Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Plešivská planina

Diskusná téma K článku: Plešivská planina

Nie je to tak dávno, čo som sa potuloval po planinách Slovenského krasu, vtedy ešte ako potenciálny jaskyniar. Štúdium geológie krasových planín mi ponúklo čarovný, málokým videný svet. Svet spiaci v čase, priestore, výške či hĺbke. Svet, v ktorom dokážeš v ušiach počuť vlastnú krv. Stačí vojsť. Navždy som v ňom tajne zostal žiť a vždy sa v ňom ocitnem, keď je ruch mesta a nášho storočia neznesiteľný. Prijmi preto pozvanie do jedného z jeho krajov - Plešivskej planiny. Planiny, na ktorej po celý čas nebudeš mať pocit, že určite stretneš aspoň jedného človeka.

Martin63

Predvčerajšie pravé poludnie na Gerlašskej skale mi "ozrejmilo" jej názov - nádherný výhľad bol na poslednom horizonte korunovaný Vysokými Tatrami v strede s Gerlachom. Sladká odmena za túlačku Plešivskou planinou.

Zivan

Je funkčný aj teraz v lete Bystriansky prameň na Plešivskej planine? Na mape VKÚ je zobrazený pri zelenej značke asi 1km juhovýchodne od rázcestia Gerlašská skala.
Prípadne má niekto aktuálne info aj o nejakých iných zdrojoch vody na tejto planine?

Electronic

Ahoj Brasko, konecne som sa dostal k precitaniu tvojho clanku.... Musim uznat je to super...
Klobuk dole!!! Fakt sa mi to pacilo, pekne napisane!!! Drzim palce.... Martin

Daulagiri

No konečne som sa dostal k tomuto článku. Naozaj veľmi príjemné čítanie.
Zaujal ma aj preto že práve túto jeseň som sa sem chcel vybrať, lebo som predpokladal že na jeseň to tam s farbami musí byť úžasné a vyľudnené čo mi vyhovuje. No nevyšlo mi to tak som si aspoň prečítal o čo som prišiel. Nabudúci rok tam však určite zavítam, planiny Sl. krasu ma veľmi zaujímajú.

Godman

Niektore, hlavne tie skrapove lokality, mi dost pripominaju sekvencie zo sfilmovanych "mayoviek", natacanych na uzemi byvalej Juhosky.
Fotky fajn, skoda, ze aspon k niektorym faktografickejsim chybaju popisky.

Misou

Voda je v Mačacej jaskyni.Kamarát použil vodu z betónovej nádrže ktorá je na fotke, varil ju 20 minút, ešte žije.

Sona

Fotky su pekne, diky Miso aj autor :)

MisoM

tak som pridal nove fotky. Je ich sice trochu viac ako je bezne a to som nedal vsetko co prislo :), ale su tam.

MisoM

thailon: posli obrazky ktore chces pridat ku clanku na moju mailovu adresu pri tomto prispevku a rad ich ku clanku pridam. Idealne v pocte nasoboku 4.

Thailon

Ahojte. Dakujem za vase prispevky, milo ma to prekvapilo.

@Funttomas: dobre, mozem tam napisat, zopar fotografii pristresku a okolia mam.

Co sa tyka vody, pokial viem, nie je na planine ziadny pitny zdroj - o ponoroch neviem. Viem o minimalne jednom krasovom jazierku. No vsetko to by neposkytovalo pitnu vodu :( Na turistickamapa.sk/?x=20.47044… sa nachadzaju dve prietokove jaskyne (Stara a Nova brzotinska jaksyna). Vodu vsak ziskavaju presakovanim z povrchu, no Stara vsak bude musiat mat aj iny zdroj, nakolko jej priebeh je tvoreny siknym tokom potoka.

Obrazky rad pridam, no musim napisat do redakcie, lebo neviem ako (V moj hiking.sk takato moznost nie je) :)

Este rad dakujem!

Ripo

Voda pri horárni nie je. Aspoň vonku a pochybujem, že sa nachádza v budove nejaký vodovod. Na okolí je ešte šopa, senník (takisto sa tam dá núdzovo prespať)a latrína ....
Peter - krásny článok !!! )))

Funttomas

Peter, vitaj v autorskom kolektíve. Výborná prvotina. Mohol by si ešte napísať krátky infočlánok do rubriky Chaty o prístrešku Ďulová, ak ho máš viac vyfotený.

MisoB

Super, že pribudol autor z východu, článkov z tých končín je tu ako šafránu. V Slov. krase som bol veeeľmi dávno a posledné 3 roky sa tam stále chystám... ale zatiaľ to nevyšlo.
Naozaj škoda, že si nedal viac fotiek, napr. pohľad z okraja planiny (napr. z Gerlašskej skaly) alebo do pažeráka niektorého závrtu :).
Ešte otázka: ani pri horárni nie je žiaden vodný zdroj?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum