AdventureMenu Lightweight – expedičná vákuovo dehydrovaná strava
Recenzia

AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava

15. 07. 2020
Doposiaľ mal výrobca v ponuke iba sterilizované jedlá, ktoré síce dobre chutili a stačilo ich ohriať, no boli dosť ťažké, pretože obsahovali aj vodu. Na náročnejšie prechody, kde si treba vziať viac zásob, preto veľmi vhodné nie sú. Od tohto roku má však AdventureMenu novinku – verziu Lightweight – ktorá je dehydrovaná. Niekoľko variantov sme ochutnali a prinášame krátku recenziu doplnenú o video.

Bežne sa expedičná dehydrovaná strava suší mrazom – tzv. lyofilizáciou. Podľa AdventureMenu je však uvedená technológia príliš intenzívna na energiu a preto drahá. Prišli preto s iným postupom. Nazvali ho vákuové sušenie, no okrem ušetreného času a energie neuvádzajú ďalšie detaily. Záručná doba jedla je päť rokov pri skladovaní v tme do 30 °C.

V tuhých viacvrstvých sáčkoch je jedlo vákuovo scucnuté, aby malo čo najmenší objem. Obaly majú dve línie odtrhnutia, medzi ktorými je ziplock. Výhodou oproti iným značkám je ryska na vodu vnútri obalu, ľahšie tak trafíte správne množstvo vody. To je pritom kľúčové k tomu, aby jedlo dosiahlo ideálnu konzistenciu.

Príprava

Bežná príprava je jednoduchá:

[ Tipy na túry, aktuality z hôr a iné zaujímavosti môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstragrame ]

  • prevariť vodu,
  • odtrhnúť hornú líniu obalu,
  • naliať horúcu vodu po rysku, premiešať, prípadne doplniť ešte vodu,
  • nechať stáť 8 - 10 minút (resp. iný čas podľa druhu jedla),
  • odtrhnúť spodnú líniu obalu,
  • zjesť.

Výrobca zároveň uvádza, že je možné jedlo pripravovať aj so studenou vodou. Po zatvorení ziplocku následne vložiť do ich zohrievacieho sáčku, do ktorého sa pridá malé množstvo vody a kapsula, ktorá exotermickou chemickou reakciou zohreje jedlo. Ako toto vyzerá v praxi si môžete pozrieť v staršom článku.

Dve veľkosti porcie

Väčšinu jedál si môžete kúpiť v štandardnej porcii alebo vo veľkej porcii. Štandardná má pri hlavných jedlách v pripravenom stave približne 400 g a veľká 600 g. Polievky a raňajkové variácie sú menšie.

Ochutnali sme

Z veľkého množstva jedál sme ochutnali:

  • chilli con carne (137 g / 400 g),
  • guľášovú polievku (65 g / 350 g),
  • kuracie supreme s ratatouille (75 g / 400 g),
  • krémové miešané vajíčka so šunkou a syrom (75 g / 270 g),
  • krémové risotto so špargľou a brokolicou (124 g / 400 g).

Chuťovo najviac oslovilo chilli con carne. Gulášovo-omáčkovité jedlá mi tradične najviac chutia z expedičnej stravy. Nie je problém trafiť dobrú konzistenciou a keď sa aj vody uleje, nie je to problém. Naproti tomu pri jedlách s ryžou je to ťažšie. Taktiež chilli con carne vďaka obsahu strukovín aj mäsa je celkom výdatné na energiu (vyše 2000 kJ v pripravenom stave). Kladne hodnotím aj to, že jedlo nebolo presolené.

Veľmi dobrým pomerom hmotnosť / energia vyniká praženicová variácia. Samotný sáčok má len 75 g, no výsledný pokrm poskytuje až 2400 kJ. Je to však presne variácia, kde je veľmi dôležité trafiť množstvo vody. To sa mi, žiaľ, nepodarilo, a tak pokrm plával vo vode. Aj chuťovo to bolo trochu horšie, na čerstvé miešané vajcia to nemá. Opäť jedlo nebolo presolené, čo chválim.

Pri risotte som dlhší čas strávil postupným pridávaním vody, lebo v suchom stave pokrm zaberal väčší objem ako bola odporúčaná línia vody. Výsledok však stál za to. Ak nie ste mäsožravec, táto variácia je chuťovo veľmi dobrá a vďaka ryži aj sýta. Treba však prelúsknuť trochu tuhú špargľu a tvrdšiu ryžu ako by sa na risotto patrilo. Celkovo pre mňa číslo dva z piatich testovaných.

