Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zľava Erik Baláž, Dušan Karaska, foto archív ŠOP
Zľava Erik Baláž, Dušan Karaska, foto archív ŠOP Zatvoriť

Správa Erik Baláž má spolupracovať so ŠOP na reforme národných parkov

Štátna ochrana prírody chce prostredníctvom mäkkého turizmu v národných parkoch podporiť rozvoj regiónov. Na transformácii ochrany prírody sa má podieľať aj Erik Baláž, s ktorým sa na tom dohodol nový generálny riaditeľ Dušan Karaska. Pôjde im najmä o hľadanie funkčného modelu pre národné parky.

Nový generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska sa včera stretol s ochranárom Erikom Balážom. Dohodli sa na vzájomnej spolupráci. „Veľmi si vážim podporu zo strany Erika Baláža a teší ma, že je otvorený spolupráci pri plánovej transformácii ochrany prírody, týkajúcej sa najmä našich národných parkov,“ povedal Dušan Karaska.

Erik Baláž dlhodobo upozorňuje na nevyhnutné zmeny v oblasti ochrany prírody. „Z môjho pohľadu je potrebné riešiť otázku spravovania pozemkov jednotlivých parkov, ktoré by mali byť v kompetencii samotných správ národných parkov, aby mohli čo najefektívnejšie zabezpečiť ich adekvátnu ochranu, ale aj trvalo udržateľný manažment v podobe rozvoja mäkkého turizmu.“

Odborníci dlhodobo upozorňujú, že naše národné parky potrebujú reformu. Mali by spravovať pozemky, na ktorých sú vyhlásené, a mali by o svojom území aj rozhodovať. Dnes o jednom území rozhodujú súčasne rezorty životného prostredia, pôdohospodárstva a aj vnútra, keďže kompetenciu vydať rozhodnutie napríklad o ťažbe či usporiadaní športového podujatia má okresný úrad.

V Programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že vláda zabezpečí jednotnú správu chránených území pod MŽP SR a zváži právnu subjektivitu správ národných parkov. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský mal na začiatku volebného obdobia ambíciu presunúť lesy pod rezort životného prostredia, no nedávno vyhlásil, že lesné pozemky sa z jeho rezortu nebudú presúvať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Erik Baláž však verí, že ak bude pre každú lokalitu s národným parkom vypracovaný plán rozvoja regiónu, v ktorom bude zahrnuté uplatnenie pre lesníkov a ľudí z daného regiónu, otázka presunu pozemkov môže byť opäť aktuálna.

Vhodné produkty mäkkého turizmu by mohli byť napríklad školy v prírode, na realizáciu ktorých už teraz poskytuje dotáciu ministerstvo školstva. Správy parkov by mohli tiež vybudovať a prevádzkovať interaktívne návštevnícke centrá.

Dušan Karaska sa stal novým riaditeľom Štátnej ochrany prírody koncom septembra. Chce, aby sa na ochranu prírody nepozeralo ako na niekoho, kto len zakazuje, ale kto je partner v oblasti rozvíjania cestovného ruchu. Výnosy z podnikania v mäkkom turizme vidí ako jeden zo zdrojov financovania národných parkov.

Najnovšie