Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pralesový zvyšok Zámok v Malých Karpatoch má tiež patriť do rezervácie
Pralesový zvyšok Zámok v Malých Karpatoch má tiež patriť do rezervácie Zatvoriť

Správa Rezervácia Pralesy Slovenska je bližšie k vyhláseniu

Návrh rezervácie Pralesy Slovenska, ktorý pripravili mimovládne organizácie Prales a WWF Slovensko, ministerstvo životného prostredia posunulo do pripomienkového konania na okresné úrady. Petíciu za lepšiu ochranu pralesov podpísalo takmer 31 000 ľudí.

Ministerstvo životného prostredia informovalo, že poslalo spresnené znenie zámeru na sedem príslušných okresných úradov v sídle kraja so žiadosťou o bezodkladné vykonanie ďalších krokov. Po oznámení zámeru na úradných tabuliach okresných úradov i dotknutých obcí a uplynutí zákonnej lehoty ministerstvo dopracuje legislatívny materiál a predloží na rokovanie vlády. Proces by mala ukončiť Vláda SR vyhlásením rezervácie.

Slavomír Held z odboru komunikácie infomormoval, ze ministerstvo chce ukončiť legislatívny proces čo najskôr. "Podstatné je, že predbežná ochrana lokalít bude platiť od zverejnenia zámeru - v najbližšom období." Pralesy sú zatiaľ chránené nepísaným sľubom Lesov SR, že v nich nebudú zasahovať.

„My sme výmeru schválili a teraz je schvaľovací proces u pána ministra pôdohospodárstva Mičovského. Je to iba otázka administratívy. Verím, že už v septembri budú mať tieto vzácne lokality takú ochranu, akú si zaslúžia,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Po vyhlásení rezervácie v tejto podobe bude chránená väčšina pralesov

Na Slovensku prebehlo vymapovanie pralesov v rokoch 2009 – 2015. Ukázalo, že sa u nás zachovalo 10 180 ha pralesov a pralesových zvyškov. Časť z nich je už prísne chránená, približne 7300 hektárov. Z tých, ktoré pred ťažbou chránené nie sú, sa približne 2100 dostalo do návrhu rezervácie Pralesy Slovenska. Približne 750 hektárov ostane nechránených.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Návrh rezervácie vypracovali občianske združenia Prales a WWF. Štátna ochrana prírody ho posunula ministerstvu koncom minulého roka, no dlho sa v procese vyhlasovania rezervácie nič nedialo. Mimovládne organizácie preto spustili petíciu Dajme pralesom 5!, v ktorej žiadajú vládu, aby pralesom zabezpečila 5., najprísnejší stupeň ochrany. Podpísalo ju takmer 31 000 ľudí.

Spokojné sú mimovládky aj Lesy SR

V auguste došlo k finálnej dohode s Lesmi SR, š.p. na vymedzení prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Marián Jasík z občianskeho združenia Prales je s výsledným návrhom rezervácie v zásade spokojný. Vie si predstaviť, že v niektorých lokalitách by bolo zahrnutých viac porastov, no pro rokovaniach s Lesmi SR sa dospelo k tomuto kompromisnému návrhu.

Riaditeľka WWF Miroslava Plassmann oceňuje, ze po dlhých rokovaniach prišlo k dohode a proces vyhlásenia rezervácie, ktorá zahŕňa naše najvzácnejšie lesy na štátnej pôde, sa pohol ďalej. Všetky strany podľa nej museli urobiť ústupky, no napokon dospeli k dohode, s ktorou sú všetci spokojní.

Generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda potvrdil, že s ministerstvom životného prostredia a zostavovateľmi rezervácie dospeli k dohode, respektíve k finalizovaniu a predrokovaniu návrhu. Lesy SR podľa neho v konečnom dôsledku upustili od väčšiny svojich pôvodných pripomienok po dohode a garancii, že nebude ohrozený a obmedzený ďalší prírode blízky manažment okolitých území.

Pohyb v rezervácii len po chodníkoch alebo so sprievodcom

Dohodnutá rozloha rezervácie je 6400 hektárov, z toho niečo vyše 2100 hektárov sú samotné pralesy a zvyšok zachované staré lesy. Tie budú slúžiť pralesom ako nárazníková zóna v prípade, ak sú príliš malé a priamo by susedili s hospodárskym lesom.

Zvyšných približne 750 hektárov nechránených pralesov leží na súkromných pozemkoch alebo ich spravujú iné štátne organizácie – Vojenské lesy a majetky, Štátne lesy TANAP-u alebo Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Väčšina z toho je práve na súkromných pozemkoch a tu bude treba získať súhlas vlastníkov, vypracovať pre každé územie osobitný projekt ochrany a vlastníkom navrhnúť kompenzáciu.

Rezervácia by mala pozostávať zo 76 lokalít. Lokality sa nachádzajú vo všetkých krajoch, rozlohou najviac, 3 200 hektárov, leží v Banskobystrickom kraji.

Ide o naše najvzácnejšie, doteraz nedostatočne chránené lesné ekosystémy. Predmetom ochrany sú prírodné procesy prebiehajúce v lesných biotopoch európskeho a národného významu.

V rezervácii bude platiť režim ako aj v iných rezerváciách, teda pohyb verejnosti bude povolený len po značených turistických chodníkoch, prípadne so sprievodcom.

Najnovšie