Kuracie supreme zaujalo veľkými kusmi kuracieho mäsa. Jedlo je však príliš pikantné a dip chuťovo prekombinovaný. Kubko sa do jedla pustil so žravkou po poldni výdatného šliapania, no nezjedol ani polovicu. Dojedal som to zaňho s miernym sebazaprením. Túto variáciu označujem za najhoršiu z testovaných a zároveň jedinú, ktorú neodporúčam.

Gulášová polievka zaujala kombináciou mäsa a malých kúskov zemiakov. Zalial som to väčším objemom vody ako by bolo optimum, no keďže išlo o polievku, nebol to vôbec problém. Vďaka tomu však bolo jedlo chuťovo trochu mdlé, no vystačilo na rýchly obed pre dvoch. Niežeby oboch zasýtilo, no bolo vítaným obohatením k strave na studeno.

Prečítajte si tiež
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu

Fórum 9 príspevkov
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Podcast O Chate gen. M. R. Štefánika s Igorom Fabriciusom V 29. epizóde sme privítali pri mikrofóne chatára z nízkotatranskej chaty gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom. Rozprávali sme sa o histórii chaty, pôvode jej názvu, o turistoch v minulosti a dnes, o panoramatickej kadibúdke, o Halašovej jame, o plánovanej rekonštrukcii, ale aj o vplyve pandémie na chod chaty. 21/02/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Recenzia Turistický batoh Fjällräven Singi 28 Batoh s netradičným vzhľadom, odolnými materiálmi, masívnym chrbtovým systémom a vyberateľným bedrovým pásom. Vhodný na trojsezónnu jednodňovú turistiku, keď toho so sebou potrebujete viac. Príjemným detailom je celorozopínací predný diel, ako aj možnosť dokúpenia prídavných vreciek. 27/01/21 Ľubomír Mäkký Batohy
Podcast O Kamennej chate pod Chopkom s Ankou a Marcelom Kamienka je ikonická chata tesne pod vrcholom Chopku, tretieho najvyššieho vrchu Nízkych Tatier. Hoci momentálne sa nachádza vo frekventovanom lyžiarskom stredisku, nie vždy tomu tak bolo. V 28. epizóde HIKING podcastu sme sa rozprávali s Ankou a Marcelom o tom, akými premenami chata prešla, ako sa počas rokov menili návštevníci, kedy bol zlatý vek Kamienky a čo bude s plagátmi z Pierra Menty. 19/01/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Najnovšie články na titulke
 
Túra Decembrová Siná s deťmi Výlet na Sinú, vari najkrajší kopec v Nízkych Tatrách, sme plánovali ísť s našimi chlapcami už dlhšiu dobu. Ale stále to nevychádzalo. Už keď sme chceli vyraziť, malo byť zlé počasie. Inokedy obavy krajšej časti výletníkov zo stretu s medveďmi prebili argumenty početnejšej chlapskej zostavy. Nakoniec v polovici decembra, počas niekoľko dní trvajúcej inverzie, sme išli na to. dnes Mirka a Milan Kvietkovci Nízke Tatry
Reportáž Trigonála 2020 (koroverzia) Trigonála je asi jediný pochod na Slovensku, ktorý sa ide cez hranice troch štátov, odkedy bolo možné najprv chodiť do Rakúska cez colnicu, neskôr luxusne, kde to človeku v teréne vyhovovalo a pre Maďarsko to platilo obdobne. Prišla však covidová doba a po rokoch sa nám zrazu hranice zatvorili, a to nielen medzištátne, ale aj okresné. Akcie zverejnené v Oblastnom turistickom kalendári Malé Karpaty a okolie na rok 2021 rušia turistické oddiely jednu za druhou. Organizátor Trigonály chcel zachovať kontinuitu pochodu, a tak využil možnosť chodiť na turistiku vo vlastnom okrese a pozmenil trasu pochodu. dnes Miroslav Svítek Podunajsko
Túra NCH Telekia a NCH Oblík Zhoršujúcu sa korosituáciu sme s priateľkou prečkávali bez výletov a túr do hôr. Keďže Slanské vrchy máme od Prešova relatívne pochodené, tentokrát sme to chceli zobrať z opačnej strany. Napokon sme sa predsa len dočkali uvoľnenia zákazu vychádzania a s negatívnym testom v ruke sme sa v jedno sychravé ráno vybrali za hranice priateľkinho okresu. včera Dominik Chňapko Slanské vrchy

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • AdventureMenu

  • Model
    • Lightweight

  • Typ
    • vákuovo dehydrovaná strava

  • Páči sa mi
    • chutné jedlá, ryska vnútri sáčku, dve línie odtrhnutia, zip lock, štandardná / veľká porcia

  • Nepáči sa mi
    • v niektorých variáciách je štandardná porcia príliš malá

  • Infocena
    • 8 € – štandardná porcia

    • 12 € – veľká porcia

  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.97 (0.36)