Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pri Zelenom plese v máji
Chata pri Zelenom plese v máji Zatvoriť

Správa Horské chaty po uvoľnení opatrení proti koronavírusu

Od dnešného dňa sa uvoľňujú protikoronavírusové opatrenia. Čo to bude znamenať pre horské chaty a útulne? Mnohé z nich majú otvorené provizórny predaj cez okienko, odteraz by mohli poskytovať ubytovanie, ak im to dispozícia chaty dovolí. To je však pre väčšinu chát problém, pretože ide o jednoduché turistické ubytovanie, často hromadného charakteru, so spoločnými WC a kúpeľňou. Zisťovali sme, ako fungujú chaty vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre, na Muránskej planine, vo Veporských vrchoch a ďalších pohoriach.

Aktuálne je možné poskytovať ubytovanie, ak majú izby vlastné WC a kúpeľňu. Po odchode hosťa z izby musí byť izba 24 hodín voľná. Vo verejnom stravovaní sa povoľujú vonkajšie terasy, s okrajmi stolov dva metre od seba, stoly sa budú dezinfikovať po každom zákazníkovi. Pri jednom stole môžu sedieť maximálne dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi. Chaty podmieňujú predaj tým, aby zákazník mal na sebe rúško a rukavice. S bežnou prevádzkou vnútorných WC radšej nerátajte, mnohé chaty však majú k dispozícii vonkajšie suché WC.

Naďalej platí zákaz stretávania sa na verejnosti, ak nejde o osoby žijúce v spoločnej domácnosti. Rúško, šatku či iné prekrytie nosa a úst nemusíte nosiť v prírode, ak ste z jednej domácnosti a iní ľudia sú 20 metrov vzdialení. Deti do 2 rokov nemusia nosiť rúško.

Chata pri Zelenom plese prerába WC, otvorí v druhej polovici mája

Chata pri Zelenom plese (známa aj ako Brnčalka) vo Vysokých Tatrách patrí medzi veľmi navštevované chaty a aj preto bola doteraz zatvorená. “Najprv musíme doriešiť WC, vonkajšie prerábame na tzv. turecké, kde budú ľudia bezkontaktne,” hovorí chatár Tomáš Petrík. V druhej polovici mája chcú začať s okienkovým predajom. “Už som zohnal riad. Zo svojho vnútorného princípu nebudem dávať nič do plastov. Kúpil som misky a taniere z kokosu a kukuričného škrobu, tými viem následne kúriť.” Ubytovanie podľa chatára nebude možné, keďže izby majú spoločnú sprchu a WC. Tiež majú veľkú kapacitu a nie je možné do jednej izby ubytovať turistov, ktorí nie sú z jednej domácnosti. Koronavírus pozastavil aj plánovanú rekonštrukciu chaty, výmena okien sa odkladá na jeseň, nová strecha sa bude robiť až na budúci rok.

Okrem Chaty pri Zelenom plese a Plesnivca majú od soboty otvorené všetky vysokotatranské chaty aspoň okienko

Zbojnícka chata a Téryho chata predávajú drobné občerstvenie cez okienko, Zamkovského chata podáva nápoje na terase. Rainerova chata je otvorená od 10:00 do 15:00, predaj je cez dvere. Sliezsky dom predáva nápoje na terase, ubytovanie oddnes poskytuje. Rovnako aj Horský hotel Popradské pleso. Chata pod Soliskom predáva cez okienko. Bilíkova chata oddnes umožňuje ubytovanie, jedlo bude k dispozícii na izbe alebo na terase. Pre ostatných návštevníkov bude otvorená terasa od soboty 9.5.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chata Plesnivec v Belianskych Tatrách je zatiaľ zatvorená, otvorí podobne ako Chata pri Zelenom plese v druhej polovici mája. HIKING.SK to potvrdil chatár Matava.

Žiarska chata v Západných Tatrách je úplne zatvorená, prebieha rekonštrukcia terasy. Zatvorené sú aj Chata Zverovka a Ťatliakova chata.

Tip na túru podľa okresu
Zvoľ kritériá

V Nízkych Tatrách rátajte s občerstvením, ale na nocľah si vezmite svoj stan

Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom má otvorené výdajné okienko na jednoduché občerstvenie. Kamenná chata má v prevádzke okienkový predaj cez víkendy. S ubytovaním na chatách nerátajte, keďže sociálne zariadenia majú spoločné. Nedávno zrekonštruovaná Chata pod Kráľovou hoľou v Nízkych Tatrách bola doteraz úplne zatvorená, od víkendu otvárajú výdajné okienko a terasu.

Útulňa Andrejcová má počas víkendov v prevádzke okienko s jednoduchým občerstvením. Nocľah vo vnútri nie je možný, dá sa stanovať vo vlastnom stane v okolí útulne. Cez týždeň je útulňa otvorená, no chatár Marek Šurina upozorňuje, že vstup, zdržiavanie sa a nocľah sú na vlastné riziko, keďže útulňu vtedy nikto nedezinfikuje. Nonstop prevádzku s chatárom na útulni predpokladajú po 22. máji, zrejme sa bude fungovať na systéme rezervácie. Ubytovanie by následne malo fugovať tak, že jedna skupinka prespí na prízemí útulne, druhá na poschodí a k dispozícii bude aj 6 stanov po dve osoby.

V sedle Čertovica sa oddnes otvára Domček Horskej služby, bude poskytovať ubytovanie pre jednu samostatnú skupinu osôb, potrebná je rezervácia vopred.

Chata Magurka bude mať k dispozícii okienkový predaj aj ubytovanie.

Útulňa Ďurková pod Chabencom od piatka 8. 5. 2020 otvára okienko, zatiaľ len cez víkendy, resp. od štvrtka do nedele. Zdržiavanie sa v útulni nie je možné, nocľah vnútri neplánujte, povolené je stanovanie pri útulni.

Horské chaty v ďalších pohoriach majú k dispozícii aspoň občerstvenie

Veľká Fatra

Horský hotel Kráľova studňa otvára od štvrtka 7. 5. od popoludnia. Ubytovať sa bude dať v hotelovej časti, turistická časť zostáva zatvorená vzhľadom na obmedzenia so sprchou a WC. Bežným návštevníkom bude k dispozícii občerstvenie na terase. Počas mája bude hotel otvorený vždy od štvrtka do nedele. Chata pod Borišovom funguje v obmedzenom režime, neubytúva.

Malá Fatra

Chata pod Kľačianskou Magurou má otvorený improvizovaný vonkajší bufet. Chata pod Chlebom predáva občerstvenie cez okienko. Rovnako tak Chata na Grúni a Chata pod Suchým.

Muránska planina

Zrub Burda má cez víkendy predaj cez okienko, s dodržaním hygienických opatrení.

Biele Karpaty

Holubyho chata na Veľkej Javorine poskytuje predaj cez okienko v čase od 10.00 do 16.00.

Veporské vrchy

Chata Bernardín prechádza rekonštrukciou, avšak obsluhuje cez dvere, k dispozícii je vonkajšie sedenie na dvore a na lúke.

Považský Inovec

Inovecká chata bude ponúkať od 8. 5. za prísnych hygienických opatrení nápoje a jedlá na terase.

Volovské vrchy

Chata Lajoška na Prednom holisku je zatvorená, prebieha generálna rekonštrukcia.

Chata Čergov

Predáva občerstvenie cez okienko.

Súvisiace články

Najnovšie