Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slavkovský štít

Peter61

Boris, rc1 to myslí dobre. Od Slavkovskej vyhliadky nahor je to NPR (viď mapa) a teda platí :
" V chránených územiach
s piatym stupňom ochrany je pohyb po turistických a náu?ných chodníkoch dovolený v dennej dobe od hodiny po východe slnka do hodiny pred západom slnka."
Analogicky platí pre obľúbený nočný výstup na Kriváň a pod.

A nepochybujem o tom, že výkon strážnej činnosti sa inšpiruje aj podľa info na zádverových, klubových weboch etc. Podobne aj podania na IŽP.

Kozlík Boris

rc1: máš pravdu, hoci rád doprajem tú atmosféru nočného výstupu pri splne mesiaca, najmä tým, ktorí túžia po tichu v horách, nebol by som nadšený, keby sa to stalo v masovom meradle, to ma nenapadlo, vďaka za "zhaltovanie". Ale vážne, u mňa nejde len o to ticho, ale aj pre mňa fascinujúcu atmosféru mesačného svitu, jeho odraz od kameňov, pohľad do ďalekého priestoru, atď. V tomto je Slavk. štít ideálny. Neviem sa na ten mesiac vynadívať, a pri tom nie som námesačný. Keď je mesiac malý, alebo je zamračené, nočné výstupy nerobím. Len nechápem, ako to myslíš s tým návštevným poriadkom, asi tiež akože zo srandy.

Rc1

boris neprezradzaj a nenavadzaj na porusovanie navstevneho poriadku. :-) vadi ti ze si uzivas pokoj a klud pocas nocneho vystupu ci zostupu? :-)

Kozlík Boris

Na Slavkovký štít nedám dopustiť, hoci v lete za horúčavy to nie je moc príjemný výstup, ale zase v inom čase je priam ideálny a to: 1. Výstup v noci za mesačného svitu, nepotrebujete skoro vôbec čelovku, chodník je stále osvetlený. 2. Keď nie je viacej snehu môžete naň vystúpiť aj napr. v novembri, alebo v máji. 3. A v tomto čase /november / Vás slniečko obveseľuje po celý čas výstupu a vlastne aj zostupu, keby ste na vrchole prespali.
Koncom októbra minulého roku som absolvoval nočný výstup na Slav. štít zo Smokovca, pri splne mesiaca, so stretom s medveďom na vzdialenosť do 7-10 m na ceste hneď pod Hrebienkom /na zákrute pri besiedke/, bolo asi 19,30 hod. Prekrásny východ slnka zo štítu a tak isto vyhliadky. Odporúčam!

Peto z BB

Bol som na S. v 10/2014 v den ktory bol zrana uprsany, a potom uz fajn pocasie. Cestou hore zo 10 vracajucich sa asi tolko prednehnutych, na vrchole asi 6ti, a cestou dole do 30. Teda uplne oK, prijemny zazitok. Trasa sice zvacsa dost monotonna, ale fajn vyhlady, a pomerne prijemny chodnik su to co mam na S. rad.

V juli a auguste by som tam ale nesiel, presne z dovodov ktore spominate. Skor radsej, ak by mi islo o kondicnu narocnost a prevysenie, tak napr. v NT z L. Jana na Stefanicku, kde je to mozne aj s celk. prevysenim cca. 2500 m. Vecer je to na traverze Dumbiera v smere na Stefanicku uz nie plne. A ak o krasu hor, tak z Tatier urcite Zapadne.

Inac skoda, ze z Podbanskeho nie je vecerny bus aspon na Strbske. To by bola z Popr.Plesa fajn tura na dlhe letne dni s vystupom na Koprovsky. Kto ma moznost dojednat si odvoz, nech da vediet ake to bolo, ci nam ma zmysel otravovat ludi kt. by po nas prisli.

Choze

inšpirovaný nedávnou diskusiou v tomto vlákne som sa včera vybral po prvý krát na tento vrchol. zo smokovca sme vyrazili o pol ôsmej, pri výstupe sme stretli asi 15 ľudí, na vrchole ďalšich osem, takže žiadny extrém. výstup monotónny, ale kondične hodnotný, výhľady z vrcholu do veľkej studenej doliny stáli za to. pri zostupe to už boli stovky ľudí, medzi nimi mumákov, ktorí nevedia odzdraviť, nepoďakujú ked ich človek pustí hore na úzkom chodníku, prípadne v dolnej tretine výstupu o jednej zahlásia "už šlapeme tri hodiny".

Peter61
knor : Vareškový hrebeň je fajn. Ja som ho šiel prvyýkrát na začiatku zimy (sneh iba zavadzal, nebol nosný) a to bol iný záhul ! Patrí to medzi túry, čo treba najprv prejsť v lete. Ďaľší zimný záhul bol januárový zostup. Od 2000 m sa zabarálo a potom ešte dážď. -)
DanielaM

Kazdy ma svoj uhol pohladu, ja sa na Slavkac pozeram z kuchyne aj sto krat za den a veru mi pride uzasny. Ako sa meni v dennom svetle, ako ho oblievaju mraky, ci riedka hmla a ako stoji rozhodnuty svojim sirokym chrbtom branit St. a Novy Smokovec pred prirodnymi nastrahami. Az uplne hore som zial zatial nevysla, napriek tomu je pre mna taky blizky kamarat :-) . A to kolko ludi sa s nim prave pasuje je mi ozaj uplne jedno. :-)

Knor

Pridavam sa k Aduske v tom, ze aj podla mna je Slavkovsky stit turistickym chodnikom nie velmi zaujimavy kopec. Avsak z opacnej strany vypada atraktivnejsie. Dufam ze ho tak raz prejdem.

Merhorn

Vzhladom na dalsiu cast komentu mam pocit,ze ty si nepochopila moj prispevok,ale ok :)
Ja a peto sme 2 rozni ludia,tzn. nase prispevky maju spolocneho len malo ;)

Rc1

adushka nezabudaj ze ty si tiez jedna z tych 300...
a preco by bol slavkac nezaujimavy? nahodou su z neho krasne vyhlady

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum