Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Fjällräven Vidda Pro Ventilated sú odolné turistické nohavice vhodné do divočiny
Fjällräven Vidda Pro Ventilated sú odolné turistické nohavice vhodné do divočiny Zatvoriť

Recenzia Fjällräven Vidda Pro Ventilated nohavice a bunda

Turistické nohavice do hustých lesov, k táborovému ohňu, na túlačky v miernejšom tempe, na predieranie divočinou bez chodníkov. Podobné staršiemu modelu Barents Pro, vylepšené o spodnú manžetu, ktorá čiastočne nahradí návleky, odvetrávacie zipsy na bokoch a malé elastické diely, ktoré zlepšujú fit bez vplyvu na odolnosť. Zálesákom poskočí srdce pri možnosti pevného umiestnenia noža či zavesenie malej sekerky. Predstavujeme nohavice Fjällräven Vidda Pro Ventilated a rovnomennú bundu.

Výrobca
Fjällräven
Model
Vidda Pro Ventilated
Typ
turistické nohavice do divočiny
Materiály
G-1000: 65 % recyklovaný polyester, 35 % bio bavlna
Hmotnosť
565 g – veľkosť 48
Farebné kombinácie
šedé, čierne, zelené, hnedé
Páči sa mi
odolný materiál, vrecká, intergovaný návlek, vetranie na bokoch, elastický diel na vnútornej strane stehien
Nepáči sa mi
nie sú k dispozícii v živších farbách
Infocena
179 € – odporúčaná MOC

G-1000

Nohavice sú ušité z odolného materiáliu G-1000, ktorý je kombináciou bio bavlny (35 %) a recyklovaného polyesteru (65 %). Od výroby sú mierne naimpregnované tradičným grónskym voskom, čo je zmes parafínu a včelieho vosku bez obsahu PFC. Zlepšiť vodeodolnosť, avšak na úkor priedušnosti, môžete dodatočným voskovaním. Dá sa to aj parciálne, len na zaťažovaných miestach.

Strih – funkčný a tvarovo stály

Strih nohavíc je prispôsobený funkcii. Módne trendy príliš nesledujú, nohavice sú anatomické v častiach, kde by inak tuhý materiál bránil pohybu. Teda najmä okolo kolien sú výrazne tvarované. V dolnej časti sú rovné.

Materiál G-1000 má okrem výbornej odolnosti voči oderu aj tvarovú stálosť a nie je vôbec elastický. Pri skúšaní v obchode nerátajte, že by nohavice povolili. Napríklad v páse či bokoch. Ak vám budú tesné, tak tesné ostanú. Roky nosím veľmi podobné Barents Pro a nepovolili ani trochu.

Pre lepšie pohodlie preto Fjällräven používa panely z hrubšieho bezmembránového softshellu (63 % nylon, 26 % polyester, 11 % elastan). Ich najznámejší model Keb má v aktuálnej verzii veľkú časť práve z tohto materiálu. Do Vidda Pro nohavíc sa dostal tiež, no je to len úzky pás na vnútornej strane stehien od kolien po rozkrok. V tomto mieste je malá šanca mechanického poškodenia, no zlepšenie pohodlia je výrazné, najmä pri sedení.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vychytávky

Dvojica vetracích zipsov na bokoch je funkčná vychytávka, ktorá sa dostala aj do názvu tohto modelu – ventilated. Každý zips má dvojicu jazdcov, môžete si nastaviť vetranie viac od bokov alebo viac od kolien.

Vrecká sú jedným z poznávacích znamení zálesáckych nohavíc. Vidda Pro má okrem hlbokých bočných aj tri veľké na stehnách – dve sú rovnaké približne štvorcové. V pravom je aj elastická sieťka na smartfón. Na ľavom stehne je aj dlhšie vrecko vhodné na mapu. Vrecká sú umiestnené tak, že sa k nim pohodlne dostanete, aj keď nosíte dlhšiu mikinu. Prístupné bez obmedzenia sú aj pri zapnutom masívnom bedrovom páse veľkého batoha.

Fjällräven Vida Pro Ventilated sú zálesáckou verziou Keb nohavíc

Integrované návleky v spodnej časti pomáhajú proti rannej rose na lúkach či celodennej vlhkosti pri predieraní sa divočinou, alebo proti bordelu, ktorý predieraním napadá do topánok. V prednej časti manžety je schovaný háčik, otočený smerom nahor, aby pri osádzaní či chôdzi nepoškodzoval topánky. Manžetu môžno zatiahnuť a obopnúť tak topánky. Na bokoch z vnútornej strany sú aj malé ušká, ak by ste chceli nohavice upevniť lepšie k topánke, budete na to potrebovať kus tenkej rep šnúry. Treba dodať, že návleková funkcia dobre funguje len s vysokými topánkami, v mojom prípade Hanwag Alverstone II.

Pevné upevnenie noža na pravom stehne umožňuje na tento účel pripravené úzke dlhé vrecko. Podotýkam, že vložiť sem nôž treba v puzdre. Navrhnuté je to na škandinávsky typ neskladacieho noža v plastovom puzdre, kožené puzdro väčšieho noža sa dnu nezmestí. Hĺbka vrecka je asi 15 cm. Nad vreckom je zaisťovacia pracka na cvok.

Umiestnenie noža na pravom stehne
Umiestnenie noža na pravom stehne

Ucho na sekerku na páse na ľavej strane tesne pod opaskom je vhodné na menšie sekerky. Vložiť sem pohodlne ide aj čakan, kto by sa náhodou v týchto nohaviciach ocitol na letnom ľadovci. To síce nie je teritórium pre tieto nohavice, no ale zas turista je človek vynaliezavý...

Hodnotenie

V skratke – nohavice Fjällräven Vida Pro Ventilated sú zálesáckou verziou Keb nohavíc. Z nich si požičali vrecká na stehnách, bočné vetranie a prepracovanú manžetu na spodkoch nohavíc. Pridali pár vychytávok na upevnenie trampského výstroja a výberom materiálov upriamili pozornosť na odolnosť. Oproti Kebom sú o 50,- eur lacnejšie a pokiaľ sa často predierate v nepriechodných terénoch a radi sedíte pri ohni, vrelo odporúčam.

Bunda Vidda Pro Jacket

K nohaviciam má Fjällräven do série aj rovnomennú bundu. Je komplet z G-1000 bez elastických softshell dielov a je priam posiata vreckami. Spolu ich má osem, lebo každé vrecko, ktoré vidíte na fotkách, má z boku aj zipsovacie. Bunda je vybavená dobre padnúcou a nastaviteľnou kapucňou.

Strihovo je bunda voľnejšia, navrhnutá tak, aby ste pod ňu zmestili aj hrubý sveter. V našich podmienkach je to skôr vhodné na veterné chladné počasie neskorej jesene či skorej jari. Používal som ju v lesoch v nižších a stredných polohách vtedy, keď som išiel v miernejšom tempe (s deťmi). Bola dostatočnou ochranou aj pri dažďových prehánkach a vo vetre.

Oproti nohaviciam, ktoré s výnimkou zimy a horúceho leta možno považovať za univerzálny kus outdoorového odevu, pri bunde to tak nebude. Môže však osloviť svojou zálesáckou estetikou. Vo Švédsku som na diaľkovej trase Kungsleden často stretával tulákov v podobných bundách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie