Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Muráň z Javorovej doliny
Muráň z Javorovej doliny Zatvoriť

Správa Štátne lesy TANAPu zavreli dva chodníky, vinia ochranu prírody

Štátne lesy Tatranského národného parku uzavreli už dve obľúbené trasy vo Vysokých Tatrách kvôli suchým stromom. Tie podľa nich ohrozujú návštevníkov, no nemôžu ich odstrániť, lebo im to nepovolila ochrana prírody. Správa národného parku s touto interpretáciou nesúhlasí.

Problém sa týka jednak modro značeného chodníka, ktorý vedie Zadnými Meďodolmi do Kopského sedla, jednak zeleno značenej trasy cez Zadnú Javorovú dolinu do sedla Sedielko. Oba pokračujú od rázcestia Pod Muráňom tu, z Tatranskej Javoriny sa tak môžete prejsť len prvou časťou Javorovej doliny.

Dôvodom uzávery je podľa štátnych lesov bezprostredné ohrozenie turistov vyschnutými stromami. “Keďže Štátna ochrana prírody SR nesúhlasila s ich odstránením v tomto období, Štátne lesy TANAP-u ako správca turistických chodníkov na území Tatranského a Pieninského národného parku boli nútené obľúbenú trasu uzavrieť až do odvolania,” informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP-u.

Správa NP hovorí, že na odstránenie suchých stromov bolo dosť času doteraz

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko s touto interpretáciou nesúhlasí. “Obracia sa na nás negatívna pozornosť len za to, že si plníme svoju povinnosť a chránime prírodu.” Správa parku nepovolila odstraňovanie suchých stromov kvôli hniezdeniu vtákov. Pavol Majko hovorí, že navrhli lesníkom, aby si objednali nezávislý ornitologický posudok. Tie stromy, na ktorých by neboli hniezda, by sa mohli vyznačiť a spíliť.

“Nerozumiem, prečo to štátne lesy neriešili pred začiatkom hniedzneho obdobia.” Hniezdne obdobie trvá od 1.3. do 31.8. Okrem toho, podľa Pavla Majka nejde o akútny problém, kedže čerstvé tohoročné sucháre budú do jesene dostatočne stabilné, aby neohrozovali návštevníkov turistických chodníkov a pri starších suchároch mali ŠL TANAP-u dostatok času na ich asanovanie v mimohniezdnom období.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Štátne lesy argumentujú nedávnymi intenzívnymi zrážkami

Štátne lesy na otázku, či počkajú do konca hniezdneho obdobia, alebo si dajú spraviť ornitologický posudok na konkrétne stromy, odpovedali, že rešpektujú stanovisko Správy TANAP-u ako odbornej organizácie ochrany prírody. "Počkáme teda na skončenie hniezdneho obdobia a opäť ich požiadame o vyjadrenie," odpísala hovorkyňa Martina Petránová. Hovorí, že ak by bol problém nastal skôr, určite by ho riešili ešte pred začiatkom hniezdneho obdobia, ako i letnej turistickej sezóny. Ako bezprostredné ohrozenie to vyhodnotili na základe monitoringu v teréne po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach, ktoré zasiahli oblasť Tatranskej Javoriny.

Ak by bol problém akútny a šlo o bezprostredné ohrozenie padajúcimi stromami, štátne lesy by mohli použiť § 29 zákona o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého pri bezprostrednom ohrození života alebo zdravia človeka nepotrebujú na činnosť výnimku orgánu ochrany prírody. Martina Petránová hovorí, že požiadali správu národného parku o súčinnosť a hoci sa odvolali na tento paragraf, odborní pracovníci zo Správy TANAP-u navrhli riešiť situáciu až po skončení hniezdneho obdobia. Podľa Pavla Majka je na tento týždeň naplánovaná spoločná komisionálna obhliadka daných lokalít. Tam by sa malo určiť, či ide o bezprostredné ohrozenie.

Riaditeľ správy národného parku hovorí, že bezprostredné ohrozenie vidí skôr v Monkovej doline, kde už takáto komisionálna obhliadka prebehla. Štátne lesy oponujú, že pozemky v Monkovej doline nie sú v ich správe. V nej zabezpečujú len značenie, bežnú údržbu a priechodnosť turistického chodníka. Z neho spadnuté stromy odstránili, o ostatné suché stromy by sa mali postarať vlastníci.

Fotogaléria k článku

Najnovšie