Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Novej Bane do Zlatých Moraviec

Diskusná téma K článku: Z Novej Bane do Zlatých Moraviec

Pre nevysoké sopečné pohorie Pohronský Inovec som sa akosi dlho nevedel nadchnúť, a pritom ho mám takpovediac pod nosom. Správna konštelácia hviezd pripadla na jednu krásnu októbrovú sobotu. A tak som sa, po dlhej dobe sám, vydal na peknú jesennú túru, na ktorej ma už očakávali pestrofarebné lesy, lúky, po kopcoch roztrúsené samoty (tzv. štále) a pekné výhľady. To všetko v atmosfére ticha, pokoja a takmer stopercentnej ľudoprázdnosti.

Priesil

No pekne Matko. Isiel som tuto trasu parkrat a je to pekna turicka. Inak z tym Benatom mas pravdu. Ale hadam sa to zmeni ked vyjde nove vydanie mapy od VKU. A este otazocka. Ty si Nitrancan.

MisoB

Cyro, rad by som opravil priebeh zltej v oblasti Benatu... ale si si uplne isty, ze si siel cez vrchol Benatu (686 m)? Lebo zaroven pises, ze na jeho juznej strane su zrazy byvaleho kamenolomu. A jediny je dost na sever od koty 686 m (vid aj satelitna vrstva na novej mape). Podla toho to skor vyzera, ze ta zlta je na turistickamapa.sk$ret nakleslena vcelku dobre (vedie tesne severnym okrajom kamenolomu). Co ty na to?

Cyro

Miso: dakujem za postreh. Kukol som si to v novej hiking mape a stale mam trochu problem zorientovat sa. Trochu som pri identifikacii kopca vychadzal aj z toho, ze krize sa umiestnuju na pomenovane vrcholy. Severnejsia kota, na ktoru si ma upozornil nema nazov. V prislusnej mape VKU vsak je zakresleny Benat 686m s krizom. Je to dost haluz, asi najlepsie by bolo vybehnut s GPSkom priamo na tie miesta:-)

Secu

len jeden detail-vlaky do moraviec chodia, mozete si to lahko overit napr. cez cp.sk

Cyro

Secu: fajn korekcia, dakujem. Zrusena bola len trat veduca cez Zirany smerom do Nitry. Osobak NZ - ZM podla cp.sk premava

Ivob

objavovat pohronsky inovec je najlepsie na bicykli, na slusnom biku sa v PI dostanes vsade

Stepanek

pekny vyletik - siel som na jesen 1998, obratenym smerom. po osarpanej stanici a este osarpanejsich panelakoch,
bola cesta listnatymi lesmi ako prechadzka parkom. obycke luky potiahnute srienom boli prekrasne len skoda hmly
na velkom inovci
dakujem za pekny clanok a este peknejsie obrazky

Boro

Pekne Maťo. Je to naozaj pohodová krajina. Tiež sme tam robili jednu trojdňovku pred asi 5-timi rokmi ( viď môj článok - Predĺžený víkend). Zhodou okolností som bol predvčera(v sobotu) v Zlatých Moravciach a zatiaľ čo moja priateľka si vybavovala niečo súkromné, ja som chcel vybehnúť z Moraviec po červenej aspoň na križovatku so žltou a po nej sa vrátiť späť. Lenže bohužial lialo a dážď so snehom nie je to pravé orechové čo mám na túre rád. A tak následoval len taký "mastniacky" výlet ku zubrom, no hanba povedať. Ale čo už?

Majo vargic

ahoj mato... vskutku mooooc prijemne čitanie, nemam čo by som vytkol, práve naopak veľmi rád ťa pochválim, keď si to máš čím zaslúžiť.

Joe

K tomu chaosu v značkách by som rád pridal svoje skúsenosti. Nakoľko mám okrem iného staršie mapy ( 1:100 000 Tríbeč pohronský inovec), ktoré rád používam, nestačil som sa diviť ako sa zmenili reálie v danej oblasti.Zmeny nastali vďaka samotnému veľkopodnikateľovi M. ( M ako marhuľa)ktorý je toho času ešte stále nespravodlivo šikanovaný políciou. Tento filantrop si totiž obsadil značnú časť kopca len pre seba a samozrejme si všetko čo je jeho aj oplotil. Tým pádom bola zrušená stará zelená značka, ktorá bola spojnicou medzi starou žltou a modrou. (Na čo som vtedy celkom slušne doplatil, lebo som dvakrát prešiel po vtedajšej žltej až po lokalitu Včelár a odbočku som nenašiel...Hhboko za tmy som potom dorazil naspäť k autu na Chrenovej.)Dal som si teraz námahu , aby som sa zorientoval v Atlase VKÚ a zistil som , že zelená , žltá boli odklonené a pozmenené.Asi z tohto "dôvodu".Tak teda pozor na staré mapy a veľkopodnikateľov.

Cyro

Vdaka Joe. Mame tu krasny priklad toho, ako do prirody zasahuju vselijaki samozvani "nadludia" a potom to takto vyzera. A zaroven si mi ozivil spomienku, tie chyry o M....eho oplotenych zverniciach som uz volakedy pocul...

Daulagiri

Dobrý článoček fakt, z takýchto pohorí to môžem. Hoci to sem mám blízko ešte som v Inovci nebol, ale plány sú a chce to len vhodnú konšteláciu hviezd :-)

Cyro

Spravna konstelacia hviezd dokaze ludi k horam prenasat :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum