Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Starostlivosť o obuv
Starostlivosť o obuv Zatvoriť

PR Starostlivosť o obuv

Prečo by sme mali obuv ošetrovať? Ošetrovanie obuvi plní niekoľko funkcií. Jednou nich je odstránenie nečistôt a zachovanie pôvodného vzhľadu, teda estetické hľadisko. Druhou je zachovanie vodoodpudivosti povrchu, čo je veľmi dôležité pre priedušnosť obuvi s vodeodolnou membránou – teda udržanie funkčnosti. Tretia, a možno najdôležitejšia funkcia, je zaistenie dlhej životnosti. Udržanie vláčnosti usne je z tohto hľadiska jednou z priorít, pretože stvrdnutá useň môže poškodiť švy a pri ohýbaní aj praskať.

Materiály

Na zvršok obuvi sa väčšinou používa prírodná useň kvôli odolnosti a trvanlivosti. Pritom vrchná useň (full grain) je odolnejšia než štiepenka (split leather). Topánky zo syntetickej usne sú obvykle ľahšie a menej nasiakavé a textilné topánky sú priedušnejšie. Všetky tieto materiály môžu byť vo zvršku topánky kombinované.

Prírodné usne pre outdoorovú obuv sa vyrábajú obvykle z kože z hovädzieho dobytka tzv činením a štiepením. Pri činení sú z kože odstránené živočíšne tuky a sú nahradené syntetickými tukmi. Tie musia zaistiť jednak zníženie trenia medzi kolagénovými vláknami, aby useň bola ohybná a vláčna, a jednak vodoodpudivost, tedy tzv. hydrofobizáciu. Pri štiepení je useň rozdelená na vrchnú a spodnú časť. Spodnú časť nazývame štiepenka alebo semiš a poznáme ju podľa „chlpatého“ povrchu. Vrchná časť je z vonkajšej strany hladká a ak ju jemne prebrúsime, získa matný vzhľad a hovoríme jej nubuk. Ak použijeme vnútornú stranu ako lícovú, je povrch „chlpatý“ a usni hovoríme velur. Vonkajšia „chlpatá“ strana veluru alebo semiša lepšie prijíma impregnáciu.

Ako obuv ošetrovať?

Odstránenie nečistôt z povrchu obuvi sa najlepšie robí za sucha kefou alebo za mokra vlhkou handričkou bez detergentu. Komerčné penové čističe minimalizujú namočenie. Obsahujú jemný detergent, a vyžadujú finálne otrenie vlhkou handričkou bez detergentu. Textilnú obuv síce možno vyprať, ale silné detergenty a zvýšená teplota môžu poškodiť lepené prvky zvršku. Useň je vypraním odmastená a znehodnotená.

Na impregnáciu outdoorovej obuvi by sme nemali používať bežné krémy na obuv, lebo obsahujú živočíšne tuky, ktoré useň nadmerne zmäkčujú. To, čo je vhodné pre vychádzkovú obuv, nie je z hľadiska životnosti vhodné pre turistickú obuv do terénu. Impregnácie podľa zloženia rozdeľujeme na prípravky na báze voskov, silikónové prípravky, fluorokarbónové prípravky a prípravky s využitím nanotechnológií.

Prípravky na báze voskov reprezentuje napríklad SNOSEAL od americkej firmy ATSKO. Hlavnou zložkou zaisťujúcou premazanie usne a zároveň aj jej vodoodpudivosť je včelí vosk, doplnený o tekuté rozpúšťadlo uľahčujúce aplikovanie prípravku. Výhodou voskov je veľmi kvalitná a dlhodobá funkčnosť impregnácie (až 1 mesiac používania topánky). Nevýhodou je zmena farby topánky (výrazne useň stmavujú) a zmena matného povrchu na lesklý. To pochopiteľne nevadí u čiernych topánok z hladkej usne.

Prípravky na báze silikónových zlúčenín

Silikónové prípravky majú vysokú schopnosť odpudzovať vodu a veľmi dobrú adhéziu. Ich tekutosť pri izbovej teplote uľahčuje preniknutie do štruktúry usne, ale majú aj nevýhodu v tom, že prípravok postupne prenikne až na vnútornú stranu usne. Ak máte obuv s nepriepustnou membránou, prípravok sa dostane až k membráne, na ktorej trvalo uľpie a zníži jej priedušnosť. Preto firma GORE silikónové impregnácie na výrobky s membránou zakazuje. Prípravky stmavujú useň menej než vosky, ale zachovávajú matný vzhľad. Treba ich používať po každých 7-14 dňoch nosenia obuvi.

Fluorpolymerové (fluorokarbónové) prípravky

Táto impregnácia bola vyvinutá pôvodne ako ochrana pred škvrnami na textile, pretože odpudzuje nielen vodu, ale aj oleje. K jej trvanlivému uľpeniu je potrebná jej polymerácia, ku ktorej dochádza za teploty približne 150 °C. To je možné zaistiť pri výrobe tkanín, ale nie u obuvi. Na obuvi je doba životnosti impregnácie výrazne nižšia, impregnáciu je potrebné opakovať po 7 dňoch nosenia a po každom namočení obuvi. Voda totiž fluorpolyméry vyplavuje. Ich výhodou je, že nemôžu uľpieť na membráne, a že nemení farbu ani matnosť usne. Prípravky, ktoré na ošetrovanie obuvi dodáva firma LOWA, sú na báze fluorpolymerov.

Prípravky s využitím nanotechnológií

Neprenikajú do hĺbky usne, uľpievajú len na povrchu. Preto nezaisťujú premazanie kolagénových vlákien. To sa musí zabezpečiť pred aplikáciou nanoprípravku. Mechanizmus odpudzovania vody je u nanoprípravkov daný štruktúrou, ktorú na povrchu vytvoria. Ich nevýhodou je krátka doba účinnosti a nutnosť dvojkrokovej aplikácie až po premazaní obuvi.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš