Rada

Varíme v ešuse II.

16.04.08
Dnes budeme variť už trochu vyššiu kuchársku školu. Napriek tomu som presvedčený, že to dokáže i priemerne schopný chlap a výsledok bude nezabudnuteľný. Potrebujeme k tomu trochu viac surovín, ale nič, čo by sa pokazilo, alebo nedalo odniesť. A verte mi, že vaši spolupútnici si budú spomínať na vaše dielo s rovnakým pohnutím, ako na čarovný západ slnka, alebo bohovskú sprievodkyňu vo vlaku, či nádherne vychladené pivko v tej najsprávnejšej chvíli. Skrátka, láska ide cez žalúdok a na horách to platí dvojnásobne.

Ak ste niekedy čítali príbehy o dobývaní Ameriky, či videli nejaký western, tak isto ste zaregistrovali, že takmer všetci ťažko fyzicky pracujúci ľudia sa živili kombináciou fazule a slaniny. Fazuľa sa vždy varila na niekoľko dní dopredu a uvarená sa plnila do niečoho, čo sa podobalo ženským pančuchám a v mnohých prípadoch to aj pančuchy boli. Večer sa iba odrezal kus vopred uvarenej fazule a na panvici sa spolu so slaninou tepelne upravil. A aj naše dnešné menu je preto venované strukovinám. Jednoducho: fazuľa, hrach a šošovica.

Z tohto základu sa dajú uvariť fantastické polievky alebo prívarky. Na varenie som použil tzv. predvarené strukoviny. Je to preto, lebo normálne strukoviny sa varia veľmi dlho. Hoci firma Vitana avizuje na obale dobu varenia okolo 10 minút, môžem vás uistiť, že to nie je úplná pravda. Fazuľa potrebuje asi15 min. a jej konzistencia aj po uvarení je trochu iná, ako ste navyknutý, keď ju varíte doma. Budete mať dojem, že je stále nedovarená. Šošovica je za 10 minút mäkká a hrach tak za 12 minút. Ale existuje trik, ako čas varenia skrátiť. Doma si strukoviny nadávkujte podľa potreby a dajte do pevnejšieho mikroténového vrecka. No a počas niektorej prestávky na túre nalejte do toho vrecka tak max. dve deci vody, zaviažte ho, aby nevytiekla voda a dajte si to do ešusu, aby ste to v batohu nepomačkali a nepraskli vrecko. Najviac vody vám do seba vsiakne šošovica. Na takto dopredu namočené strukoviny potrebujete: 5 minút na fazuľu a 4 minúty na hrach a šošovicu. Nesmierne to skráti čas potrebný na varenie a ušetrí plyn vo variči. A tak rozbite tábor, poďme na varenie.

Dávkovanie: To, čo vidíte na obrázku, je 175 g fazule. Je to polovica balíčka a poviem vám, že je to dosť aj pre troch dobrých jedákov. Takže ak varíte pre dvoch, stačí vám použiť tretinu balíčka, čo je asi 115 g.

Receptúra: Nakrájajte si slaninu, alebo použite nejakú inú masť (ale slanina je najlepšia) do ešusu, vypražte ju a pridajte nakrájanú cibuľu. Tú potom na masti poduste, ale len do sklovita, nie do hneda. Nalejte primerané množstvo vody (podľa návodu), nasypte fazuľu, pridajte kocku alebo dve hovädzieho bujónu a naplno priveďte k varu. Potom plameň dajte na minimum a zakryté nechajte pomaličky variť. Ak máte nejakú dobrú paprikovú klobásu, tak ju nakrájajte a šup ju tam. Strúčik cesnaku alebo dva očistite, roztlačte nožom, nakrájajte na drobno a tiež pridať do fazule. A teraz trochu korenín. Ja obvykle nosím zo sebou tzv. NPK , čo nie je skratka pre hnojivo, ale skratka pre Namiešané Polievkové Korenie. Mám to v dózičke od šumivých vitamínov a zmes sa skladá z červenej papriky, mletého korenia a majoránky. Týmto dochutím jedlo a ak je už dosť mäkká fazuľa, tak lyžice do ruky a poďme na to. Zmes ale bude isto príliš hustá na polievku. Preto až po zmäknutí fazule prilejte primerané množstvo vody a opäť dochuťte. Ak sa vám bude zdať polievka riedka a ste zvyknutý na zaprážané polievky, šupnite tam lyžicu alebo dve sušenej zemiakovej kaše a chvíľočku povarte. Výsledok je skvelý.
Takýmto istým spôsobom uvaríte polievku i z hrachu a šošovice.

A teraz pre kuchárov: ja som si vždy chystal suroviny doma. V obchodoch nebývali predvarené strukoviny a tak som pred vandrom namočil do vody na 5-6 hodín hrach (vždy lúpaný a pôlený !!!) alebo fazuľu (malú bielu-namočiť na celú noc) a potom som to v čo najmenšom množstve vody (len toľko, aby bola stále pod vodou) pomaly varil až do úplného zmäknutia. Fazuľa musela byť taká mäkká, až začala pukať na povrchu. Nechal som to vychladnúť vo vode, zvyšok vody zlial cez sitko, nechal odkvapkať a fazuľu či hrach som vysypal na papier a nechal poriadne vyschnúť, či už na slnku alebo v rúre pri nízkej teplote. Tento polotovar som potom používal horeuvedeným spôsobom a výsledok bol dokonalý, ba trúfam si povedať že u fazule oveľa lepší.

S fazuľou sa dajú robiť zázraky. Môžete do základu pridať po uvarení sušenú paradajkovú omáčku, sušenú feferónku, mäsovú konzervu, alebo čo vás napadne. Len sardinky tam nepasujú. Do hrachového prívarku sa hodí opečený špekáčik a usmažená cibuľka, a rovnako aj do šošovice. Tak to skúste a napíšte.

Všetko bolo varené v hliníkovom ešuse na variči VAR 2 a kartuši doma naplnenej pri teplote vzduchu 18°C. Upozorňujem, že podľa mojej skúsenosti to na nerezovom riade isto pripálite.

Pri horeuvedenom spôsobe varenia som spotreboval 15 g plynu a celkový čas potrebný na uvarenie bol 23 min. Pri vopred namočených strukovinách sa čas potrebný na prípravu sa skráti asi o 6-8 minút a spotreba plynu klesne na cca 11 g.

Fórum 15 príspevkov
Varíme v ešuse II. 22/08/10 18:50 15 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Rada Čo má perie, všetko letí – detailne o páperovej výbave Používanie peria pri výrobe outdoorového vybavenia je dlhodobou záležitosťou. Perie spolu s kožušinou tvorilo základ pre vybavenie polárnikov, horolezcov a iných výprav do krajín mrazu a snehu. Dodnes je perie najlepšou „výplňou“ teplého oblečenia, ale hlavne spacích vakov, kde zabezpečuje dostatok izolácie (tepla) i pri najextrémnejších podmienkach. Orientovať sa v tom, aké perie tvorí náplň vášho spacáka, či oblečenia, by mohol pomôcť môj text. Rovnako by vám mohol pomôcť pri výbere či nákupe nového vybavenia. 31/07/19 Boro Tomis Začíname
Príbeh Pohľadnica Sedím v kuchyni pri okne a obzerám si pohľadnicu. Nenašiel som si ju v poštovej schránke, ale zastrčenú pod dverami svojho bytu. Akási pláž, pár hotelov a lodičky, ale to ma nezaujíma. Zaujíma ma text. „Pozdravujeme z dovolenky a tešíme sa na vás doma. Víno výborné, jedlo úžasné. Všetci sme v poriadku.“ Tak to mi naozaj stačí. Pohľadnica má len jednu malú chybu. Polovica, kde obvykle býva adresa, a aj vrch, kde je zvykom vytlačiť destináciu, chýba. Len akési číslo úplne dolu je to, čo hľadám. Nie že by bola pohľadnica vystrihnutá alebo začiernená, to nie. Je len z polovice materiálu strhnutá. Akoby vyšúchaná mokrým prstom, ale nevadí. Dobre viem, kto mi ju poslal, a dobre viem, odkiaľ je. Som veľmi šťastný. A asi nie som sám. 25/05/19 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Vizionár Julo Januška bol vizionár. Nie že by mal nejaké celosvetové vízie, to nie, on bol skôr taký náš malý, obecný vizionár. Popravde treba povedať, že Julo bol vlastne kurič. Kurič v horskom hoteli, vzdialenom len asi tak hodinku chôdze od obce. Dostatočne ďaleko na to, aby ho jeho žena Betka nemohla stále kontrolovať a šikanovať, a pritom dosť blízko, aby, ak sa mu zachcelo, a šéf to dovolil, mohol si skočiť domov pozrieť rodinu, či varovať obec pred katastrofami. Lebo Julo videl do budúcnosti celkom jasne, i keď zvyčajne len čierne. 10/05/19 Boro Tomis Príbehy
Najnovšie články na titulke
 
Recenzia Detská nepremokavá bunda Skogstad Vadsø S nárastom výkonnosti dieťaťa rastú nielen prejdené kilometre a nastúpané metre, ale aj nutnosť kvalitnej výbavy. Ako bunda už nestačí lepší pršiplášť z hypermarketu, treba už serióznejšiu. Jednak s ohľadom na hmotnosť, ale aj šírku použitia – či už do veterného alebo daždivého počasia. Hoci osemročné dieťa sa ešte nepotí ako dospelák, už treba brať ohľad aj na priedušnosť. Tento rok Kubko preto nosí bundu Vadsø od Nórskeho Skogstad. dnes Ľubomír Mäkký Oblečenie
Správa Novela zákona o lesoch by mala pomôcť ochrane prírody Minulý týždeň schválil parlament popri novele zákona o ochrane prírody a krajiny aj novelu zákona o lesoch. Tá obsahuje viaceré ustanovenia, ktoré môžu pomôcť ochrane prírody. Paradoxne ide o prvý všeobecne záväzný právny predpis definujúci bezzásahový režim v slovenskej legislatíve. Okrem iného sa zaoberá ochranou pralesov a pralesových zvyškov, povoľuje tiež pasenie hospodárskych zvierat na lesných pozemkoch, ak si to vyžaduje program starostlivosti o chránené územie. Podľa zákona o ochrane prírody sa budú schvaľovať programy starostlivosti na územiach NATURA 2000. včera Soňa Mäkká Správy
Ferrata Dolomity – Tofana di Mezzo a Tofana di Dentro Tofany sú jednou z najznámejších častí Dolomitov. Výstup na Tofanu di Rozes som opísal v minulom článočku, v tomto opíšem okruh cez Tofanu di Mezzo a Tofanu di Dentro, ktorý som absolvoval hneď ďalší deň. Až večer pred túrou som si pozrel odhadované časy ferrát a trochu som sa naľakal. Naštudoval som si zopár ústupových trás, avšak dúfal som, že okruh zvládnem celý podľa pôvodného plánu. včera Martin Knor Zaistené cesty (via ferrata, klettersteig)

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Varíme v ešuse II. 22/08/10 18:50 15 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.57 (0.1)