Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horské poistenie - aktualizácia

Diskusná téma K článku: Horské poistenie - aktualizácia

Pomaly sa blíži zima, ktorá so sebou prináša riziko lavín, pádov na zmrznutom teréne, podchladenia atď. Možno aj tí, čo v lete nad poistením na zásah HZS mávli rukou, budú túto možnosť zvažovať. V nasledujúcom článku sa preto pozrieme, čo sa v oblasti tzv. horského poistenia v tomto roku zmenilo a ako vyzerá aktuálna ponuka na slovenskom trhu.

Sona

V predchadzajucich clankoch sme spominali aj Kooperativu, ale teraz som mala in fo, ze uz to nerobia. No nic, dakujeme za informaciu.

Eric

Len pre info, este co som sa pred rokmi informoval, co sa tyka Alpenvereinu (nechcem robit reklamu, ale pre info to treba poznamenat), je to poistenie kompletka, pokial nejdes na sluzobnu cestu alebo z nej, pripadne pokial nie si nad tusim 6500 m.n.m. To znamena, ze toto poistenie plati nielen na zasah HS, ale aj take, ze vytknem si na plazi v Bulharsku na dovolenke kotnik, tak naklady hradi AV. A ked som si teraz pozrel tie nove ceny, skoro mi oci vypadli. Uz doteraz som na tom neskutocne usetril a v kombinacii s roznymi zlavami na chatach v Rakusku ci Svajciarsku je to parrada.

Ten s lavinovou sondou :-)

Eric, poistenie v ramci clenstva v OeAV sa týka jeho činností, teda vylihovanie na pláži pri mori tam nie je. V základnom poistení sú expedície po 5000 mnm. Je tam napríklad poistená aj CESTA na hory (ak sa nejde preetkárskym autom).
Čo sa týka Kooperativy, poistenie na zásah HZS robia na pobočkách za 15 SK/d, min. 3 d., bez rozdielu tursitika/horol.

Eric

Tak ja neviem, na Slovensku mi to nikto nevedel povedat, jeden hovoril to, druhy ono, tak kamos pisal do Edelweissu a tam odpisali toto, tak som to napisal :(((

Jjano

Eric, nie je dôležité, čo Ti kto hovoril, dôležité je, čo je v poistných podmienkach poisťovne UNIQUA, ktorá zabezpečuje poistenie cez OEAV. Nechce sa mi to hľadať, ale sumár je napríklad tu: skimountaineering.sk/skm.php?…

Nie je tam nič o služobnej ceste, navyše pojem služobná cesta je nejednoznačný (aj keď ho poisťovne stále používajú), lebo de facto je služobnou cestou aj cesta profesionálneho horského vodcu do Álp, kde má sprevádzať klientov a veeeeľmi pochybujem :-) že by mu nepreplatili prípadné plnenie z titulu "služobnej cesty" :-) Naopak - podľa mňa mu preplatia mu už aj plnenie, vzniknuté ešte len cestou do tých Álp :-) Ale je pravda, že jediný správny výklad poistných podmienok sa dozvieš až keď si ich nútený využiť ... :-(

Ten s lavinovou sondou :-)

jjano, zlate slova. Ako "poisťovák" môžem zopakovať len link na článok na svts.sk a zdôrazniť/dodať už len dva veci: 1. zákon sa oproti r.2006 zmenil v tom, že do 18. r veku sa zásah HZS neplatí 2. Ak sa staneš členom OeAV od 1.9.2008, tak si členom do 31.1.2010. TEDA : nešpekuluj, už pred mesiacom a pol si mohol vstúpiť !

Vlado Václavek

Česká poisťovňa rozoslala nedávno svojim klientom bonusovú poukážku na poistenie do hôr zdarma pre poistenca a člena jeho rodiny platnú od 1.10.2008 do 31.3.2009 na náklady HZS do výšky 300.000,-Sk - 9.958,18 euro.

Eric

jjano, takze pozrel som si to znova na alpenverein.sk/poistenie.htm a musim konstatovat, ze nemas pravdu. Vylucne na turistiku a ouddoorove aktivity sa vztahuje len poistenie zodpovednodti (teda ked ja niekomu ublizim) alebo poistenie, ked druha osoba mne ublizi. Co sa tyka tych sluzobiek, vynate z poistneho su len pre zachranne akcie, ale neplati to pre horskych vodcov. Takisto akekolvek autonehody, ktore nesuvisia s cestou na hory alebo nejakou klubovou akciou su neni poistene pre zachranne akcie. Liecebne naklady, pripadne prevoz z nemocnice su hradene pri akejkolvek cinnosti, cize aj ked si vytknem nohu na plazi.

Jjano

Eric, nechápem Tvoj príspevok, lebo jednak som nikdy nenapísal, že akákoľvek autonehoda je poistená, ale iba taká, ktorá súvisí s cestou na hory a jednak je priamo v tom texte, na ktorý odkazuješ, napísané, že horský vodca poistený je, keď práve vedie a teda zarába. A tak ďalej - skrátka sa mi zdá, že si nepochopil, čo je tam napísané. Ale nevadí, možno som to nepochopil ja :-)

Chcem len ešte raz upozorniť, že jediný správny výklad poistných podmienok Ti dajú len právnici poisťovne, resp. súd. Akékoľvek iné interpretácie, vrátane napríklad textov na alpenverein.sk/poistenie.htm, sú len interpretáciami a ich autori Ti za nič neručia... A to platí prosím pekne aj pre zamestnancov poisťovne a callcentrá. Skús si napríklad zavolať do ľubovoľnej poisťovne a zistiť, či poisťujú turistiku trebárs v Nórsku (kde je málo značených chodníkov) alebo v Kirgizsku (kde je 90% krajiny vo vysokých nadmorských výškach a aj pri romantickej prechádzke popri jazere sa pohybuješ vyššie ako 3.000 metrov). Slečny to nebudú vedieť a ak Ti niečo povedia, tak len tak,aby Ti niečo povedali a keď príde na lámanie chleba, tak Ti právnik poisťovne povie "sorry" ...

Eric

No ja som to trochu po madarsky napisal, to je pravda, len som chcel napisat, ze tie obmedzenia som pochopil dobre uz predtym. Jednoducho kto iny mi uz poda lepsie vysvetlenie ako zo sekcie Edelweiss? Ved odtial nam napisali to co som tvrdil uplne v prvom prispevku. Ale ved v pohode, pravda je aj to, ze kazdy pripad je pre poistovnu specificky, priznavam.

Ten s lavinovou sondou :-)

Ahoj Eric, nejak sa mi nezdá Tvoj výklad poistných podmienok, musím povedať, že poistenie v rámci členstva OeAV sa týka horských činností,vymenovaných tamtiež. Jjano, výklad poistných podmienok v sporných prípadoch by som nechal na súd (oproti názoru poisťovne). V každom prípade si myslím, že všetci, ktorí sprostredkujú člensvo v AV na Slovensku by mali používať úradný preklad aktuálnach podmienok členstva a poistných podmienok členov AV.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov