Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pes v NP

Vrana

2 PaliT: samozrejme vzhladom na Huga je to vtip. Ina vec je, ci si vedia psickari sami nastavit rozumnu hranicu kam este svojho milacika tahat.

Uz rebriky v Slovenskom raji alebo vo Vratnej mi pridu mimo. Na vetroplachovi som davnejsie videl fotky ako niekto tahal psa po hrebeni na Ladovy stit ...

TomXX

Ufff, tak čo potom moja čupakabra? Vidíte ten strom vpravo dole? To ona...

Boro

Ja osobne som videl znášať chalana dole rebríkmi v Dierach veľkého vlčiaka. Pomyslel som si o ňom čosi nelichotivé, ale vzápätí za ním išli dvaja frajeri a tí znášali rebríkmi zasa svoje bicykle. A to už som sa vyjadril nahlas.

Peter61

dama a pani, vase reakcie milovnikov yorkshirakov a bordercollii su na nieco ine, ako je v tom clanku. Pisete o LKT a pod.
Ak niekto chce cely clanok, ozvite sa mi na mejl. Je ozaj zaujimavy, aj stanovisko mojich americkych kolegov, ktori vystsvuju/odmietaju nevystsvovat potvrdenie, ze je to asistencny pes.
Je uplne jedno, ci zacne na TZCH pri svistej kolonii chodniku stekat yorkshirak, alebo doberman. Obaja simuluju pritomnost predatora, aj kewd su na vodzke na chodniku. Svuste zalezu a prestanu sa past. Akurat ze doberman ma silnejsi hlas a vyplasi viac svistov.

Peter61

pardooon, oprava :
.. vystavuju/odmietaju vystavovat....

Jjano

Peter, tieto veci väčšine majiteľov psov nevysvetlíš. Psa berú ako člena rodiny a tak ho budú brániť do úmoru. Ten článok je pre slovenského psíčkara príliš odborný (a je pravda, že National Park Service to preháňa) a pre slovenského psíčkara patrí možnosť vziať psa kdekoľvek a kedykoľvek medzi základné ľudské práva a slobody.

A nejde len o hovná či plašenie. V nedeľu som sa bol prejsť k Šútovskému vodopádu. Pekné počasie + nie náročný výlet = na ceste hore dolinou stovky ľudí. A desiatky psov. Je to pre mňa nepochopiteľné - iba malá menšina psov bola na voľno a boli kľudní. Väčšina psov musela ísť na vôdzke, resp. majitelia ich stále priväzovali a odväzovali, keď sa blížili iní ľudia. Nemálo z tých psov na vôdzke vyslovene ťahalo, škrtili sa... Jedna rodina niesla spiace šteniatko v košíku...

Nerozumiem tej logike. Dlhé roky som mal psa, dokonca v mladosti som bol kynologickým inštruktorom, nie som laik. Práve preto by som nebral psa tam, kde ho nemôžem pustiť navoľno. Hodiny a hodiny na vôdzke sú preňho trápením.

A samozrejme ako zvyčajne som za tie tri hodinky niekoľkokrát zažil "nebojte sa, on vám nič neurobí, on je dobrý", čo bolo osobitne
úsmevné keď mohutný pes väčší ako vlčiak oňuchával cca 5-ročné dievčatko, ktorému samozrejme neostalo nič iné, ako spustiť rev, utekať k mamine a celá rodinka mala na dlhú dobu výket pokazený

Pes do prírody patrí, o tom vôbec nepochybujem. Ale iba pes, ktorý je spoľahlivo ovládateľný bez vôdzky a/alebo nie tam, kde chodí veľa ľudí.

TomXX

jjano: dobrý názor. Ja fenu beriem len občas, lebo na 4 dni ju ozaj ťahať nebudem. Beriem ju hlavne keď ideme do MK sa túlať pomimo TZT. Počúva na slovo...

PaliT

Peter61: Ten článok som čítal, ale osobne mi vôbec nepripadal odborný, dokonca by som povedal, že je v rozpore s tým, čo som pochytil pri debatách s biológmi, ochranármi a pod. Vlastne v tom článku nie sú NIJAKÉ odkazy, ktoré by tvrdenia tej pani nejako vedecky podložili a niektoré jej formulácie už zachádzajú do úrovne hejtu.

Teraz sa vôbec nezastávam majiteľov psov, ktorí ich nedokážu udržať pod kontrolou, rozumej, majú vlastne úplne nevychovaného psa. Ak pes nevie prísť na povel, ak odbieha preč a neuposlúchne (najhoršie ak utečie stopovať zver), ak nevie chodiť pri nohe, ak neprestane štekať na povel, potom by mal majiteľ chodiť namiesto turistiky na cvičák. V tomto úplne súhlasím, že takéto psy (teda skôr majitelia) sú v prírodnom prostredí iba na príťaž.

Zároveň však ostro odsudzujem tvorbu predpisov a zákonov, ktoré vôbec nerozlišujú a buzerujú ľudí a veci, ktoré nepredstavujú nijakú hrozbu.

Keď prenesiem tému do nášho prostredia, čo z toho napokon vyplýva? Ktorá zver je pachom "predátora Huga" stresovaná? Tá premnožená vysoká, ktorá pácha škody na lesných porastoch? Premnožené diviaky? Skutočne hovoríme o slovenských biotopoch, v ktorých zúfalo chýba vlk a ďalší predátori, lebo ho poľovnícka obec vybila a lobuje za to, aby ich vykántrili aj v TANAPe ak majú tú drzosť, že strhnú pekného jeleňa?

O akom biologickom odpade a parazitnom ohrození pre prírodu sa tu v prípade pár jorkšírích bobkov (od veterinárne pravidelne ošetreného psa) bavíme? Ak je nejaká hrozba, bude to skôr opačným smerom, lebo líščí (a u nás zriedkavý vlčí) trus z neodčervených zvierat by mohol prejsť na psa, ale to tu nepotrebujeme rozoberať.

Mne najviac vadí, že kvôli nespratníkom potom vychádzajú predpisy, ktoré sankcionujú všetkých bez ohľadu na (ne-)vychovanosť či veľkosť psa.

PaliT

Ešte jedna skúsenosť. Išli sme so psami Bielovodskou tesne pod hranicu lesa a späť. Cestou sme stretli ochranára, ktorý videl, že naši "predátori" išli vzorne pri nohe. Upozornil nás, že – "Majú byť na vôdzke..." – ale nejako to ďalej neriešil, z hľadiska situácie mi to aj pripadalo logické, psy boli perfektne pod kontrolou, malé plemeno, ktoré ani nešteklo, jednoducho sme išli ďalej a pán v uniforme to nehrotil. Asi 500 metrov ďalej sme narazili na partiu drevorubačov s koňmi a traktormi a tak vznikla priložená fotka. Určite by sa našli ľudia, ktorí by ich prácu hodnotili tak, že "oni tam chránia prírodu", lebo likvidovali kalamitu.

Teraz mi nejde o obvyklé klišé – "LKT v národnom parku" – skôr poukazujem na to, že v našej ochrane prírody by už bolo konečne načim ROZLIŠOVAŤ. Sú väčšie a sú menšie problémy a podľa toho by si aj zaslúžili pozornosť kompetentných aj verejnosti. (Mimochodom, ten ochranár išiel od tých traktorov, asi by mu bolo fakt trápne, keby mal buzerovať psíčkarov hneď vedľa ťažbou rozdrbaného lesa).

Lubo

Mne su celkom sympaticki dog-trekkeri. Maju psa stale v pevnom spojeni so sebou a pes je vycviceny na tento typ pohybu. Nepoletuje hore-dole ako splaseny, nevenci sa ale je na ture.

Diskusiu, ci pes ano alebo nie v lokalitach ako su NPR v TANAPe je podla mna na mieste. Nie je predsa zakladnym ludskym pravom moct vykonavat svoju volnocasovu aktivitu uplne vsade. Presne tak ako maju pre svoju cinnost vyhradene miesta a cas horolezci, skialpinisti a paraglajderi, mali by ich mat aj psickari. Suhlasim pritom, ze pausalizacia nie je na mieste a bolo by vhodne, aby aj v tejto sfere panoval zdravy rozum. Len na druhej strane, velmi tazko sa do pravidiel dava nieco ako "vychovany pes".

Peter61

paliT:

  • nikde v texte clanku ani v mojich pripsevkoch nie je spomenuty pach psa
  • ten clanok WP / Dennik N je nie je odborna ani vedecka literatura.

Clanok pomenuva problem, ak sa Ti napr. veta "Príliš veľa ľudí sa však správa egocentricky, keď ide o pobyt v prírode." zda ako hejt, alebo klišé, tak navrhni schodne riesenie.
Mam na mysli reisenie pre subalpinske, alpinske, ev. subnivalne pasmo, nie slohy o LKT a izbovych psickoch v lese.

priklad na priklad z TPN:

sezonna uzavera je sice iba na 3 chodnikoch (kamziky v PL hlasuju za uzaveru nohami, klud hladaju v TANAPe) ale pre psy je otvorena iba d. Chochołowska

vychadzam z toho, ze taky pes je tiez iba clovek

Peter61

Lubo , palec hore.
@all
pripominam, ze psy do NPR v Tatrochn pustili polovnici, ktori r.2002 v zakone o OPaK pustili psov na vodzke do 4.a 5 st.ochrany.
inak paci sa mi ten americky napad, ze v niektorych lokalitach : vodzka pod 2 metre. Urcita analogia k dogtrekkingu.

Ako mi vysvetlite, ze "moje" psy (boli susedovcov, ja som bol decko) sa vedeli tesit aj na vychadzku na kratkom voditku ? Ked sme sli behat, to bolo ine kafe, ale predsa videli, ako som obleceny

PaliT

Musel by som napísať analýzu článku, čo nie je v takomto vlákne možné ani žiaduce.

Ak nie je stresorom pach psa (intenzívny pach vlkov napr. vyháňa ich korisť z miest, kde sa vlci radi zdržiavajú), tak potom čo? Štekot? Zrakový vnem?

Inak čo povieš na hypotézu, že vyhynutie svišťov v Belankach bolo spôsobené tým, že ich predátori nie sú tak vyrušovaní človekom?

Peter61

paliT,ad vyhynutie svišťov v Belankach:

  • pytliaci
  • predatori
  • po skonceni pasenia HZ: postupne vyssia trava = slabsi vyhlad pre svistov = jednoduchsi lov svista predatormi
Rc1

PaliT este si asi nevidel ako medved cca 80kg upaluje pred polovnickym jazvecikom ktory ho nahanal :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma