Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lesníci a ochranári by sa mali spojiť

Muska

Slovac neviem o akej propagande hovoríš, (poslednou dobou o propagade najviac rečnia tí, ktorí ju šíria, či sú červení, hnedí, alebo štnko-brnkastí).
Pozrime sa na to s chladnou hlavou.
V prvom rade si treba uvedomiť, že ide o národné parky, ešte presnejšie maloplošné chránené územia tzv. rezervácie (tieto mimochodom tvoria len percentá rozlohy národných parkov). Tu je stále platný Zákon o ochrane prírody a krajiny zakonypreludi.sk/…/2002-543#c… nájdeš tu napísané všetko čo o chránených územiach potrebuješ.
Podruhé. Lesníkom mimo maloplošných chránených území nikto nezakazoval ani nezakazuje ťažiť kalamitné drevo. V Tatrách sa vyviezlo 95% kalamity, ale tá nebola len v Tatrách, pozri si npr. Rudohorie - Volovské a Stolické vrchy, tu nikto aktívny manažment neovplyvňoval, Štátne lesy sa riadili a riadia svojim zákonom a nikto im do toho nepindá.
Čiže zhrnuté: keď je niečo chránené zo zákona tak to máme chrániť a keď je to určené na hospodárenie tak na tom hospodárme, či sa nám to páči alebo nie. Načo tie vášne.

Slovac

Treba si prestudovat co a preco sa rube, dnes sa rube hlavne les napadnuty skodcami a bude to coraz viac a viac , bol som na Boci skoro cela je hola ako po vojne, preco? opytaj sa kompetentnych nie zelenych muzickov, ak by ju nezrubali vypadala by presne ako nase ZNICENE TATRY UMELO VYPESTOVANYM LYKOZRUTOM vieme aj kto to sposobil ale je to zakazane povedat napisat lebo je tu stredovek a bolo by to kacirstvo. A propaganda nepripusta hovorit pravdu a tak isto ludia zaplateni ju hlasat a ludia co si nevidia ani na spicku nosa ze Yeteee a jjano pod.

Slovac

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Yetee

Kto je zodpovedný za holoroby? Lesáci, lykožrút, marťania?
Trochu som sa obzrel po svojej domácnosti a odhadom mám v nej spotrebované drevo z jedného stromu.
Na Slovensku je cca 1.000.000 domácnosti.
To je 1.000.000 stromov.
Takže kto je zodpovedný za holoruby? Možno sa stačí pozrieť do zrkadla a uvidíš vinníka :)

Jjano

A čo na to všetko hovorí tvoj psychoanalytik?

Slovac

Vsak sa on starju ochranari, pestuju ho a urcuju mu kam ma ist na hostinu ked uz tak jjano, iste je ked ho nikto nezastavi zozerie vsetky smreky na Slovensku, zaujimava je aj spolupraca tazbarov odberatelov dreva a ochranarov , cim viac lykozruta= viac tazby dreva a viac sa predava do zahranicia, setko potichucky za pekne peniaze.

Jjano

Ale je zaujímavé, ako to ten lykožrút vie presne zožierať podľa hraníc lesných dielcov a/alebo podľa lesných ciest. Normálne inteligentný chrobák (fotka je z Ohnišťa).

PaliT

Ďakujem slovac za poučenie. Až doteraz som si myslel, že tieto holoruby mali na svedomí lesáci pri "zachraňovaní" lesa. Ale vďaka tebe teraz viem, že to lykožrút zožral stromy až na koreň...

Slovac

príspevok zmazaný, kvoli linkovaniu konspiracnych webov

Rc1

slovac, mal si asi na mysli tu spust vo vychodnej casti nizkych tatier ak dobre rozumiem vsak?

Slovac

Slovensko beztak pride o vecsinu lesov a nik z nas sa nedozije ich obnovy, slovaci su hlupi narod vsetko predaju a znicia a ochranari iba napomahaju vlastnov hlupostov a zarytostov, podla hesla sme proti vsetkemu ale nevieme ani proti comu vlastne sme a tak to aj vypada.Ludi co maju radi prirodu bolia oci ked vidia tu spust v Tatrach , pestovanie lykozruta a sproste reci okolo toho bezakehokolvek riesenia iba tarania takzvanych eko odbornikov sarlatanov.

Peter61

Slov. rozhlas 1 aktualne:
Jasík vs. Slivenský

Rc1

kysuce.sme.sk/…/namiesto-spev…

co to o kulture lesnikov tazbarov a im spriaznenych firiem a postoj statnych uradov k tomuto problemu. nejde sice o NP, ale takisto ide o kus krasneho kuta prirody (uz asi skor byvaleho).

Peter61

prepáčte dajak linknem a kombinujem pre ludi bez klavira
spravy.pravda.sk/…/317804-pod…

v obdobnom clanku v sme je aj reakcia sucsnych vlastnikov , takze iba :Kaliňák horár komentare.sme.sk/…/stlpcek-pe…

Na jednej strane je fajn, že si jeden zo šéfov štátostrany konečne všimol, že za povodňové škody môžu aj také veci, ako sú holé stráne zbavené lesov a neschopné preto zadržiavať vodu.

Žiaľ, išlo len o obvyklú skratovú reakciu, snahu okamžite sa zbaviť zodpovednosti tým, že ju hodíme na iného, kto sa podľa možnosti nebude môcť brániť.

Síce to nevyšlo, aj to by sme však novopečenému horárovi Kaliňákovi odpustili, ak by získané poznatky uplatnil v každodennej práci.

Ak by sa zasadil, aby sa podobné veci už nestávali, aby štát lesy konečne vrátil majiteľom alebo aby na nich aspoň začal sám poctivo hospodáriť a tým aj chrániť ľudí v dolinách.

Alebo aby sa firmám ako J&T nedovolilo podobným spôsobom odlesňovať a vybetónovať Tatry a tým pripravovať podmienky pre budúce katastrofy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum