Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pes v NP

Tarazed

...inak teraz mi vlastne napadlo, ze ak to prejde, tak vydrbu aj vsetky psy z chat, ktore tam doteraz boli. Chudak Bruno a jeho kamosi :( skoncia ako tie polske macky v utulku asi :(

PaliT

Peťko, nič si nepochopil. Tak polopate: Ak chceš vystrnadiť psov z celých Tatier (a strážcov podľa legiend učili na presadzovanie zákona hmaty, chvaty a kopy) a zdá sa ti to normálne, nečuduj sa potom stále väčším obmedzeniam aj v tom, čo by si rád robil ty, VHT, skialp, horolezectvo a uzávery do bludu.

Tvoj nepriateľ nie je pes na vôdzke, ale ten človiečik, ktorý sa vyžíva v tom, ako vyženie z Tatier všetku "škodnú".

Peter61

@Vlado : ten asfalt by ma nepotešil, keby som bol pes ( Tichá, Kôprová, Popradské pl.,Sliezsky d. ), čo narobím. A keď vidím nad Šalvijákom tých uťahaných izbových psov, ledva sa zdržím komentára.

@PaliT 16,51 " Pokuty, hmaty, chvaty a kopy na vás!"
žeby som si na tých zlýchzlýchzlých psov vzal peprák alebo kravmaga ? Alebo by som sa nechal vyškoliť a šiel ukecať S TANAPu, aby pustili psov všade ?
success.sk/o-nas/

Btw.videl som psíčkárky na verejnej prezentácii návrhu NP TANAPu (3/2019 ?), nič osobne, ale akosi šli hlavou proti múru. Akurát že nevyťahovali ačohentizmus, šrubky a pod.

PaliT

jjano: Neviem, či by som to zaradil do ideológie. Predchádzajúci režim bol vo všeobecnosti omnoho reštriktívnejší, ale kto má dosť rokov, tak si spomenie, že v tých časoch neexistoval všeobecný zákaz voľného pohybu v národných parkoch.

Ak by bola ochrana prírody skutočne len odborná vec, tak by sme neboli svedkami postupného "uťahovania skrutiek" voči návštevníkom, pričom tento posledný návštevný poriadok TANAPu je už vyslovene nehorázny úlet, ale dávno by sme bránili bezuzdnej výstavbe v národných parkoch, nevideli by sme vyholené Kráľovohoľské Nízke Tatry po kalamitách a pod. To by bol SKUTOČNÝ prejav odbornosti.

To pribúdanie regulácií je sociologicko-psychologický jav, je tak trochu súčasťou kultúrnych vojen (viď návrhy našich ultrakonzervatívnych politikov, či anti-WOKE hnutie za oceánom a pod.) a správa sa to ako plíživý príval. Časť populácie má jednoducho nutkavú túžbu kontrolovať ľudí a regulovať ich život. Je to ako hrdza na železe. Ak sa voči tomu nepostavíš, bude to rásť a rásť a zožerie všetko ako Ničota v Nekonečnom príbehu. Ja viem, že pes v Tatrách je v celkovom meradle prkotina, ale upozorňujem, že je to symptomatická vec. Ak sa tomu poddáme, neskôr sa budeme čudovať. Oni nás tými reguláciami ženú do apatie. Skloň hlavu v čomkoľvek, zmier sa a nepindaj.

Ak stále nechápete, porovnajte si situáciu, keď gazda chcel na svojom lesnato-lúčnom pozemku postaviť v roku 1905 senník. Vyrúbal zopár stromov a postavil zrub. A teraz sa preneste do roku 2023 a predstavte si, že jeho pravnuk by chcel urobiť to isté.

Ja si predstavujem turistov skôr ako milovníkov slobody. Ale nie, figu borovú. Pes v Tatrách? Pokuty, hmaty, chvaty a kopy na vás!

V.v.l.a.a.d.o.o

Mne zase nie je jasné, prečo by mali psi chodiť v NP, ak je tam asfalt. To je v Tichej doline nejaká menej cenná príroda, že tam pes nevadí? Alebo sa len opičíme po Poliakoch, ktorí majú povolenie so psom do Chocholowskej doliny? Ak psi v Tanape nemajú čo hľadať a vieme, že v Poľsku sa to osvedčilo, tak by sme nemali z toho robiť výnimky. A áno, mám psa aj v Tanape bol ale ak dostanem odborné argumenty, že tam pes škodí, dokážem to pochopiť.

Peter61

Jjano: áno, je to odborná vec. Okrem rušenia a plašenia je tu aj epizootologické hľadisko a geografické hľadisko.
Psíčkari psov nechávajú odčervovať a očkovať. To neznamená, že pes nemôže prenášať nejakú zoonózu, keď vakcinácia/odčervovanie nezabralo, alebo sa pre dané ochorenie nerobí a môže sa preniesť na endemity, nezávisle od toho, či je pes hlboko v doline alebo na magistrále.
Je rozdiel, či dakedy ovce pásli a pastierske psy boli z podhoria, alebo príde pes stovky kilometrov od Dunaja alebo do Baltu ( PaliT asi neberie do úvahy tie počty psov z PL).
Aktuálnu situáciu by vedel napísať napr. bikemartin, ja som už dávno mimo fachu. Ale jedna perlička z histórie, čo mi zostala z parazitológie alebo z chorôb poľovnej zveri (obe skriptá už sú v zbere):
Hohenlohe do svojej zvernice doniesol zovšelikadiaľ bizóny, jelene, kozorohy etc. Neskôr sa prišlo na to že importoval aj nejaké parazity, tuším aj Fasciola gigantica ( asi motolica obrovská).

Jjano

PaliT, je to odborná vec a ty z toho robíš vec ideologickú. Správa TANAP nie je tajná bunka Severnej Kórei na Slovensku ani vysunuté pracovisko židojašterov. Je naozaj odôvodnené sa domnievať, že zákaz psov navrhujú nie kvôli tomu, aby obmedzili ľudí, ale preto, lebo si myslia, že to škodí tamojšej prírode.
Inak, tomu zákazu psov na magistrále sa čudujem aj ja, to sa aj mne zdá pritiahnuté za vlasy.

PaliT

Fangorn: Lebo okliešťovanie práv začína vždy obmedzovaním tých, na ktorých takmer nikomu nezáleží a koho sa takmer nikto nezastane. Väčšina ľudí si neuvedomuje, že často to je len prvý krok.

Najlepšie to ide, keď sa k tomu rozšíri nejaký hejt. Ľudia pertraktujú ako nezodpovedný majiteľ nechal prenasledovať zver veľkým psom. Všetci tí ostatní, ktorí boli disciplinovaní sa v tom príbehu nespomínajú. Ani obraz, ani zvuk.

Kto študoval históriu, tomu to bude veľmi povedomé, ale nejdem to sem dávať, lebo už by sme zabŕdali do politiky/dejepisu.

Len pripomeniem, že takéto opatrenia sú často výsledkom nejakého nutkavého pocitu, kedy sa niekto snaží ovládať životy druhých ľudí a ide na to cez menšinu previnilých jednotlivcov, ale obmedzovať chce všetkých. Pointa je, že tie opatrenia idú za hranicu racionálneho zdôvodnenia. Príkladov by si našiel veľa, sú všade okolo nás. Ľudia si časom na také pomery zvyknú, a keď im niekto navrhuje návrat k slobode, zo zotrvačnosti budú viacerí tvrdiť, že z toho bude neporiadok.

Nech je ako je, v Tatrách som bol so psami iba v Bielovodskej, na tie najfrekventovanejšie chodníky väčšinou nemám chuť ísť ani sám (v sezóne), takže ja tu bojujem skôr za princíp a osobne sa radšej túlam na miestach, kde stretnem minimum ľudí a už vôbec nie nejakého uniformovaného strážcu, ktorý by mi chcel kafrať do toho, čo smiem robiť.

Fangorn

ale no, prečo by práve okliešťovanie práv psíčkarov malo mať súvis s okliešťovaním ostatných práv?

PaliT

Jasné, Ľubo, treba zakázať horolezectvo na všetkých skalách, lebo sa hovorí o prípadoch, kedy niektorí vyberali hniezda sokolov. Keď nastupujú do tatranských stien, často rušia kamzíkov a svišťov.

Skialp treba úplne zakázať, lebo niektorí jazdia mimo vyhradené areály, preto je len správne preniesť dôsledky nespratných aj na tých, čo pravidlá dodržiavali.

Dávaj si pozor, čo schvaľuješ a čo si želáš, lebo rýchlo to môže nastať v miere, ktorú si nedomyslel. Áno, vstup niekam so psom nie je ľudské právo, ale to nie je ani chôdza turistu, či lezenie na skalu. Varujem, že regulátori a zasahovači do životov ľudí sú vynaliezaví a nenásytní. Ak opustíme princíp, že treba trestať konkrétnych vinníkov a prejdeme na zovšeobecnenie, že "každý by mohol byť porušovateľom", a preto vyhlásime plošný zákaz, dočkáš sa nečakaného rozuzlenia tejto tajničky.

Kto vymyslel, že v Tatrách môže pes chodiť iba po asfalte, má rovnakú mentálnu výbavu ako tí, čo vymysleli zákaz voľného pohybu v 3. stupni ochrany. Ak hodíš cez palubu disciplinovaného turistu so psom, priprav sa, že z tej paluby budeš padať aj ty, len ti to asi v prvej chvíli nedopne.

Martin knor

Lubo, ked akceptujes argumentaciu o selme (predatorovi) davas SOP moznost upne zakazat pohyb ludi v NP. Lebo clovek je tiez predator. Takze by som bol pri pouzivani takehoto argumentu velmi opatrny.

Ja neviem, ako to riesit, ale pride mi hlupe zakazat vstup s civavou, ktora vacsinu tury presedi v batohu. A uz sa tesim na geneticke inzinierstvo, ked ludia budu mat domacich milacikov co su napoly svist a napoly pes. (Chranit ich v NP, ci zakazovat ich pohyb? A co ked to bude pes iba z 10% a svist na 90%? :-) )

Peter61

ešte z archívu, 2017.
" Americké národné parky bojujú s ľuďmi, ktorí nedokážu pochopiť, že psy do chráneného územia nepatria.

Niektorí turisti jednoducho nevedia pochopiť, čo znamená „nenechať po sebe ani stopu“.
Áno, PaliT, je to Marjorie Woodruffová.
Odomknuté
dennikn.sk/…/?cst=e94afe83cc0…

V tejto téme je aj zopár linkov na psie záchranky. HZS nezachraňuje psov.

Lubo

PaliT, moznost vstupu pre psa vsade nie je zkladnym ludskym pravom. Rovnako ako nie zakladnym ludskym pravom vsade chovat hospodarske zvierata alebo pestovat plodiny, parkovat svoje vozidlo alebo robit cokolvek, co sa nam zapaci alebo je nam pohodlne a boli sme na to zvyknuti. Jednoducho, zalezi od kontextu. Deti neberiem do zafajcenej krcmy a nepozadujem od prevadzkara, aby sa v nej nefajcilo ale vyberiem si iny podnik. Existuju aj ine hory.

Ale spat k Tatram. Psy tam mali v minulosti zakaz vstupu do vysokohorskeho prostredia. Ma to logiku z hladiska ochrany prirody, ktora je tu nadradena pohodliu navstevnika. Pes je selma a su na nu citlive druhy, ktore ten park chrani. Preto aj psy, ktore sa vedia "chovat" a maju rozumnych majitelov by tam chodit nemali. A rozumni psickari by tomu mali rozumiet aj v pripade, ze svoju stvorneho kamosa maju ako clena rodiny.

Druha vec su necitlivi majitelia psov. Osobne som v Tatrach za poslednych niekolko rokov mal mnozstvo negativnych skusenosti. Pes nahanajuci kamziky a jeho majitel si to fotil. Pes obtazujuci ostatnych ludi a jeho majitelka sa zmoze len na "on nic nespravi, chce sa hrat", vobec neberuc do uvahy, ze niekto moze mat paknicky strach zo psov naprikald preto, ze boli nejakym napadnuti. Pricetne vyzerajucim psickarom som sa to snazil vysvetlit ale bezvysledne. Sebeckost vedie. Jediny vektor, ktorym sa da ako tak uspiet je, ze pes by mal byt v voditku kvoli tomu, ze ak v medvedom teritoriu beha na volno, moze vynuchat medveda a priviest ho k majitelovi.

Cize, podla mna ma Sprava TANAPu v tomto pripade ide spravnym smerom jednak kvoli ochrane vysokohorskeho prostredia a druhak reaguje aj na mnozstvo konfliktov, ktore vznikaju z dovodu vysokej navstevnosti parku.

P.S. Sloboda nie je anarchia

PaliT

Vieš, keď ľudia mávnu rukou a bagatelizujú oklieštenie práv psíčkarov, ktorí dodržiavali pravidlá, neuvedomujú si, že jedného dňa sa dožijú okliešťovania svojich práv. Lebo presne takto to funguje.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma