Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto: Marek Šurina
foto: Marek Šurina Zatvoriť

Správa Na Andrejcovej cez víkend okienkový predaj, nocľah neplánujte

Útulňa Andrejcová vo východnej časti nízkotatranského hrebeňa od začiatku opatrení kvôli koronavírusu neposkytovala žiadne služby. Bola len odomknutá pre prípad núdze. Tento režim sa mierne zmení. Chatár Marek Šurina informoval, že počas víkendov bude na chate služba, ktorá turistom cez okienko poskytne čaj, kávu, pivo či polievku. Ako to bude fungovať s nocľahmi, cez týždeň, v prípade nepriaznivého počasia alebo nočného zablúdenia?

Počas uplynulého veľkonočného víkendu bol v okolí útulne pomerne pokoj. "Teraz sme boli prvýkrát hore," hovorí Marek Šurina. Za víkend bolo v okolí útulne asi 15 ľudí, dodržiavali opatrenia, ktoré chatár vylepil vo forme plagátikov a do priestorov útulne nevstupovali. Predpokladá však, že s postupným oteplením bude turistov pribúdať. Preto bude cez víkend na chate služba, ktorá bude na situáciu dohliadať a zároveň bude môcť turistom ponúknuť občerstvenie. Podmienkou predaja bude rúško a rukavice.

Do priestorov útulne sa za pekného počasia a cez deň nebude vstupovať. S plánovaným nocľahom rovnako nepočítajte. Čo v prípade zlého počasia? "Ak sa niekto bude chcieť ísť prezliecť alebo na päť minút zohriať, bude to možné, ale maximálne dve izolované skupinky, jedna na prízemí, druhá v podkroví. Následne musíme všetko vydezinfikovať." A ak niekoho zastihne noc na hrebeni? Chatár hovorí, v piatok takto prišli dvaja turisti, tak ich nevyhodil, ale dal im len karimatky, žiadne deky či vankúše. Následne priestory vyvetral a vydezinfikoval. Apeluje však na turistov, aby si túru zodpovedne plánovali tak, aby sa za svetla vrátili.

Režim cez víkend

  • na chate bude služba
  • okienkový predaj kávy, čaju, piva či polievky
  • turista musí mať rúško a rukavice
  • nocľah nie je možný, stanovanie je v okolí útulne je teraz najlepšie riešenie.
  • vstup do útulne za pekného počasia nie je možný
  • za zlého počasia možný vstup len jednej osobe alebo skupinke, najviac dvom oddeleným skupinkám, za účelom rýchleho prezlečenia

Režim cez týždeň

  • útulňa sa nezamyká, ostáva otvorená pre núdzové využitie
  • nocľah neplánujte, radšej stanujte v okolí útulne
  • ak sa potrebujete prezliecť, zohriať alebo núdzovo prenocovať, v útulni môžu byť maximálne dve izolované skupiny, jedna na prízemi, druhá v podkroví. Dbajte na dezinfekciu rúk a povrchov. Dezinfekčné prostriedky sú v chate aj na WC.

Aktuálne podmienky

Osadenstvo útulne na svojej facebookovej stránke informuje, že hrebeň v okolí Kráľovej hole je bez snehu, pri schádzaní z Bartkovej do Ždiarskeho sedla sú však stále na chodníku veľké snehové záveje, chodník ďalej veľmi závisí od orientácie ku slnku a závejov ktoré sa vytvorili v zime. V prípade oteplenia by to do dvoch týždňov malo zmiznúť. Severná strana pohoria je oveľa viac zasnežená, takže z Liptovskej Tepličky na Hoľu alebo na Andrejcovú treba rátať so snehom. Juh je takmer úplne bez snehu.

Súvisiace články

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie