Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ondrej Sokol
Ondrej Sokol Zatvoriť

Pozvánka Ako som vozil Nórov - webinár

“Mám také podozrenie, že sa to tým ľuďom asi páči alebo čo,” smeje sa slovenský autobusár, ktorý rozbil internet svojimi príbehmi z Nórska. Môže byť obyčajná cesta MHD vôbec sranda? Keď o tom rozpráva Ondrej Sokol, tak určite! Tento profesionálny vodič s talentom na ironické postrehy dovolí návštevníkom svojej zábavnej prednášky nasať náturu nórskeho národa a sledovať ho cez predné okno autobusu. Už v stredu 18. novembra nás bude v online seminári čakať pestré panoptikum cestujúcich aj šoférov, lekcia z kreatívnej komunikácie a poriadna zima!

Ako ste sa dostali k práci šoféra autobusu v Nórsku?

Ondrej Sokol: Viac-menej náhodou. Keď som v lete 2007 pracoval v Bratislave, náhodou som zaregistroval inzerát, že tu nórska firma robí nábor. Mal som síce v pláne odísť do zahraničia, ale skôr som upieral zrak k Veľkej Británii. Navyše, Nóri chceli aspoň dva roky praxe, zatiaľ čo ja som mal závratné tri mesiace. Ale skúsil som poslať životopis a vyšlo to.

Z akého popudu ste začali písať o svojich zážitkoch?

Moja obľúbená stránka mala deficit článkov a požiadali čitateľov, či by im nejaký materiál nedodali. Tak som to vyskúšal, články sa zapáčili a sme tu. Veľa ľudí si myslí, že to z mojej strany mala byť nejaká forma psychohygieny, ale nič také hlboké za tým naozaj hľadať netreba.

Prekvapil vás taký veľký záujem verejnosti o ďalšie príbehy, a neskôr aj knihu?

Pravdaže prekvapil! Najprv som si myslel, že spíšem svojich prvých deväť článkov, a hotovo. Potom som si myslel, že napíšem knihu, predá sa z nej nejakých tisíc, snáď dvetisíc kusov, a hotovo. No a dnes sú vonku dve knihy a som tehotný s treťou (snáď bude v lete), a záujem čitateľov stále nepoľavuje. Mám také podozrenie, že sa to tým ľuďom asi páči alebo čo.

Predtým, ako ste odišli do Nórska ste pracovali ako šofér v Bratislave. Tu ste nemali potrebu písať o svojich zážitkoch?

Ani mi to nenapadlo. Asi kvôli kombinácii šialeného pracovného času, kopy nadčasov a absencie média, ktoré by mi ich bolo schopné vydať. Špecializovaných stránok pre neznámych grafomanov vtedy ešte veľa nebolo, a na mainstreamové blogoviská ako sme.sk by som si vyjsť s kožou na trh aj tak netrúfol.

Keď človek robí v službách a prichádza do styku so zákazníkmi, vždy natrafí na pestrú zmesku, čo so sebou nesie aj všelijaké zážitky. Máte nejaký svoj obľúbený, na ktorý rád spomínate?

V podstate celé posledné dve letá, ktoré som strávil vozením turistov na Nordkapp na najsevernejšom cípe Nórska. Turisti sú omnoho príjemnejšia a sympatickejšia klientela ako substrát v MHD. Sú na dovolenke, majú dobrú náladu, správajú sa slušne a dokážu oceniť ústretovosť. Jedna stará pani mi raz povedala, že výlet so mnou bol najkrajší zážitok celej dovolenky, a to som im len urobil krátky výklad a zastavil na vyhliadke, aby si mohli nafotiť dúhu nad fjordom. Dnes skutočne nechápem, prečo som si celé tie roky ubližoval prácou v MHD.

Ondrej Sokol

je profesionálny šofér a autor knižných bestsellerov Ako som vozil Nórov. Keď mu na portáli Dailymale.sk vyšiel jeho debutový článok, internet vybuchol. Okamžite sa katapultoval medzi najobľúbenejších autorov a s každým ďalším príspevkom narastal tlak, aby texty vydal knižne. Tak sa aj stalo. Okrem pikošiek z geografických a demografických rozdielov a nórskych zvyklostí sú v jeho knihách neopakovateľné, trefné prirovnania a skvostne vyšpičkované pointy.

Dátum: 18. 11. (streda)
Štart: 19:00 hod.
Vstupenky

Event

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš