Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto: Jozef Chavko, dravce.sk
Foto: Jozef Chavko, dravce.sk Zatvoriť

Správa V máji na ferraty nechoďte, mláďatá sokola na to môžu doplatiť

Jarné počasie láka ľudí na skaly, je príjemne a zároveň sa ešte neupečiete. Viaceré horolezecké lokality a aj všetky slovenské ferraty sú však teraz zatvorené kvôli ochrane prírody, napríklad pre to, že dravé vtáky majú mladé. Pre mláďatá môže vyrušenie skončiť fatálne z viacerých dôvodov.

V prvom rade sa vôbec nemusia narodiť. Samica musí na znesených vajíčkach takmer nepretržite sedieť 28 dní. Ak ju niečo vyrušuje a musí odlietať, vajíčka vychladnú a vtáčiky umrú pred vyliahnutím. Keď sa mláďatá vyliahnu, stále nemajú vyhraté. Striehne na ne viacero predátorov - kuny, krkavce či výry. Ak vyplašíte rodičov a musia opúšťať hniezdo, mláďatá môže zatiaľ niečo zožrať. Na ferrate Skalka v Kremnických vrchoch je aktuálne hniezdo sokola sťahovavého len niekoľko metrov od cesty. Pri lezení sa môže stať, že nakuknete priamo do hniezda. V takom prípade môžu vystrašené mláďatá vyskákať z hniezda a buď si zlomia krídlo, čím sú odsúdené na smrť, alebo sa rovno zabijú.

Mesto Kremnica zanedbáva osvetu a informovanie verejnosti

Na ferrate platí zákaz vstupu z dôvodu ochrany prírody do 31.5. Podľa ochranára Mariána Jasíka z Inštitútu pre ochranu prírody, ktorý túto lokalitu dlhoročne sleduje, však mnoho ľudí zákaz porušuje. Mesto Kremnica ako prevádzkovateľ ferraty nerobí dostatočnú osvetu. Na facebookovej stránke ferraty užívatelia kritizujú, že sa o uzávere dozvedia až po trojhodinovej ceste na miesto, kde uvidia na strome oznam o zatvorení. Prípadne že sa k informáciám nikde nedopátrali. Na tabuli zároveň nie je žiadne vysvetlenie, prečo je ferrata zatvorená. Nelegálni návštevníci boli v tom, že dôvodom je koronavírus, ktorý sa im už nezdal takou hrozbou.

Oveľa lepšie sa komunikuje zákaz v neďalekej lezeckej oblasti pri Hornom Jelenci, kde rovnako hniezdi sokol. "Slovenský horolezecký spolok JAMES informácie zverejnil všetkými možnými spôsobmi, na webstránke, informuje svojich členov, už pri vstupe bolo niekoľko upozornení od parkoviska až pod skalu, ohradili to páskami. Ich snaha bola enormná," hovorí Marián Jasík. Na Kremnickej skale hniezdia sokoly podľa neho od nepamäti. Je to pre ne veľmi výhodné bývanie a nechcú sa ho vzdať. Preto je režim potrebné upraviť tak, aby tam mohli chodiť aj ľudia, a zároveň mohli hniezdiť vtáky. Hoci je ferrata prístupná od 1.6., milovníci prírody sokolom pomôžu, ak sem prídu až po prvom júli. Aj lietajúce mláďatá sa ešte musia naučiť loviť a v mieste hniezdenia bývajú s rodičmi ďalej.

Odmontovať časť istenia Kremnica počas zákazu nechce

Zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Ceferová hovorí, že umiestnili zákazové tabule a informovali verejnosť cez médiá a sociálne médiá. Terén podľa nej strážia členovia dobrovoľnej aj profesionálnej horskej služby, tiež strážcovia z chránených krajinných oblastí Poľana a Štiavnické vrchy. Správy CHKO sú však personálne poddimenzované a majú dosť iných úloh. Celkovo prístup Kremnice k informovaniu pôsobí dosť laxne. Na stránke mesta je jeden banner, dve upozornenia na facebooku, na stránke visitkremnica.com pri článku o ferrate o jej uzávere nie je nič. Na facebookovej stránke mesta Kremnica je 3200 followerov, skupina Via ferrata Skalka má 2600 členov, nejde teda o masovo navštevované stránky. Treba vyslovene hľadať na stránke mesta, bežný užívateľ však dá vyhľadať "ferrata Skalka" a zariadi sa podľa toho, čo nájde najrýchlejšie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V Rakúsku sa po uzavretí ferraty zvykne odmontovať prvá časť istenia v dĺžke dva – tri metre. Potom aj tí, ktorí o zákaze nevedia alebo ho ignorujú, na ferratu nejdú, ak si netrúfnu liezť bez istenia. Takéto riešenie však podľa Ivety Ceferovej nie je reálne. "Keď odmontujeme spodnú časť istenia a budeme to osádzať stále do tej skaly, oslabíme ferratu a nebudeme vedieť zaistiť bezpečnosť pre návštevníkov, ktorí prídu po 31.5.” Informovať na tabuliach o sokolovi nechcú, aby na neho neupozornili vykrádačov hniezd. Podľa Mariána Jasíka však tento problém už nie je aktuálny minimálne desať rokov.

Podobný problém sa nedávno riešil v území európskeho významu Sysľovské polia, kde veľký počet návštevníkov ohrozoval hniezdenie dropa veľkého. Občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku urobilo pomerne veľkú mediálnu kampaň, zapojilo sa aj ministerstvo životného prostredia. Kampaň pomohla, počet návštevníkov v území sa znížil.

Ak prevádzkovatelia ferrát nepreukážu úprimnú a účinnú snahu o skĺbenie ferratového lezenia a ochrany ohrozených druhov v danej lokalite, môžu skomplikovať cestu potenciálnym nasledovníkom. Tu sa dá opäť poukázať na slovenských horolezcov, ktorí sa s ochranou dravcov dohodli na spolupráci. Okrem naozaj výraznej osvety týkajúcej sa obmedzení lezenia napríklad pomáhajú pri inštalovaní umelých hniezd pre viaceré druhy vtákov.

Súvisiace články

Horolezci pomáhajú ochrane dravcov

Najnovšie