Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horské poistenie - aktualizácia

Peter61

Poistenie na HZS sa v poho da cez web u Allianzu, Unionu. Cez SMS u Unionu. V kacelarii: svts.sk/index.php?a=303&…

Urazove poistenie iba na tie 3 dni na horach by som ozelel. Najvacsie riziko je aj tak na ceste, teda ten 0. a 4.den. Ak ho nema dlhodobo, neriesil by som to. Aj je z Vihodu, aj tak vyluku na alkohol u smspoistenia urazu neprecurate. :-)

Togo

najlepsie by bolo aj aj, ta kamoska nema nic a nikdy nevies co sa stane, teda nestane sa nic samozrejme. Ja mam celorocne oeav a nemam vobec prehlad nasich poisteniach, som z toho jelen. dakujem

Peter61

Togo, myslis na 3 dni urazove, alebo zasah HZS ?

Togo

tiez som sa o vysokohorskej turistike nikde nedocital. Potrebujem jedneho cloveka poistit na tri dni na VHT, to sa u nas nijako neda? prosim doporucte nieco.

Peter61

Ad urazove poistenie cez SMS - PR clanok hiking.sk/…/urazove_poistenie…
teda nie je tam diskusia.

Ak clovek uzna, ze urazove poistenie (SU, TNU) je potrebne, mal by si ho IMHO urobit dlhodobejsie (urazove poistenie samostatne, alebo pri zivotnom poisteni). Poistenie urazu cez SMS je od 0,70 €/den. Pri dlhodobom poisteni je to cca 1,5 €/mes. na poistnu sumu 3000 €.
Ak poistenie na zasah HZS cez SMS je vynikajuca vec pre "pesiakov" na horach, toto urazove poistenie VhT ani horolezectvo nekryje. Napriklad MTB nie je ani medzi poistenymi rizikovymi sportmi, ani medzi vylukami. smspoistenie.sk/index.php?www…
A to už ani nehovorim, že Vihodňara nepoistia !!! ) vyluka nad 0,71 mg/l alkoholu)

Peter61

Lubo, jasnacka, suma 3,3 k€ je postacuje na jednoduchu pesiu zachranku, nie na zlozitejsiu zachanu zo steny, dlhsiu patracku. Co sa tyka prevozu vrtulnikom LZS (cca 2 000 € /letova.hod), je jedno, ci ide o zivych, alebo prevoz zosnuleho. Jedna sa o to, ci pomoc poskytol zachranar LZS ( a teda zdravotna positovna plati zasah vcitane letu), alebo ide o technicky zasah HZS v jej zasahovom uzemi, ktory cely hradi zachranovany vcitane ev. nasadenia helikopotvory. resp. kryje ho jeho poistak na zasah HZS. O nasadeni zachrannych zloziek obvykle rozhoduje dispecer IZS, teda ak su v sezone Tatry plne navstevnikov a dakto nema poistenie, tazko posle pesiu zachranku s nosidlami (4-8 horskacov), ked je letove pocasie (a hlavne ak je ohrozeny zivot.) svts.sk/index.php?a=100

Lubo

Poistna suma nieco vyse 3300eur, to je v kontexte vacsich patracich akcii (vid zimna Durkova) uplne smiesne cislo. Toto poistenie je vhodne max pre tych, co sa spoliehaju na to, ze ich najdu este zivych a teda napr. prevoz helikopotvorou bude hradeny z ich zdravotneho poistenia.
Komu zalezi na tom, aby neohrozil svoju rodinu pripadnym nezodpovednym chovanim v horach, mal by ist na sumu okolo 15.000 euro.

Peter61

kaspy, pri vsetkej ucte k IK, spoiehal by som sa iba na zmluvu. Je to samozrejme lakave, lebo 100 SK lehotneho poistneho pre clena JAMESu za 100 000 SKK poistnej sumy je najlacnejsie, co na trhu je.

Sona

Pripravujem novy clanok o horskom poisteni, v ktorom, verim, vsetky tieto info prinesiem.

Peter61

Sona, mas pravdu. Tych vyluk je ale v odseku h) viac. Kto ma o to vazny zaujem, mal by si si u JAMESu zistit, ci zmluva plati pre r.2009 a ci tam je poistna suma 100 000 SK.

james.sk/articles.asp?pageid=…

Kaspy

Ohladom toho JAMESU to dlho nedalo aj mne, kedze som pocuval na tu temu vela protichodnych nazorov. A kedze zmluva na rok 2009 nebola na webe zverejnena, teda mohla sa od predoslej odchylovat, napisal som priamo do jamesu a uvadzam tu vytah z odpovede predsedu SHS JAMES
Igora Kollera:
"Zmluva s Allianzom sa nemeni a vztahuje sa na vsetku cinnost od turistickej az po horolezecku bez obmedzeni. Jednoducho poistovna uhradi kazdy zasah HZS do vysky 100.000 Sk, jasne prepocitane na €, na jednu osobu."

Sona

Ad Peter 61 - JAMES: btw. v zmluve bolo poistené iba horolezectvo a skialpinizmus.

Na stranke Jamesu v poistnej zmluve je uvedene, ze poistenie kryje náklady na záchrannú činnosť HZS v rozsahu stanovenom vo vseob. poistnych podmienakch, odchylne od článku 7, odseku h) VPP, poistené sú aj náklady vzniknuté pri:
a. pohybe mimo vyznačených chodníkov
b. horolezectve / alpinizme
c. skialpinizme

Cize nie IBA, ale AJ.

No-name

super, ked si zlomim nohu, tak poslem sms, chvilu vydrzim a potom zavolam zachranku :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum