Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na Predné Solisko mala ísť zaistená cesta typu via ferrata (vyznačenie je ilustračné)
Na Predné Solisko mala ísť zaistená cesta typu via ferrata (vyznačenie je ilustračné) Zatvoriť

Správa Ferrata na Prednom Solisku zrejme nebude

Plánovaná zaistená cesta v atraktívnom prostredí Predného Soliska sa zrejme nebude stavať. Správa Tatranského národného parku je proti jej výstavbe a navrhuje pre tento druh aktivity inú lokalitu. Klub slovenských turistov nesúhlasí.

Klub slovenských turistov je iniciátorom stavby. V roku 2017 sa zapojil do prípravy cezhraničného projektu rozvoja turistickej infraštruktúry v slovensko-poľskom pohraničí Interreg. Z projektových prostriedkov plánoval vybudovať zaistenú cestu. Mala viesť z Mlynickej doliny skalným rebrom ku krížu na vrchole Predného Solisko.

Plánovaná trasa sa nachádza v piatom stupni ochrany v národnej prírodnej rezervácii Mlynická dolina. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka je to územie budúcej bezzásahovej A zóny. “V oblasti evidujeme brložisko medveďa hnedého, vedú tadiaľ migračné trasy svišťov do Furkotskej doliny a je tam výskyt biotopu kamzíka.” Kvôli vplyvom na tieto chránené druhy európskeho a národného významu správa parku nedala súhlasné stanovisko k výstavbe ferraty. Projekt by podľa Pavla Majka priniesol zvýšenú hlučnosť, stavebné zásahy v skalných vežičkách, problém s odpadmi, pohybom v nestabilnej suti, výrub kosodreviny kvôli prístupovému chodníku.

Klub slovenských turistov pritom v roku 2019 informoval, že má súhlasné stanovisko od správy národného parku. Pavol Majko vysvetľuje, že išlo len o predbežné stanovisko k tomu, ktorý z dvoch pôvodne navrhovaných variantov by bol lepší. Na komplexné posúdenie nemali doteraz všetky podklady. Klubu navrhol, aby v rámci projektu vybudoval zaistenú cestu v alternatívnej lokalite, v tzv. cvičnom lome v Tatranskej Kotline.

Predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň sa nechcel vyjadriť k aktuálne prebiehajúcemu procesu udelenia výnimky zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Povedal iba, že lokalitu v Tatranskej Kotline nepovažuje za adekvátnu náhradu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]


Najnovšie