Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kto by nechel bývať na mieste s takýmto výhľadom?
Kto by nechel bývať na mieste s takýmto výhľadom? Zatvoriť

Názor Petícia: Do prírody cez betónové koridory? Nie!

Králikárne versus vilové štvrte alebo zeleň hneď za panelákmi proti vyasfaltovaným koridorom pomedzi múry satelitných ulíc. Obyvatelia banskobystrického sídliska Fončorda nesúhlasia s rozsiahlou výstavbou rodinných domov v prírode hneď nad mestom. 

Západný okraj krajského mesta Banská Bystrica je nástupným miestom na prechádzky a túry v Malachovskom predhorí, ktoré nadväzuje na blízke Kremnické vrchy. Už viac ako sto rokov patrí príroda v masíve Suchého vrchu k tradičným výletným miestam obyvateľov i návštevníkov mesta. Už za prvej Československej republiky stála pod Suchým vrchom obľúbená turistická chata, na ktorej popularitu nadviazali v minulom storočí ďalšie zariadenia cestovného ruchu. Dnes tvorí častý cieľ vychádzok reštaurácia na mieste niekdajšej koniarne (býv. Pony farma). 

Pod Suchým vrchom sa stretávajú štyri turistické značené chodníky: 

Z obce Králiky vedie cez Suchý vrch priamo do Banskej Bystrice značená lyžiarska trasa, ktorá bola v minulosti súčasťou legendárnych pretekov Biela stopa SNP (beh na lyžiach Krahule / Kremnica - Skalka - Banská Bystrica). V minulosti bola trasa v prípade dostatočne hrubej snehovej pokrývky strojovo upravovaná na klasický i voľný štýl. Počas zimy sú priľahlé lúky a lesné cesty využívané na rekreačné bežkovanie obyvateľmi Banskej Bystrice. Taktiež sieť miestnych komunikácií, lesných a poľných ciest vrátane chodníkov je využívaná horskými cyklistami na výlety po Kremnických vrchoch. 

Na prelome storočí bola živelnou výstavbou rodinných domov a víl zasiahnutá a nenávratne stratená rekreačná lokalita na Motyčinách, na Flose (prebiehajúca výstavba) a prakticky takmer celá Pršianska terasa (cesta z Radvane na Horné Pršany) vrátane chráneného areálu Malachovské skalky, ktoré sú doslova obstavané domami. Zastavaním Motyčín, Flosu a Pršianskej terasy prišli obyvatelia Banskej Bystrice o prirodzené koridory do prírody, kadiaľ chodili pešo, s deťmi, so psami, na bicykloch i na bežkách. Dnes sa už tadiaľ môžu prechádzať akurát po asfaltových cestách obohnaných múrmi rodinných domov alebo po krajnici ciest, keďže investor nevybudoval chodníky pre chodcov... 

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zelená značka z Mládežníckej ulice je vedená nešťastne po celej dĺžke po asfaltovej ceste až pod Suchý vrch, takže pre pešiu turistiku stratila atraktivitu. Rovnaký osud hrozí Chodníku Kamila Linharta (modrá značka), lebo práve v jeho línii je plánovaná individuálna výstavba rodinných domov až po lokalitu Pri hrobe neznámeho vojaka. Tým výrazne ukrojí z pekného prírodného prostredia s nádherným výhľadom na Banskú Bystricu, celé Nízke Tatry, Poľanu a Zvolenskú kotlinu. Práve rozbehnutá petícia bojuje proti plánovaným zámerom k výstavbe nad Tulskou a Moskovskou ulicou. 

Okrem modrej značky má byť zastavené údolie potoka Udurná. V minulom storočí tu vznikol oddychový areál Povstalecká Vatra s turistickou chatou a dvomi lyžiarskymi vlekmi. Žiaľ, v súčastnosti je chata súkromným vlastníctvom (bez prevádzky) a lyžiarska trať taktiež nefunguje, lebo ju má tiež pohltiť plánovaná výstavba domov. 

Prístup zo strany mesta je taktiež zarážajúci. V minulosti v oddychovom areáli končila trasa Cesty rozprávkovým lesom a taktiež hromadného celoslovenského turistického pochodu Povstalecká Varta. Napriek tomu, že dolina Udurnej je prímestskou rekreačnou zónou, tak magistrát o územie nejaví žiadny záujem. Popri potoku sú živelne vybudované ohniská a chýba čo i len jediná lavička na sedenie! Je to hanba nielen mesta, ktoré sa v roku 2017 hrdilo titulom Európske mesto športu. Hlavne, že v roku 2022 bude Banská Bystrica hostiť Európsky olympijský festival mládeže, ale vlastným obyvateľom chce vyasfaltovať a zabetónovať prírodu rovno za sídliskom. Tomu sa povie podpora športu zo strany vedenia mesta! A pritom väčšine obyvateľov stačí obyčajná lúka a les dostupné pár minút chôdze od bydliska. Bez veľkých investícií a spevnených komunikácií.

Obyvatelia Fončordy ďakujú za každý váš podpis v petícii!

Fotogaléria k článku

Najnovšie