Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lesníci a ochranári by sa mali spojiť

Diskusná téma K článku: Lesníci a ochranári by sa mali spojiť

Ing. Pavol Hlaváč, PhD, je učiteľom na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene. Konkrétne pôsobí na katedre ochrany lesa a poľovníctva. Venuje sa problematike ochrany lesa, lesníckej fytopatológii, odolnostnému potenciálu a stabilite lesa. Podieľa sa na riešení a koordinovaní rôznych projektov a výskumných úloh. Rozprávali sme sa s ním o ochrane lesa, postrekoch, či o súčasných trendoch v Tatrách.

Peter61

V Írsku sa dvíha odpor proti masívnemu zalesňovaniu smrekmi, ktoré v prostredí neponúkajú dostatočnú biodiverzitu.
„Je to priemyselná monokultúra – zelená bariéra okolo nás.“
theguardian.com/…/the-wrong-k…

Peter61

Ok Dalibor, díky za doplnenie, bol dnes v TV.
Okrem toho upozornil aj na to, že potrebujú výnimku na usmrcovanie chránených druhov.
Ta som zvedavý, ako by borci naplánovali a uviedli do žiadsti , koľko ks a akých chánených motýľov chcú odkrágľovať.
s.4. Biobit XL
"Je vysoko selektívny na
húsenice motýľov. .. K úhynu dochádza pár dní
po konzumácii."
los.sk/pdf/mniska19.pdf

Peter61

07/12/18 19:51 Sona
...."Agrofert získal od štátneho podniku Lesy SR zákazku za takmer 7,4 mil. eur. V priebehu štyroch rokov.."
K.Kaliský vytiahol túto info dnes v súvislosti s leteckým postrekom protí mníške veľkohlavej .

Jaro.q

Lesníci na Brezine potvrdili najmä sadzovité ochorenia kôry javorov a hromadné hynutie jaseňov. Jasene sú napadnuté hubou podpňovkou a lykokazom jaseňovým.
A kvôli tomu sadzovitému ochoreniu javorov len v samotnom Hessenku vyrúbali viac ako 30 000 javorov; pretože spory tejto huby sú vysoko alergenné.

mytrencin.sme.sk/…/stromy-v-l…
liebenswert-magazin.de/russri…

PaliT

Bohužiaľ veľa ľudí nevie pochopiť, že mŕtve stromy sa menia na móderové drevo, ktoré je veľmi dôležitým faktorom pre niekoľkými generáciami monokultúry vyčerpanú pôdu, čo je zas dôležitá podmienka pre obnovu zdravého lesa. Ešte dodávam, že som videl nejeden článok, ktorý písal "ortodoxný lesník", ktorý vlastní zúbožený hospodársky smrekový porast neďaleko odtiaľ a s penou na hube sa dožaduje, aby "nespracovanie lykožrútom napadnutého stromu do troch dní bol trestný čin", to je prosím pekne citát.

Len by sa asi patrilo povedať, že ak tam bola jedľová bučina, tak sa tam bez príslušných sadeníc zmladí opäť iba smrek.

Sona

K lykozrutovi:
Národní park České Švýcarsko zakázal na většině území plošné kácení lesa kvůli kůrovci. Škůdce se loni v regionu kvůli suchému létu rozmnožil až na hranici kalamity. Napadá hlavně uměle vysazené smrky. Pro přírodu bude podle správců šetrnější nezasahovat a umírající stromy i s kůrovcem nechat na místě. Les se přirozeně obnoví a zmizí z něj nepůvodní smrky.
ct24.ceskatelevize.cz/…/28040…

Sona

"Holding Agrofert získal od štátneho podniku Lesy SR zákazku za takmer 7,4 mil. eur. V priebehu štyroch rokov im má dodať aj prostriedky s účinnými látkami glyfosát a cypermetrin, ktoré sú podľa ochranárov a ekológov nebezpečné nielen pre prírodu a zvieratá, ale aj pre človeka. aktuality.sk/…/?fbclid=IwAR1S…

Sona

Tiez sa mi zdalo, preto som to sem pridala.

PaliT

Trochu mi to pridalo optimizmu. Tá stará generácia lesníkov zameraných len na prírastky, kubíky jedného dňa "vymrie" a hádam už tí mladší budú mať viac rozumu aj citu.

Sona

"Lesníctvo obhospodaruje 42 percent územia Slovenska s podielom na HDP 0,36 percenta. S tým niečo treba urobiť. Ak horár Hríbik čosi s plnou vážnosťou povie, treba to brať vážne. A ak mi niekto vyčíta: dekan, vy chcete vychovávať lesníkov fanatikov s prírode blízkym obhospodarovaním lesa, tak sa opýtam, aká je iná cesta. Áno, les rastie možno sto rokov. Ale kedy to máme presadiť, ak nie teraz? Musíme sa úplne otvoriť a stransparentniť, inak to nepôjde."https://dennikn.sk/1272548/dekan-lesnickej-fakulty-pichler-vysoke-lesnicke-kruhy-nas-nepocuvaju-a-tvrdia-ze-verejnost-je-zmanipulovana/

Lubo

Slovac, varujem ta, aby si sa choval slušne. Lebo ta odtiaľto opäť výkážem. O trollovanie tu nemáme záujem.

Vlado 2

Vysvetlite prosím už Lykožrútovi, že keď mu necháme spapkať z hľadiska ochrany najcennejšie územia, ( aby sme sa detinsky naivne vytešovali z malého zeleného stromčeka v mori suchárov ktoré síce odolali víchrici ale neodolali ľudskej neodbornosti, naivite a konečnom dôsledku hlúposti ) aby sa za tie hranice tohto územia nešíril keď už nebude mať čo žrať...

Yetee

Otázka? Pred čím sa chránia chránené územia? A či ochrana nezahrňa aj ochranu pred škodcami? A ktorými? Dvojnohými? Štvornohými? Šesťnohými?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma