Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Žitavský luh
Žitavský luh Zatvoriť

Rozhovor NCH Žitavský luh s pozorovateľňou vtáctva

Žitavský luh je pre mňa miestom oázy pokoja v peknom prírodnom prostredí. Strávila som na tomto čarokrásnom území niekoľko víkendov. Sedela som na rybárskej stoličke a pozorovala som vtáctvo na vodnej hladine. Je to príjemný spôsob relaxu a sústredenia sa na prítomný okamih. Človek si prečistí myseľ a vníma neustále sa meniaci kolobeh prírody.

Vzdialenosť
3,6 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2018
Pohoria
Podunajsko: Podunajská nížina - Podunajská pahorkatina - Žitavská niva
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 132 m n. m.
  • Najnižší bod: 130 m n. m.
Doprava
Maňa (vlak, bus, parkovanie pri Žitavskom luhu) / Kmeťovo (vlak, bus)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Pozorovanie správania sa zvierat v ich prirodzenom prostredí má ukľudňujúce účinky. Voda pôsobí upokojujúco a človek môže svoje myšlienky nechať voľne plynúť. Mala som možnosť pozorovať zblízka vodného hlodavca ondatru pižmovú, hryzkajúcu svojimi dlátovitými zubami korene rastlín. Slnečné lúče osvetľovali vodnú čerejúcu sa hladinu, z ktorej sa mi ukázal prírodný staviteľ - bobor. Medzi mojimi ďalšími pozorovaniami boli lysky, volavky biele, popolavé a zaujímavo sfarbená volavka purpurová. Kane močiarne a kane popolavé krúžili slobodne a voľne nad luhom.

V jeden víkendový podvečer som mala veľmi pekný zážitok pri krúžkovaní sov. Známy zoológ Jozef mi ukázal priebeh celého krúžkovania a bol to jedinečný zážitok uvidieť zblízka myšiarku močiarnu a myšiarku ušatú. Ich magické veľké oči na mňa skúmavo hľadeli a boli veľmi pokojné, vycítili, že im odo mňa nič nehrozí.

Na prechádzku náučným chodníkom som sa vybrala s mojou sesternicou Dominikou, ktorú som chcela oboznámiť s prírodnou pozorovateľňou vodného vtáctva, mojím obľúbeným miestom. Dostali sme sa k úvodnej informačnej tabuli, ktorá nás oboznámila so zaujímavosťami, ktoré ukrýva lokalita Žitavského luhu. Na azúrovomodrej oblohe prelietavali dravé vtáky a my sme si užívali pohľady na prelety volaviek bielych. Sadli sme si na trávu a pozorovali prírodné predstavenie a kochali sme sa malebným prírodným zákutím. Kráčali sme popri zarastených kríkoch, cez ktoré sa nám ukázalo vodné zákutie. Dostali sme sa na rozľahlú lúku, z ktorej sme sledovali prelety rôznych druhov vtákov. Náučný chodník je nenáročnou prechádzkou.

Oslovila som Mgr. Jozefa Lengyela PhD. zoológa zo Správy CHKO Ponitrie a CHKO Dunajské luhy v Nitre ohľadom rozhovoru o vzácnej lokalite Žitavský luh.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

1. Jozef, mohol by si našim čitateľom priblížiť lokalitu Žitavského luhu a čím je územie výnimočné?

Žitavský luh je jedinečné prírodovedne a kultúrne významné územie na strednom toku rieky Žitavy, nachádza sa v okrese Nové Zámky, medzi obcami Maňa a Kmeťovo. Jadrom územia je prírodná rezervácia Žitavský luh (74,69 ha) kde platí 4. stupeň ochrany. Územie je zároveň súčasťou územia zaradeného v sústave území NATURA 2000 a je súčasťou Chráneného vtáčieho územia SKCHVÚ034 Žitavský luh (124 ha). Ide o jedinečný komplex mokradí, periodicky zaplavovaných lúk s pôvodnými meandrami rieky Žitavy s lužnými lesnými brehovými porastami.

2. Aké druhy vtákov môžeme pozorovať na tomto území?

Na Žitavskom luhu sa vyskytuje minimálne 216 druhov vtákov, pričom sa vyskytujú i vzácne druhy hlavne z bahniakov, zúbkozobcov, brodivcov a dravých druhov vtákov. Viac ako 56 druhov i hniezdi. Významná je hniezdna populácia napr. kačíc chrapačiek (Anas querquedula), ktoré sú i krtériovým hniezdnym druhom pre CHVÚ Dolné Považie. Z ďalších kritériových druhov je hniezdna populácia kaní močiarnych (Circus aeruginosus) a chriašťov bodkovaných (Porzana porzana), ktoré žijú skryto v močiarnom prostredí. Na jar na zaplavených lúkach a pasienkoch sa vyskytujú viaceré migrujúce druhy bahniakov, pričom vzácne sa vyskytujú i šišili bocianovité (Himantopus himantopus), šabliarky modronohé (Recurvirostra avosetta) a breháre obyčajné (Limosa limosa). Pastva maďarského stepného dobytka, oviec a kôz v území zabezpečuje pre bahniaky optimálny stav v území. Menežmentové opatrenia v území realizuje Slovenská ornitologická spoločnosť.

3. Môžeš nám opísať tvoje zážitky strávené na krásnom luhu?

Na Žitavský luh chodievam od roku 1987 a toto územie ma vždy fascinovalo svojou jedinečnosťou, výnimočnosťou, keďže je obklopené len ornou pôdou a rozsiahlymi agrocenózami, kde je o poznanie menej života než v mokradiach a na lúkach na Žitavskom luhu. Veľa pekných zážitkov som tu zažil či už počas pozorovaní z verejne prístupnej veže, alebo pri monitoringu vtáctva priamo na lúkach a v mokradiach v území. Veľmi pekné zážitky som tu mal napr. pri fotení rôznych druhov vtákov v rámci práce cez Štátnu ochranu prírody SR (inak je fotenie možné hlavne z juhovýchodnej pozorovacej veže a potom z trasy náučného chodníka). Žitavský luh je krásny počas všetkých štyroch ročných období, veľmi dobre sa prechádza po trase náučného chodníka, môžete tu potichu relaxovať počas peších vychádzok, porozmýšľať v tichosti a pokochať sa scenériami Požitavskej krajiny.

4. V čom je dôležitá ochrana Žitavského luhu?

Žitavský luh je jedno z veľmi mála zachovaných mokraďných území v okrese Nové Zámky. Väčšina požitavských mokradí zanikla v 20. storočí po regulácii rieky Žitavy v rokoch 1980 až 1981. Žitavskú luh bol vyhlásený za chránené územie v roku 1980. Väčšina mokradí po roku 1980 bola rozoraná a premenená na ornú pôdu. I z týchto dôvodov súčasný Žitavský luh je mimoriadne významný, i z hľadiska pozitívneho vplyvu na miestnu mikroklímu, zadržiavanie dažďových vôd a podobne. Okolitá orná pôda nedokáže zadržať toľko vody ako lúky, pasienky a mokrade na Žitavskom luhu. I z hľadiska prebiehajúcich klimatických zmien má Žitavský luh veľký význam. Zároveň je to nesmierne refúgium biodiverzity a opätovne zavedená pastva domácich druhov zvierat je ukážkou ako sa kedysi extenzívne hospodárilo na Žitavskom luhu.

Ďakujem za rozhovor.

Trasa náučného chodníka

Veľká Maňa – Žitavský luh – Veľká Maňa. Dĺžka chodníka je 3,6 km.

  1. Mlynárstvo
  2. Poľné mláky
  3. Živočíchy
  4. Rastliny
  5. Súhrnné informácie o území
  6. Príroda Kmeťova

Žitavský luh je prírodnou rezerváciou známou aj pod názvom Gedrianske lúky. Je posledným zvyškom pôvodného meandrujúceho toku, kde každoročne hniezdia mnohé chránené vtáčie druhy. Zároveň je stanovišťom pri migrácii vodného vtáctva. Luh má vysoký význam pre migráciu a hniezdenie vtákov viazaných na nízkobylinné zaplavené porasty a podmáčané lúky. Územie bolo v roku 1980 vyhlásené za prírodnú rezerváciu s výmerou 75 ha. Je to komplex podmáčaných lúk, lužných lesov a močiarov.

V roku 2014 bola vydaná publikácia Žitavský luh chránené vtáčie územie. Vydavateľom je Slovenská ornitologická spoločnosť Bird Life Slovensko. Autor Mgr. Ján Gúgh PhD. a Ing. Marek Sádovský, podielal sa aj Mgr. Jozef Lengyel PhD.

Fotogaléria k článku

Najnovšie