov. Zalial som to väčším objemom vody ako by bolo optimum, no keďže išlo o polievku, nebol to vôbec problém. Vďaka tomu však bolo jedlo chuťovo trochu mdlé, no vystačilo na rýchly obed pre dvoch. Niežeby oboch zasýtilo, no bolo vítaným obohatením k strave na studeno.

Prečítajte si tiež
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu

Fórum 9 príspevkov
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Recenzia AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava Doposiaľ mal výrobca v ponuke iba sterilizované jedlá, ktoré síce dobre chutili a stačilo ich ohriať, no boli dosť ťažké, pretože obsahovali aj vodu. Na náročnejšie prechody, kde si treba vziať viac zásob, preto veľmi vhodné nie sú. Od tohto roku má však AdventureMenu novinku – verziu Lightweight – ktorá je dehydrovaná. Niekoľko variantov sme ochutnali a prinášame krátku recenziu doplnenú o video. 15/07/20 Ľubomír Mäkký Varenie a jedlo
Test Hanwag Alverstone II GTX - moderné trekingové topánky AKTUALIZÁCIA – Nedajte sa zmiasť prvým dojmom, hoci tieto topánky vyzerajú technicky, svojím určením majú oveľa bližšie ku klasikám ako napr. Hanwag Alaska, než k topánkam do vysokých hôr. Rovnako ako Alaska, patria Alverstone II do trekkingového radu, sú kategórie B/C, majú rovnakú cenu, no vážia o takmer 200 g menej a majú výrazne odlišnú konštrukciu, ktorá sa podobá na minuloročnú novinku Tatra Light. 30/06/20 Ľubomír Mäkký Obutie
Podcast S Belom o Anjelovi na horách Belo počas nasledujúceho roka vystúpi na najvyššie kopce všetkých slovenských pohorí. Prečo sa tak rozhodol a čo to má spoločné s Dobrým Anjelom sa dozviete v 17. epizóde HIKING podcastu. 25/06/20 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Najnovšie články na titulke
 
Túra Patagónia: NP Los Glaciares - Laguna de los Tres Fitz Roy (3405 m) - žulový obor, najvyšší vrch a legendárna ikona oblasti, ktorá, ako som spomenul v predchádzajúcom článku, dala meno celému pohoriu. Jeho silueta je nielen v erbe mestečka El Chaltén, ale aj v znaku Národného parku Los Glaciares. Za dobrého počasia ho vidieť snáď odvšadiaľ, z ulíc mestečka i patagónskej stepi. Svojou dominantnosťou človeka k sebe priam volá. Turisti sa najbližšie k nemu môžu dostať pri Lagune de los Tres. A práve toto horské jazero bude dnes naším cieľom. dnes Martin Baniari Svet
Pozvánka Transsibírska magistrála – zážitky spojené s príbehmi ľudí Vlakom až na koniec sveta! Staňte sa súčasťou príbehu najväčšej železničnej trati na svete! Transsibírska magistrála je nevšedné cestovateľské dobrodružstvo odohrávajúce sa na koľajniciach križujúcich najdôležitejšie mestá Ruska, nedotknutú prírodu Mongolska, pestrý Peking aj legendárny Čínsky múr. Cestovateľské kino sa v utorok 18. augusta v košickom Kine Úsmev vydá spoznávať skryté krásy východnej Európy aj Ázie s cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý prezradí, čo všetko sa dá vidieť v “hoteli na kolesách”. včera sponzorovaný článok Festivaly a premietania
Túra Soblahov – sedlo Lúčky – Opatová Regionálna rada KST Trenčianskeho kraja pripravila pre záujemcov Turistický odznak 7 divov Trenčianskeho samosprávneho kraja. Pre jeho získanie je treba navštíviť Bojnický zámok, Trenčiansky hrad, hrad Beckov, Mohylu generála M. R. Štefánika na Bradle, Čachtický hrad, Považský hrad a rímsky nápis na skale Trenčianskeho hradu. včera Miroslav Svítek Považský Inovec

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • AdventureMenu

  • Model
    • Lightweight

  • Typ
    • vákuovo dehydrovaná strava

  • Páči sa mi
    • chutné jedlá, ryska vnútri sáčku, dve línie odtrhnutia, zip lock, štandardná / veľká porcia

  • Nepáči sa mi
    • v niektorých variáciách je štandardná porcia príliš malá

  • Infocena
    • 8 € – štandardná porcia

    • 12 € – veľká porcia

  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.9 (0.32)