Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Turistické paličky

Diskusná téma Turistické paličky

Ahojte, urcite mate niekto skusenosti s pouzivanim turistickych paliciek. Dlhsie uvazujem nad ich kupou a rad by som si precital na ne nazor ludi co ich pouzivaju, klady alebo zapory. Pomoze kazda informacia na utvorenie nazoru ci a ak ano, ake kupit. Pripadne co pri ich kupe je vhodne sledovat.

TooM

Moje zkušenost:
Měl jsem šroubovací Fizan neustále povolování + zamrzání zámku až se rozpadli.
Klasických Lidl "rychloupínákovych" jsem zlikvidoval za 10 let 6 páru. Všechny ulámané hroty, ale jinak naprostá spokojenost. Škoda, že neprodávají náhradní hroty za par pěněz.
Teď mám Decathlon řádu 500 ty s jednou cvakačkou a jedním rychloupínáken. Prodávají se po 1 ks za cenu skoro 2 těch z Lidlu :⁠-⁠ Plus je, že za 5€ máte k dispozici náhradní hrot. Už jsem jeden úspěšně měnil. Je to tam jen naražené na mnohohranu (Lidl měl závlačku)
Proč bych do tohoto modelu Decathlonu už nešel. Je ten cvakaci spoj. Od novoty samozřejmě 0.1mm vůle aby to šlo cvaknout. Po roce už 0.3mm = regulérní klapotačka. Vhodné na plašení medvědů a pocitově jako hole s odpružením (jak to v tom lítá)

Peter61

Pekm, Lidl má v aj tomto dobrý pomer ceny/výkon. My sme do klubu pred pár rokmi kúpili karbónové Karrimor s FlickLock cca za 27 € ( ak si pamätám dobre), ale to asi už nie je v ponuke.
Akurát že ak dakto lowcostovo začína s paličkami, treba rátať aj s ev. stratami : zabudnutie, krádež, zlé upevnenie = strata z ruxaku celej paličky alebo jedného dielu etc.

Pekm

adelmos neuveris ale presne pri nich som skoncil a mam ich uz treti rok a zatial za mna na jednotku. Co sa mi najviac na nich paci je system FlickLock, korkova rukovat a dobre izoluju otrasy (lepsie ako bezne co som mal predtym). Samozrejme neda sa porovnavat s niektorymi odlahcenymi a ultra skladacimi atd. ale za mna zatial pomer cena a vykon presne co potrebujem.

Peter61

@6:31 adelmos, tých možností je viac:

  • lowcostový push-pin ( link na Decathlon som dal ráno)
  • skladacie ( moja decembrová akvizícia)
    Btw. skoro všetky svoje "otáčacie" som prerobil na FlickLock. Stačí pílka na železo blackdiamondequipment.com/…/f…
    Ale to nie sú návody pre prvú jazdu s paličkami na C SNP.
Adelmos

Pri paličkách je podstatný aj systém fixovania; buď otáčaním paličiek doľava - doprava, t.j. povoľovanie, uťahovanie; alebo systém FlickLock. Podľa mňa je lepší FlickLock. "Otáčacie" paličky mi vydržali možno rok potom sa aretačný mechanizmus pokazil a dĺžka sa už nedala nastaviť. Paličky so systémom FlickLock mám už viac ako ako tri roky, zatiaľ v pohode. Možno by som kukol na niečo takéto: lidl.sk/…/p100342630002?mktc=…

Pekm

No trosku ma prekvapilo ako nevyhoda pokles vnimania rovnovahy...Asi je to individualne ale z mojich skusenosti nepoklesne vnimanie rovnovahy ani po 550 km s palickami.

Skriatok

Starsiu verziu pouzivam viac rokov. Uplná spokojnost:). V sportrysy ich mas trosku lacnejsie ako v bernosport.

Jane21

Pravdepodobne vítaz ankety: bernosport.sk/…/1131-palice-b…

môže byť? :)
hadam kvalitou, aj servisom vyvážia cenu.
Keďže tento tovar fakt nepoznam, nemám odvahu kúpiť lacné s podobnými parametrami. Tak dávam na vaše odporúčania.

Peter61

Jane21:
este jedna drobnustka, suciastky :

  • moznost dokupenia nahradnych hrotov
  • vymenne tanieriky : najma do sypkeho snehu treba vacsi priemer
  • "topanocky" su dobre na asfalt, ale nie do terenu, na sneh
Eagle.

Mam palicky Black Diamond Trail Back a nedam na ne dopustit. Tiez som kedysi prechadzal dilemou, ci ich kupit, alebo nie a ci ich vobec vyuzijem. Teraz ich mam vzdy so sebou a vytahujem podla potreby.
Antishock neodporucam, cim viac moznosti, co sa ti moze na palicke pokazit, tym viac problemov.
Daj si pozor hlavne na grip, cize na material rukovate, ten ti musi sadnut, netlacit a neodierat. Dalsou vecou su upinace, ktore si musis nastavit tak, aby sa ti palicka pocas chodze postupne nezasuvala a musia vydrzat aj urcitu zataz, ked sa do nich opries. No a v neposlednom rade je to hmotnost. Pre tych, ktori pocitaju kazdy gram su lahsie uhlikove, mne vyhovuju z lahkeho hlinika.

Peter61

pred casom som cital ne nete u jedneho z vyrobcov ( Gabel, Comperdell alebo cosi podobne), ze click vyzdri zataz 50 kg, srubovacie 100 kg. zrejme axialne zatazenie.
Doteraz nechapem, preco vidim stale iba pokazene srubovacie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov