Rada

Varíme v ešuse III.

07.05.08
V tejto časti miniseriálu nebudeme iba variť. Budeme sa zaoberať tým, ako si vyrobiť či uvariť nejakú mlsku, sladkosť či dobrotu. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj tí najväčší a najoddanejší mäsožravci živiaci sa zásadne slaninou, škvarkami, loveckou salámou či dobre vysušenou domácou klobásou prežívajú obdobia, kedy dostávajú neodolateľnú chuť na nejakú sladkosť a pri pomyslení na puding či nejakú sladkú voňavú kašu sa im robia "mžitky" pred očami a v teple spacáku rozmýšľajú o tom, ako sa vykradnú nocou do najbližšej dediny a tam vylúpia a vyžerú cukráreň. Zadržte, nikam nechoďte. Všetko je ľahko dosiahnuteľné a vaše úchylné chúťky môžu byť naplnené.

Tak ako na to? Je to oveľa jednoduchšie, ako si viete predstaviť. Na trhu je teraz slušný výber teplých sladkostí. Všetko sú to výrobky od fy.Dr.Oetker s názvom SLADKÝ MOMENT a všetky majú jednu vynikajúcu vlastnosť, že sa nevaria, ale ich príprava spočíva v tom, že do hrnčeka nalejeme 1,5 dcl vriacej (!) vody (t.j.pol hrnčeka) a za stáleho miešania prisypeme obsah vrecka. Keď som bol teraz nakúpiť vzorky pre demonštratívne foto, tak som natrafil na nasledujúci výber: tri druhy pudingu – „Puding kakaový, vanilkový a nugátový s orieškom“, ďalej dva druhy ryžovej kaše- „Ryžová kaša jablkovo-škoricová a Ryžová kaša marhuľová“ a ako novinku, ktorú som ešte nejedol, som si kúpil aj výrobok „Ovsenú kaša s jablkami, hrozienkami a medom“.

Výrobky puding a ovsená kaša sú po zaliatí a minútovom pomiešaní pripravené k okamžitej konzumácii. Ryžovej kaši musíte dať asi 10 minút času, aby voda dobre vsiakla a kaša získala správnu konzistenciu.
Len z vlastnej skúsenosti vám poviem, že mne 1,5 dcl nikdy nestačí a tak si robím vždy plný 3-decový hrnček a dávam tam samozrejme dve dávky. Jedno vrecko s ovsenou kašou váži 60 g, s ryžovou kašou cca 50 g a s pudingom 35-40 g. Výrobky majú výhodu najmä v tom, že nič nepripálite a ak chcete vytrieť hrnček takmer úplne dočista, nebojte sa použiť na to chlieb. Je to dobrota.

Ďalšou kapitolou sú rozličné energetické tyčinky a podobné dobroty, ktoré nás zásobujú počas pochodu. Samozrejme, že sú ich plné obchody v rozličných úpravách, či už čokoládových, jogurtových (chachachá) a pod. Lenže čo môže chutiť lepšie ako váš vlastný výrobok, pripravený doma s láskou a zo surovín, ktoré poznáte. A tak vám predkladám jeden recept, ktorý sem-tam používam a ktorý môžete sami rozvíjať tak, až sa z vás stane vychýrený kuchár-cukrár, a vami pripravené tyčinky sa stanú legendou na všetkých kopcoch EU.

Zloženie:
1 diel datle (alebo figy)
1 diel hrozienka
1 diel sušené marhule
1 diel mandle (nepražené)
1 diel kešu oriešky alebo lieskovce či vlašské orechy

Najprv posekajte oriešky a vysypte z mixéra (dajú sa nasekať aj nožom). Nesekajte príliš na drobno. Potom dajte do mixéra ovocie, rozsekajte pridajte na ochutenie mletú škoricu (opatrne s dávkovaním), zmiešajte v miske s orechmi, vytvarujte silou na požadovaný tvar a obaľte v strúhanom kokose, alebo v sezame. Ja mám radšej kokos, lebo sezam mi lezie do zubov. Kokos alebo sezam je dôležitý aj na to, aby sa vám to nelepilo na obal. Zabaľte do alobalu a ste kráľ. Samozrejme môžete ktorékoľvek sušené ovocie nahradiť iným druhom. Ja používam aj sušené slivky či brusnice či čučoriedky (ale tie až tak veľmi nenasekám) a poviem vám, že je to veľmi chutné. Dajte si pozor na kvalitu orechov, aby neboli zaplesnivené a nepáchli. Tiež pozor, aby ste nepridali SOLENÉ kešu oriešky. Jesť sa to síce dá, ale už to rozhodne nie je ono. Ak nemáte doma orechy, alebo ste na ne alergický, alebo aj v rámci experimentovania, môžete ich nahradiť zapekanými musli, ktoré sú chrumkavé a sladké. Na trhu sú s rozličnými prísadami a to či už z ovocím alebo čokoládou.

No a to je pre dnešok už koniec. Dobrú chuť.

Fórum 3 príspevky
Varíme v ešuse III. 18/05/08 21:22 3 príspevky
Najnovšie články autora
 
Rada Čo má perie, všetko letí – detailne o páperovej výbave Používanie peria pri výrobe outdoorového vybavenia je dlhodobou záležitosťou. Perie spolu s kožušinou tvorilo základ pre vybavenie polárnikov, horolezcov a iných výprav do krajín mrazu a snehu. Dodnes je perie najlepšou „výplňou“ teplého oblečenia, ale hlavne spacích vakov, kde zabezpečuje dostatok izolácie (tepla) i pri najextrémnejších podmienkach. Orientovať sa v tom, aké perie tvorí náplň vášho spacáka, či oblečenia, by mohol pomôcť môj text. Rovnako by vám mohol pomôcť pri výbere či nákupe nového vybavenia. 31/07/19 Boro Tomis Začíname
Príbeh Pohľadnica Sedím v kuchyni pri okne a obzerám si pohľadnicu. Nenašiel som si ju v poštovej schránke, ale zastrčenú pod dverami svojho bytu. Akási pláž, pár hotelov a lodičky, ale to ma nezaujíma. Zaujíma ma text. „Pozdravujeme z dovolenky a tešíme sa na vás doma. Víno výborné, jedlo úžasné. Všetci sme v poriadku.“ Tak to mi naozaj stačí. Pohľadnica má len jednu malú chybu. Polovica, kde obvykle býva adresa, a aj vrch, kde je zvykom vytlačiť destináciu, chýba. Len akési číslo úplne dolu je to, čo hľadám. Nie že by bola pohľadnica vystrihnutá alebo začiernená, to nie. Je len z polovice materiálu strhnutá. Akoby vyšúchaná mokrým prstom, ale nevadí. Dobre viem, kto mi ju poslal, a dobre viem, odkiaľ je. Som veľmi šťastný. A asi nie som sám. 25/05/19 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Vizionár Julo Januška bol vizionár. Nie že by mal nejaké celosvetové vízie, to nie, on bol skôr taký náš malý, obecný vizionár. Popravde treba povedať, že Julo bol vlastne kurič. Kurič v horskom hoteli, vzdialenom len asi tak hodinku chôdze od obce. Dostatočne ďaleko na to, aby ho jeho žena Betka nemohla stále kontrolovať a šikanovať, a pritom dosť blízko, aby, ak sa mu zachcelo, a šéf to dovolil, mohol si skočiť domov pozrieť rodinu, či varovať obec pred katastrofami. Lebo Julo videl do budúcnosti celkom jasne, i keď zvyčajne len čierne. 10/05/19 Boro Tomis Príbehy
Najnovšie články na titulke
 
Recenzia Detská nepremokavá bunda Skogstad Vadsø S nárastom výkonnosti dieťaťa rastú nielen prejdené kilometre a nastúpané metre, ale aj nutnosť kvalitnej výbavy. Ako bunda už nestačí lepší pršiplášť z hypermarketu, treba už serióznejšiu. Jednak s ohľadom na hmotnosť, ale aj šírku použitia – či už do veterného alebo daždivého počasia. Hoci osemročné dieťa sa ešte nepotí ako dospelák, už treba brať ohľad aj na priedušnosť. Tento rok Kubko preto nosí bundu Vadsø od Nórskeho Skogstad. dnes Ľubomír Mäkký Oblečenie
Správa Novela zákona o lesoch by mala pomôcť ochrane prírody Minulý týždeň schválil parlament popri novele zákona o ochrane prírody a krajiny aj novelu zákona o lesoch. Tá obsahuje viaceré ustanovenia, ktoré môžu pomôcť ochrane prírody. Paradoxne ide o prvý všeobecne záväzný právny predpis definujúci bezzásahový režim v slovenskej legislatíve. Okrem iného sa zaoberá ochranou pralesov a pralesových zvyškov, povoľuje tiež pasenie hospodárskych zvierat na lesných pozemkoch, ak si to vyžaduje program starostlivosti o chránené územie. Podľa zákona o ochrane prírody sa budú schvaľovať programy starostlivosti na územiach NATURA 2000. včera Soňa Mäkká Správy
Ferrata Dolomity – Tofana di Mezzo a Tofana di Dentro Tofany sú jednou z najznámejších častí Dolomitov. Výstup na Tofanu di Rozes som opísal v minulom článočku, v tomto opíšem okruh cez Tofanu di Mezzo a Tofanu di Dentro, ktorý som absolvoval hneď ďalší deň. Až večer pred túrou som si pozrel odhadované časy ferrát a trochu som sa naľakal. Naštudoval som si zopár ústupových trás, avšak dúfal som, že okruh zvládnem celý podľa pôvodného plánu. včera Martin Knor Zaistené cesty (via ferrata, klettersteig)

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Varíme v ešuse III. 18/05/08 21:22 3 príspevky
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.53 (0.07)