Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Geocaching s výhľadmi a kozorožcami na hranici Rakúska a Nemecka
Geocaching s výhľadmi a kozorožcami na hranici Rakúska a Nemecka Zatvoriť

Rada Geocaching a turistika

Chcete mať počas svojich výletov do prírody aj iný cieľ alebo motiváciu, ako len vyjsť na vrchol? Ak odpovedáte áno, tak mám pre vás odpoveď. Geocaching a turistika majú k sebe veľmi blízko. Táto skvelá hra nám spestruje výlety a turistiku už dlhé roky. Rada by som vám priblížila, o čom vlastne geocaching je a ako sa dá hrať, ak to náhodou ešte neviete.

Hru geocaching (čítaj geokešing, skratka GC) často spomínam v mojich článkoch. Rozhodla som sa napísať o nej v samostatnom článku. Pre mňa je geocaching už 12 rokov nevyčerpateľnou studnicou nápadov, kam na výlet, túru alebo hoci len prechádzku. Pred každým výletom si pozerám nielen turistickú mapu, ale aj geocachingovú, a podľa kešiek plánujem, kam sa vyberieme. K hre ma priviedol môj manžel Matúš, ktorý bol medzi prvými hráčmi na Slovensku.

Čo je to geocaching?

Geocaching je hľadanie pokladu, skrýše, tzv. kešky (z anglického cache, geocache) pomocou GPS-ka. My hľadači si hovoríme kešeri. Keška je ukrytá na súradnicami presne určenom mieste. Kedysi sa hľadalo takmer výhradne s pomocou turistickej GPS navigácie, v dnešnej dobe smartfónov vám k hľadaniu stačí priemerný telefón so zabudovaným GPS. Detailom, ako hľadať, sa povenujem neskôr.

Začiatky geocachingu

Práve v roku 2020 oslavoval geocaching 20 rokov od svojho založenia. Ako to ale celé začalo? 1. 5. 2000 oznámil Bill Clinton odstránenie povinnej odchýlky v GPS signáli. Dovtedy sa systém využíval najmä na vojenské účely a bežní užívatelia pracovali s odchýlkou niekoľko desiatok až stoviek metrov. 2. 5. 2000 odchýlku naozaj zrušili a tým sa zvýšila presnosť GPS signálu. V USA sa našiel nadšenec, ktorý chcel presnosť otestovať. A tak na jedno fórum hneď 3. 5. 2000 napísal informáciu, že na súradniciach N 45 17.460 W 122 24.800 ukryl prvú kešku. 4. 5. 2000 túto skrýšu našiel prvý hľadač a základ hry geocaching bol na svete. Postupne sa pridávali s ukrývaním a hľadaním ďalší a ďalší, pre informácie o keškách a ich polohe vytvorili neskôr webovú stránku. Na Slovensku vznikli prvé kešky v lete 2001. Aktuálne ich je na Slovensku asi 17 000 a na celom svete viac ako 3 milióny.

Čo je keška

Keška je alebo by teda mala byť vodeodolná schránka rôznej veľkosti – napr. Lock'n'lock dóza na potraviny, filmová krabička či nevyfúknutá PET fľaša, ale aj umelý kameň, vtáčia búdka či armádny ammo box. Každá keška obsahuje zápisník, tzv. logbook, okrem logbooku býva v keške často pero alebo ceruzka (tie prosím neberte) a drobné predmety na výmenu, veľmi často to sú hračky z kinder vajíčok. Môžete si niečo zobrať, ale je vhodné vložiť predmet približne rovnakej hodnoty. Každá keška má svoj unikátny GC kód.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poznámka: V keškách sa často nachádzajú aj tzv. travel bugy (TB) – sú to predmety s unikátnym kódom, ktoré putujú po svete z kešky do kešky. Pomocou tohto kódu vieme odsledovať cez web putovanie konkrétneho travel bugu aj prípadne cieľ jeho putovania. Travel bugy si nenechávajte, ale ich posuňte do ďalšej kešky. Tiež v keškách nájdete drevené kolieska / mince, tzv. SWG-čka (Slovak Wooden Coin). Tieto si môžete smelo zobrať na pamiatku, ale samozrejme je vhodné vložiť do kešky predmet podobnej hodnoty alebo vlastné SWG-čko.

Zaujalo vás to?

Takže začíname s geocachingom, čo k tomu potrebujeme?

Na oficiálnej stránke geocachingu je veľa detailných návodov a videí, ako začať, odporúčam popozerať. Ale teda aspoň stručne:

  • Na stránke www.geocaching.com si vytvorím užívateľský profil, kde si zvolím svoju prezývku. Sú dva typy členstva, Basic a Premium, ktoré je platené. Kešky si vytipujem dopredu cez online mapu.

  • Do mobilu si stiahnem aplikáciu - buď oficiálnu, ktorá má ale pre Basic členov určité obmedzenia, alebo napr. C:Geo alebo Locus. Ak chcem oficiálnu aplikáciu využívať naplno so všetkými funkcionalitami, tak musím mať platené členstvo.

  • Stiahnem si do aplikácie offline vektorové mapy a kešky pre danú lokalitu, kam sa chystám. Ak som začiatočník, tak mi možno bude jednoduchšie zadať si do aplikácie priamo súradnice kešky ručne. A potom len hľadám. Signál môže skákať, preto odporúčam hľadať v okruhu 10 - 20 m od súradníc. Hľadanie mi môže upresniť nápoveda, tzv. hint.

  • V teréne sa snažím pôsobiť počas hľadania nenápadne, aby sa miesto úkrytu neprezradilo a keška nebola zničená alebo ukradnutá. Nekešerov voláme „muglovia“, takže sa snažím, aby ma muglovia nevideli.

  • Keď kešku nájdem, tak do logbooku uvediem dátum, v ktorý som kešku našla a svoju geocachingovú prezývku. Kedysi bolo zvykom pridať aj popis, čo predchádzalo hľadaniu, prípadne čo si kešer z kešky berie a čo do kešky vložil. V dnešnej instantnej dobe to je často len dátum a prezývka, ale ak je miesto v logbooku, tak sa owner (ten, čo kešku založil) poteší aj pár slovám navyše, ako sa vám keška či cesta k nej páčila.

  • Ak si z kešky niečo beriem, tak vkladám predmet približne rovnakej hodnoty.

  • Po nájdení kešku vrátim na miesto a zamaskujem tak, ako som ju našla.

Doma potom zalogujem kešku aj cez moje konto na www.geocaching.com, mnohé appky dovoľujú logovanie aj rovno z terénu. Ja rada logujem z domu, aby som sa mohla v logoch obšírnejšie rozpísať, ako hľadanie prebiehalo. Zalogovaná keška sa v mape zmení na smajlíka.

Ako si vybrať kešku, ktorú idem hľadať – typy kešiek, veľkosť, obtiažnosť, terén, favoritné body, atribúty

Existuje viacero typov kešiek. Najbežnejšie z nich sú:

Tradička (označená v mape zelenou ikonkou) – najbežnejší a najjednoduchší typ kešky. Tradička sa nachádza rovno na uvedených súradniciach.

Multi-cache (označená v mape oranžovou ikonkou) – pre nájdenie multiny je potrebné zbierať indície (na jednom alebo viacerých stageoch) v teréne na to, aby sme získali finálne súradnice, kde je potom keška ukrytá.

Mystery (označená v mape modrou ikonkou s otáznikom) – keška, pri ktorej je pre získanie finálnych súradníc potrebné vylúštiť nejakú záhadu, rébus alebo zisťovať indície kombináciou práce doma a v teréne.

Letterbox (označená v mape ikonkou s obálkou) - Na nájdenie skrýše letterbox musíte splniť úlohy popísané v listingu. Často má listing formu príbehu, ktorý vás pri pozornom čítaní privedie na finál. V skrýši býva tematická pečiatka, ňou si môžete opečiatkovať svoj zápisník. Táto pečiatka sa z kešky nesmie zobrať.

EarthCache (označená v mape ikonkou zemegule) – earthka nemá v teréne fyzickú krabičku. Privedie vás na geologicky významné resp. zaujímavé miesto, kde musíte nájsť odpovede na otázky z listingu a tie poslať autorovi kešky.

Event (označená v mape červenou ikonkou) – tu nenájdete žiadnu krabičku, ale samotných kešerov, na eventoch sa stretávame často (ak nie je práve celosvetová pandémia). Od detí až po dôchodcov, navzájom si tykáme.

Virtual (označená v mape modrým duchom) - Obľúbený typ kešky, ktorá poukazuje na nejakú zaujímavosť. Keška nemá fyzickú skrýšu, väčšinou je potrebné sa na danom mieste odfotiť a poslať odpovede na otázky z listingu.

Toto však nie je všetko. Pri plánovaní, na ktorú kešku sa vyberiem, je vhodné si pozrieť jej obtiažnosť a terén. Označujú sa hviezdičkami. Obtiažnosť znamená vynaloženú námahu. Pri tradičke napr. to, ako ťažké je ju nájsť. Pri mysterke zasa obtiažnosť riešenia. Čím viac hviezdičiek, tým vyššia obtiažnosť.

Terén asi vysvetľovať nemusím. Pre matku malých detí môže byť dôležité, že terén 1 (jedna hviezdička) znamená, že sa ku keške dá dostať aj s kočíkom. Terén 5 znamená, že už potrebujete technickú pomôcku pre to, aby ste sa ku keške dostali. Najčastejšie to sú kešky horolezecké, zlaňovacie, na vysokých stromoch, kam sa bez lana nedá a pod. Na Slovensku je veľa kešiek umiestnených v prírode a na horách, najčastejšia náročnosť terénu sú 3 alebo 4 hviezdičky.

Hľadanie nám uľahčí aj informácia, akú veľkú kešku približne hľadáme. Nech nehľadáte ihlu v kope sena. Existujú „nano“ kešky o veľkosti malej magnetky, ale občas sa dajú nájsť aj „large“ kešky typu lodný kontajner. Ten sa nám raz podarilo nájsť. Najčastejšou veľkosťou je „small“ a „regular“ (najpoužívanejšia je už vyššie spomínaná lock'n'lock dóza na potraviny či nevyfúknutá PET fľaša).

Prémioví užívatelia vedia kešky hodnotiť pomocou favoritných bodov. Ich počet môže byť indikátorom, že je prevedenie kešky zaujímavé alebo že sa nachádza na peknom mieste. Favoritné body vám teda v dnešnej záplave kešiek vedia pomôcť vybrať si zaujímavý cieľ.

Pri plánovaní je ešte vhodné si pozrieť atribúty. Sú to čiernobiele obrázky v pravej časti listingu kešky, ktoré spresňujú, čo vás v teréne čaká. Zopár atribútov pre predstavu:

  • Recommended for kids – keška a prístup k nej je vhodný pre deti,
  • Takes less than an hour – kešku nájdete do hodiny,
  • Significant Hike– budete musieť prejsť peši väčšiu vzdialenosť,
  • Scenic view – miesto poskytuje skvelý výhľad,
  • Available during winter – potvrdzuje, že kešku nájdete aj napriek snehu,
  • Flashlight required – pri hľadaní kešky si bez baterky neporadíte.

Zaujímavosti zo sveta slovenského geocachingu a špecialitky pre turistov

  • Najstaršia dostupná keška je aktuálne táto v Tatrách – Mokré nohy, neďaleko nej, pod Starým Smokovcom je ďalšia historická keška Hradisko.
  • Najvyššie položená keška na Slovensku je na Gerlachovskom štíte.
  • Najviac navštevovaná keška je bratislavská Čumil :: man at work, ktorá má cez 9400 nálezov. Táto keška má zároveň najviac favoritných bodov, cez 1300.
  • Najosamelejšia keška je mysterka Fero v Turci. Za 3 roky od zverejnenia ju našiel len jeden kešer.
  • Najviac nájdených kešiek má medzi slovenskými kešermi Lafin, aktuálne cez 26 000 nálezov.

A teraz pridám turistické špecialitky. Prvá je pre milovníkov štatistík. V roku 2011 bol vytvorený projekt geotrophy a geopuzzle.

Geotrophy je o hľadaní kešiek na geograficky významných miestach jednotlivých štátov – najzápadnejší, najjužnejší, najvýchodnejší a najsevernejší bod, k tomu sa pridali aj miesta s najnižšou a najvyššou nadmorskou výškou v danej krajine.

Geopuzzle zasa zahŕňali 35 tematicky blízkych kešiek, ktoré bolo potrebné hľadať, a tak si vypĺňať políčka v puzzle. Na Slovensku máme puzzle Slovenské kopčeky, Tatry, Slovenské jaskyne, Slovenské hrady, Drevené kostolíky Slovenska, Kalvárie a krížové cesty a Slovenské rozhľadne. Čo poviete, hneď to je dosť tipov na výlety, všakže? Problémom je, že po počiatočnom nadšení tento projekt prestal byť udržiavaný, nič vám ale nebráni si vypĺňať vlastnú štatistiku. Puzzle existujú aj pre ČR, Nemecko, Maďarsko a Slovinsko a perfektné je aj to, venované najvyšším vrchom jednotlivých európskych krajín.

Ako ďalší zaujímavý tip pridávam turisticky zamerané virtuálne kešky na Slovensku:

Týmto by som základný súhrn informácií o geocachingu ukončila. Aj v slovenčine existujú webové stránky s množstvom ďalších informácií o tejto hre, ktoré sa do článku nezmestili. Ale najlepšie bude vyraziť rovno do terénu!

Fotky a aj videá z našich aj geocachingových výletov nájdete tiež na mojom instagramovom profile @adushkask.

Fotogaléria k článku

Najnovšie