Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Medveď hnedý, foto Karol Kaliský
Medveď hnedý, foto Karol Kaliský Zatvoriť

Správa Budaj chce úplne zakázať poľovníkom loviť medvede

Doterajšia prax, kedy tzv. synantropného medveďa odstrelilo miestne príslušné poľovné združenie, má podľa ministra životného prostredia Jána Budaja skončiť. Problémové medvede bude riešiť iba špeciálny tím Štátnej ochrany prírody.

Minister životného prostredia Ján Budaj v Starom Smokovci kritizoval nedostatočné zabezpečenie odpadkov, ktoré lákajú k ľudským obydliam medvede. Podľa jeho vyjadrení sa minulo 1,6 milióna eur z prostriedkov Envirofondu na zabezpečenie kontajnerových stojísk vo Vysokých Tatrách, napriek tomu však približne polovica odpadu stále nie je zabezpečená.

Medvede sa po Starom Smokovci a okolí potulujú pravidelne. Nezabezpečené sú napríklad menšie smetné koše na autobusovej stanici. V uzamykateľných stojiskách nie sú zďaleka všetky kontajnery, podľa zákona o odpadoch to však nie je jediná možnosť. Alternatívou je aj uzamykateľná zberná nádoba alebo jednoducho zberná nádoba uzatvorená tak, že sa do nej medveď nedostane.

Napríklad v Novom Smokovci mesto zabezpečilo systém uzamknutia kontajnera prostredníctvom kovovej karabínky a reťaze, obyvatelia sa však sťažujú, že v mínusových teplotách sa kontajner nedá otvoriť. Smeti tak ostávajú voľne položené na zemi.

Minister Budaj by budovanie vnadidliel pri obciach označil za trestný čin

V neposlednom rade sú podľa ministra za riziká kolízií medzi človekom a medveďom zodpovední poľovníci, ktorí vytvárajú čoraz viac vnadidiel. „Z reťazcov za pár eur kupujú metráky chleba, banánov, cukroviniek... Lákajú nimi divú zver čoraz bližšie k dedinám. Tí najnezodpovednejší z nich to robia preto, aby vyvolali kolíziu a potom sa dostali ku povolenke na odstrel medveďa,“ uviedol Ján Budaj na sociálnej sieti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vo videu, ktoré uverejnilo ministerstvo životného prostredia, Ján Budaj hovorí, že takéto javy ja by označil doslova za trestný čin.

Pre TASR povedal, že „ak (poľovníci) lákali medvede do kolízií s obyvateľstvom, a v niektorých prípadoch nemám pochybnosť, že k tomu dochádzalo, len preto, aby potom vďaka medializácii a rozhorčeniu obyvateľstva dosiahli výnimku na lov medveďa, tak táto motivácia by mala skončiť.“

K problematickým medveďom sa volá zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý pôsobí pod Štátnou ochranou prírody. Ten bol zriadený v roku 2014. Ak bolo potrebné synantropného medveďa usmrtiť, a nešlo o krajnú núdzu, kedy sú kompetencie na odchyt alebo usmrtenie medveďa širšie, vydávalo ministerstvo životného prostredia výnimku na odlov. Ten vykonalo miestne poľovné združenie.

V budúcnosti budú podľa Jána Budaja odlov realizovať iba ľudia zo zásahového tímu.

Poľovníci tvrdia, že im ide o bezpečnosť ľudí

Slovenská poľovnícka komora zverejnila otvorený list, podpísaný predsedom Tiborom Lebockým. Žiadajú ministra, aby prestal s osočovaním poľovníckej verejnosti. „Nikto z poľovníkov nemá záujem ‚zastrieľať si na medvede’, poľovníci naopak hľadajú efektívne riešenie v prospech bezpečnosti všetkých občanov.“

Poľovníci vyzývajú ministra, aby nezabudol na obyčajných ľudí, ktorí sa stretávajú v uliciach miest a obcí s medveďmi, na tých, ktorí zbierajú v lese huby či maliny s neustálym strachom o svoju bezpečnosť, na turistov, ktorí musia chodiť po turistických chodníkoch s roľničkami, zvoncami a obrannými sprejmi.

Zároveň žiadajú, aby ministerstvo životného prostredia preradilo medveďa hnedého zo zoznamu chránených druhov do zoznamu chránených druhov, ktoré je možné manažovať, tak ako je to v prípade vlka dravého.

Europoslanec Michal Wiezik hovorí o trofejníctve

Rozhodnutie ministra Budaja víta europoslanec a ochranár Michal Wiezik. Na sociálnej sieti uviedol, že je na mieste mať expertný subjekt pod ministerstvom životného prostredia, ktorý sa venuje manažmentu prísne chránených druhov. Bez zaťaženia trofejníctvom.

„Poľovníci nepatria medzi skupiny, ktoré radi prichádzajú o svoje privilégiá. Celoročná ochrana medveďa im kole oči od svojho zavedenia. Lukratívna medvedia trofej je skrátka prisilné terno. Nehovoriac o elitárskom komplexe tradičných znalostí, v rámci ktorých je medveď ‚škodná’ a tá sa skrátka regulovať musí... A neustále reguluje. Svedčí o tom pár zaznamenaných prípadov upytliačených medveďov, no najmä ‚ľudová vedomosť’ medzi zasvätenými, podľa ktorej sú medvede na Slovensku nelegálne lovené neustále,” píše Michal Wiezik.

Ako príklad uviedol výrok užívateľa FB s fotorámikom Poľovníctvo má zmysel: „Vždy je na rozhodnutí toho, kto má na pleci pušku, či vystrelí, alebo nie, lebo hora neprezradí. A o medvede s popolnicou na hlave určite poľovníci záujem nemajú.”

Medveď sa strieľa aj tam, kde nezaznamenali žiadne útoky či škody

Štátna ochrana prírody nedávno prezentovala v Slovenskom národnom múzeu výstavu o medveďovi. Hlavným autorom bol odborník na šelmy a riaditeľ Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš. Podľa jeho údajov bolo rokoch 2007 - 2018 u nás usmrtených 451 medveďov, z toho 275 lovom. Ostatné medvede zahynuli kvôli prirodzenej úmrtnosti, nehodám, pytliactvu, či infanticíde, teda zabíjaniu mláďat dospelými samcami. Lov medveďa sa uskutočnil v 102 katastrálnych územiach, hoci nie v každom z nich boli oficiálne evidované škody alebo útoky na ľudí.

Medveď je celoročne chránený, lov sa môže povoliť len vtedy, ak by mohlo dôjsť k riziku útoku na človeka či predísť závažným škodám. Aj to len vtedy, ak neexistujú iné možnosti.

Medveď v lese vám nič neurobí, ak ho neprekvapíte

Medveď, ktorý stratí plachosť a zvykne si na prítomnosť ľudí, je označovaný ako synantropný, u nás sa používa aj ľudový termín „kontajnerový”.

Ako sa správať na túre? Podľa mimovládnej organizácie Slovak Wildlife Society je dôležitá najmä prevencia. Ráno, večer, v noci a v hustom poraste sa treba nahlas rozprávať či pískať si, aby ste medveďa neprekvapili. Ak medveď o vás vie, vyhne sa vám, pretože človek nie je jeho potrava. Potrava je však tým, čím ho môžete prilákať. Preto ak stanujete, nevarte ani nenechávajte potravu v stane, vyčistite priestor ohniska. Pozor aj na parfémy či dámske vložky.

Ak ste už medveďa prekvapili, odborníci radia pomaly ustupovať, neutekať, nekričať. Ak príde k útoku, je najrozumnejšie ľahnúť si na brucho a zopätými rukami si chrániť krk. Viac odporúčaní si môžete prečítať na Medvede.sk.

Starší, no stále aktuálny rozhovor s Robinom Riggom si môžete prečítať tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie