Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zakarpatská Ukrajina - Polonina Boržava

Diskusná téma K článku: Zakarpatská Ukrajina - Polonina Boržava

Nádherná celodenná túra po hrebeni jednej z najväčších ukrajinských polonín. Takmer ukážkové počasie neskorého leta s kruhovými výhľadmi v protiklade s nekonečnými poliami čučoriedok a brusníc, ktoré lákajú ľahnúť si a relaxovať ich oberaním. Naša dovolenka na Zakarpatí sa práve začína...

Šrúba

Díki moc. Ten Temnatik by mohol stačiť na úvodné zoznámenie sa so zakarpatskými poloninami. :o)

Anndy

To šrúba: Plaj ti neporadím, ale ak sa nebrániš alternatíve, tak nádherné výhľady sú aj z Temnatiku, prípadne Veľkého Vrchu, tu sú značky od železničnej stanice vo Volovci: plus.google.com/…/58774829282…, išiel som hrebeňovku Boržavy v máji, na Temnatik to ukazuje 3 hodiny, ja som svoj čas až tak nesledoval, ale za 3 hodiny to stíhaš s absolútnym prehľadom :)

FunTTomas

šrúba: na predstavu by som výšlap z Volovca na Plaj prirovnal výstupu zo Starých Hôr cez Tureckú na Krížnu, a keď si chceš pridať aj Stoj, tak pripočítaj aj Ostredok so Suchým vrchom k tomu, čiže slušná celodenná túra.

Šrúba

No ale Plaj sa zdá vzdušnou čiarou tak 4 km. Ani prevýšenie nevyzerá nijak hrozne, či..?

Axel

Tak na odbehnutie to rozhodne nie je. Ako mas aj v clanku napisane - 25km, 1500 vyskovych. Za kolko to zvladnes, je uz na tebe ;-)

Šrúba

Koľko je to časovo prosím vás z Volovca na Plaj a na Stoj "bežným" tempom? Pôjdem okolo, a chcel by som si odbehnúť na kopec pokochať sa, len mám problém či to stíham... :o)

FunTTomas

Aktuálne počasie na Zakarpatsku nájdete na gmc.uzhgorod.ua resp. gmc.uzhgorod.ua/fix.php?lang=… a aktuálne údaje zo sneho-lavínovej stanice na Plaji nad Volovcom na meteo.com.ua/now_ukr/11 (teplota a vlhkosť vzduchu, rýchlosť a smer vetra, oblačnosť atď.). Škoda, že tam neuvádzajú aktuálnu snehovú pokrývku. Ak ste na Boržave niekto túto zimu boli, tak napíšte, koľko je tam snehu. Idem tam teraz na začiatku marca, tak zháňam aktuálne snehové spravodajstvo. Zatiaľ bezúspešne.

FunTTomas
  1. septembra som sa vrátil z Boržavy a išli sme trasu: Volovec - bývalá chata pod Plajom - meteostanica Plaj - Velikij Verch - Stoj - Velikij Verch - sedlo pod Gembou - vodopád Šipot - Prilipec. V úseku Velikij Verch - Stoj vedie nová zelená a žltá značka, no po trase ich stretete iba 4 páry. Na vrcholoch nie sú osadené smerovníky, takže pocit, že idete po značenej trase som nemal. To by mi neprekážalo, no v sedle pod Gembou sme hľadali odbočenie žltej značky k vodopádu Šipot, no najbližšia značka bola až po zostupe na hornú hranicu lesa. Takže to je prakticky neznačený úsek. Značky potom viedli riedko (úplne stačí) lesom po výraznej ceste, kde slúžili ako utvrdzovač v správnosti postupu. Vôbec mi neprekáža, že sú riedko maľované značky, ale zbytočne sú maľované po hlavnej ceste cez dedinu Prilipec. Jediné, čo by som uvítal je označenie odbočky žltej k vodopádu Šipot v sedle medzi Gembou a Veľkým vrchom. Stačilo by premiestniť jednu skalu na rázcestie a namaľovať šípku, keď tam nie sú rázcestníky. Inde sa už človek zorientuje podľa mapy. Keby bola hmla, tak tú odbočku nemáme šancu nájsť. Našťastie bolo jasno. Inak krásna poloninská túra.
Marekk

ocenujem snahu ludi okolo karpaty.net ale znacenim tras znicia aj nieco kvoli comu si Zakarpatsku Ukrajinu zamilovalo mnozstvo ludi. Odteraz tam bude vo velkej miere chybat ten pocit dobrodruzstva z objavovania neznama. Znacky cloveka povedu po zabehanych chodnikoch. Ochudobnia ho o komunikaciu s miestnymi. Kolko krat bol clovek nuteny prihovorit sa domacim, spytat sa na cestu, vzdialenost ... ? Kolko krat musel zastat zahladiet sa do mapy a rozmyslat kde je a kade dalej? Mne osobne budu tieto pocity ciastocne chybat (to dufam ze nevyznacia uplne vsetky cesty a chodniky lebo vela ich tam aj tak nie je)

Axel

Historiu znacenia poznam, a tiez to obnovenie vitam. Dotiahne to viac ludi. No pocul som uz aj negativne zazitky o tom, ze s jedlom rastie chut a domaci uz zacinaju pytat europske peniaze za sluzby 19 storocia. Borzava je nadherna a ked bude moznost, pojdem tam znova.

FunTTomas

Axel: veď sa deje to, čo už raz vo Východných Karpatoch bolo pred takmer sto rokmi. Za 1. ČSR tam existovala hustá sieť TZT. Myslím, že vyznačenie chodníkov len prospeje turizmu Zakarpatska ako šetrná forma CR, ale naďalej tam nebudú jazdy davy turistov. Ukrajina nie je pre každého a TZT nalákajú viac peších turistov, ktorí si netrúfli na neznačené hory. Značkársku aktivitu na poloninách vítam a tento týždeň sa aj pôjdem presvedčiť na Boržavu ako to tam vyznačili. No na naástup z Volovca na Plaj ešte nevyužijeme značky, lebo to ešte nestihli vyznačiť, tak posledný raz si užijeme čaro pochodu s menej podrobnou topomapou a rozpamätávania sa, kade sme to išli pred pár rokmi... :-) Zaujímavá diskusia na tému značenia chodníkov v Zakarpatsku je na treking.cz/archiv/znackari.htm

Bikemartin

Axel, ale predsa nemozes chciet, aby bola Zakarpatskaya oblast stale na urovni 19.storocia. Myslim, ze aj po oznackovani najznamejsich hrebenov zostane este riadny kus divociny v Horhanoch.

Axel

Zeby nove vetry v zakarpatskej turistike? Mam pocit, ze sa nieco straca a nova doba prichadza...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma