Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Borinka a Marianka

Diskusná téma K článku: Borinka a Marianka

Kúsok za administratívnou hranicou Bratislavy ležia dve obce s poetickými názvami – Borinka a Marianka. Rovnako ich poloha je idylická - obe sa ukrývajú v dolinách, čo je v Pezinských Karpatoch ojedinelé. A každá z nich má svoj turistický magnet – Borinka zrúcaniny hradu Pajštún a Marianka historický pútnický areál.

Yoss

dobre spraveny clanok, musim pochvalit. par poznamok na okraj: Hrad Pajstun vyhodili do luftu francuzki vojaci v roku 1806, podobne ako hrad devin, ktory v tom case bol este obyvatelny. ked nahodou niekto zabludite aj na stranky obce Borinka, nedajte sa zmiast tvrdenim, ze nazov obce Borinka pochadza z madarskeho Borostyánok. to je zrejme praca nejakeho zabudnuteho nomadskeho kocovnika. Borinka je pekne a cistokrvne slovenske slovo. uz som na to pred casom obec upozornoval, ale je im to jedno, maju ine starosti :o)

Tono

No z Dracieho hradku sa dochovali nad povrchom terenu len fragmenty muriva veze do vysky asi 2 m. Rozlohu hradu dokunemtuje vyrazny terenny zlom a sijova priekopa. Hrad pozostaval s dvoch nadvori, v smere pristupu stala spomenuta kamenna asi 3 - 4 podlazna veza, ktora bola zakoncena ochodzou /ako na Tren. hrade/, resp. plosinou /ako na Lubovni/. Opevnenie bolo len drevozemneho charakteru. Pristup viedol ponad priekopu k vezi, ktora zaroven aj branila vstup do hradu. Inak, mienka ze ide o str. vezu hradu Pajstun je blud. Archeol. a hist. je dokazane, ze lokalita hradu nepatri k hradu Pajstun. Hrad zanikol v bojoch s Premyslom Otakarom II. Podobne ako hrad v Devinskej Novej Vsi a strazne hradky na brehoch rieky Morava.
Tono

Milan kvietok

pohodova tura, lepsie je to ist na bicykli. napr. z blavy, ci uz po peknej ceste, alebo cez kacin, do marianky, odtial do borinky a hore na pajstun, je to tiez zaujimave. chce to trosku kondicky, ale stoji to za to. Opalti sa ist aj z pajstuna na draci hradok (aj ked zo samotneho dracieho hradku uz nie je skoro nic). inak z pajstuna je pekny vyhlad na rakusko, dokonca vidiet schneeberg na juhozapade.

Rasťo z Trnavy

V Borinke som zazil totalnu povoden, 10.7.99, autobus, ktorym som sa vracal do Blavy bol posledny potom zivel strhol cestu a spravil v nej obrovsky krater - uviaulo v nom jedno osobne auto. Ta burka bola fakt strasna, blesky slahali kam som pozrel, hlavne vsak do hradu cely ziaril, nas povodny ciel - Marianka, ostal nepokoreny, po hradskej smerom na Oboru tieklo asi pol metra vody, ten autobus to stihol len tak-tak, o par minut by sa tam asi vobec nedostal.

Conny

v karpatoch su tury vyborne. nie su sice take narocne ako inde, ale daju sa vidiet naozaj krasne miesta.

okrem toho ma fascinuje pozorovat ako sa ta priroda meni.

Misob

Pekny clanocek. Pozeram, ze tie zrucaniny (ako takmer vsetky na Slovensku) zarastaju a zarastaju... To nadvorie by som uz ani nespoznal.

Tono

Plne suhlasim s Petrom. Ano, v okoli BA su ozaj miesta, ktore treba vidiet a smelo mozu konkurovat aj inym, znamejsim miestam.
Tuto trasu som osobne tiez absolvoval a vrelo ju odporucam. Inak pod Pajstunom, v zapadnom svahu hradneho kopca sa nachadza este tzv. obliehacie opevnenie, ktore v terene dokumentuje val s malou priekopou.
Peter, ako obycajne, super clanok.
Tono

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov