Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Batoh Bergans Rondane 30 má nenápadný, no funkčne prepracovaný dizajn
Batoh Bergans Rondane 30 má nenápadný, no funkčne prepracovaný dizajn Zatvoriť

Recenzia Bergans Rondane 30 – pánsky batoh na jednodňovky

Vyšší ľudia majú pri menších batohoch často problém krátkeho chrbtového systému – keď batoh na ramenách sedí dobre, bedrový pás ide často cez pupok, čo nie je práve pohodlné, mení to ťažisko a nevhodne zaťažuje chrbticu. Batoh Rondane 30 má preto predĺžený a výškovo nastaviteľný chrbtový systém. Okrem toho má na turistický batoh nadštandardnú výbavu a je pomerne ľahký. Testovali sme ho počas množstva jarných potuliek lesmi Malých Karpát, keď by sme inak boli boli na jarných skialpoch, no sezóna koronavírusu to veľmi neumožňovala.

Výrobca
Bergans
Model
Rondane 30
Typ
turistický batoh na jednodňovky
Materiály
Cordura 305D (polyester), nylon 109D, zipsy YKK, plastové diely Duraflex
Hmotnosť
940 g
Základná litráž
30 l
Farebné kombinácie
čierna, modrá, tehločervená
Páči sa mi
jednoduchý nenápadný dizajn, vonkajšie sieťované vrecká, dĺžka chrbtového systému, nastaviteľná výška chrbtového systému
Nepáči sa mi
chýba pláštenka a píšťalka
Ostatné info
nosnosť: do 12 kg, bedrový pás: 65-200cm, dĺžka trupu: 43-60 cm,
Infocena
130 €
Obchody
NorwayShop, Scandinavia Poprad

Videorecenzia

Všetko podstatné aj s ukážkami nájdete v našej videorecenzii.

Čo nás zaujalo

  • špeciálne pánsky – širší rozostup ramenných popruhov
  • nastaviteľný chrbtový systém – v tomto segmente skôr rarita
  • tri rozmerné vonkajšie vrecká
  • pripnutie palíc bez nutnosti skladania batoha
  • uchytenie cepína
  • neštandardný vrchlík
  • široké otváranie

Dizajn a materiály

Vzhľad batoh je nenápadný, čo umocňuje aj čierna farba bez kontrastných prvkov. Na prvý pohľad zaujme, že nemá vrchlík a okrem dvoch vstupov dnu – menšia a väčšia komora – má aj trojicu veľkých vrecák zo sieťoviny. Čelné sieťované vrecko má aj popruh s klipsňou a dá sa mu pomocou zipsu zväčšiť/zmenšiť objem podľa aktuálnej potreby. Zmestíte sem napríklad mikinu alebo bundu. Do bočných vrecák sa dajú pohodlne vložiť litrové fľaše s tekutinami. Majú skosenú geometriu zvažujúcu sa smerom k chrbtu, takže dostatočne dobre fľašu držia a záveroň sa s nimi dá manipulovať aj bez zloženia batohu z chrbta. Je to preto ideálne pre ľudí, čo neobľubujú hadičkové systémy, s ktorými je však Rondane kompatibilný, ako sa dnes patrí.

Hlavná komora má veľký otvor, odhadom skoro na polovici svojho obvodu. Ľahko tak nádete, čo máte vnútri, aj bez vyhádzania polky obsahu batoha. Vo vnútri je vrecko na vodný rezervoár a tiež malé sieťované vrecko na cennosti na zips vrátane karabínky na kľúče. Keďže batoh nemá klasický vrchlík, jeho funkciu nahradzuje druhá, menšia komora. Tá síce berie miesto z celkového vnútorného priestoru, no hodí sa na lepšie zorganizovanie vecí. Vo vnútri nie je nijako ďalej členená.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Batoh je ušitý z dvoch typov látok. Namáhanejšie dno je z Cordury 305D (polyester), zvyšok batohu z tenšieho nylonu 109D. Nylon má aj hustú ripstopovú štruktúru, ktorá však vizuálne nevyniká. Zipsy sú osvečené YKK a plastové diely Duraflex.

Chrbtový systém

Výškovo nastaviteľný chrbtový systém nesie názov QuickAdjust. Tvorí ho tvarovaný plastový panel na celej ploche zadného dielu, na ňom perforovaný diel zo stredne mäkkej peny potiahnutej sieťovinou a medzi tými dvoma dielmi je posuvný panel s ramennými popruhmi prichytený veľkým suchým zipsom. V strede je v penovom dieli diera, cez ktorú sa systém dá odistiť a presunúť. Nájsť vhodné nastavenie nie je problém.

Ramenné popruhy sú štandardne anatomicky tvarované. Sú aj pomerne široké, no nie veľmi hrubé. Na ramenách sedia pohodlne. Ich uchytenie k batohu je širšie, takže do krku netlačia, ani keď si batoh pevnejšie pritiahnete k chrbtu, čo sa hodí pri rýchlejšom pohybe. Samozrejmosťou sú stabilizačné popruhy, nastaviteľný hrudný priečny pás, no píšťalka chýba.

Bedrový pás je síce pomerne široký, no je poddajný a celkovo nebudí dojem, že by mal prenášať hmotnosť do bedier. Na oboch stranách sú elastické vrecká na zips, do ktorých sa zmestia príručné veci, no vzhľadom na ohyb nie sú ideálne na telefón, skôr na pohotovostné občerstvenie.

Pripnutie materiálu

V prvom rade treba podotknúť, že nejdo o technický, ale turistický batoh. Pripínanie materiálu sa teda obmedzuje na turistické paličky a cepín. Dvojicu ušiek nájdete na klasických miestach. Dobré je, že sú trochu vyššie, nie úplne pri dne. Keď batoh s pripnutými paličkami dáte na zem, spodný okraj hrotov akurát dosadne k zemi.

Zaujímavosťou je systém na pripnutie paličiek na pravý ramenný popruh (viditeľné malé tiahlo) a pravú stranu bedrového pásu (nenápadný elastický cord). Na paličkách však nesmú byť veľké terčíky (buď menšie letné alebo žiadne). Použitie si môžete pozrieť vo videu. Je to pohodlné, keď idete túru, kde palice potrebujete len striedavo a nechce sa vám vždy kvôli tomu skladať batoh. Napríklad sa to bude hodiť na reťaziach, rebríkoch alebo pri prechode skalnatých miest, kde potrebujete obe ruky. Uchytenie je navrhnuté tak, že hroty idu dozadu k bokom, takže nezavadzajú pri pohybe.

Záver

Turistický batoh Bergans Rondane 30 je ideálny na náročnejšiu jednodňovú turistiku, kde toho so sebou potrebujete viac odniesť. Vzhľadom na dĺžku a anatómiu chrbtového systému je určený predovšetkým vyšším ľuďom. Nie je problém batoh pevne pritiahnuť k chrbtu a pritom zachovať pohodlie nosenia, veľmi dobre sa preto hodí aj pre hltačov kilometrov na dnes populárny tzv. speedhiking. Netradičné príručné uchytenie palíc je zaujímavou vychytávkou, ktorá sa paličkárom bude hodiť pri prechode technicky náročnejších pasáží, prípadne rovín, kde palice nepotrebujú.

Počas niekoľkých mesiacov používania sme nenarazili na zásadnejšiu výčitku. Len by sa hodila aj pláštenka ako súčasť dodávky a píšťalka na hrudnom popruhu. Naopak oceňujeme striedmy nenápadný, no funkčne prepracovaný dizajn.

Fotogaléria k článku

Najnovšie