Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jaskyňa mŕtvych netopierov

Hefaistos

ja si dovolim poznamenat, ze ak to autorka clanku zazila, tak nechapem preco by clanok po X rokoch menila, aktualizovala,atd. proste to tak bolo a spat sa to uz nevrati. na to by mal mysliet kazdy clovek pracujuci v sluzbach, jaskyniarov nevynimajuc...

Peter61

Dovolím si súhlasiť s dĺžkou Vranovho príspevku.

Rbr69

Matus suhlas ... Miso, diskusiami tento server zije, jaskyna ako taka za to nemoze ako sa kto rozvasni, a tak "zaprdenou dierou aj s jej jaskyniarom" by som ju nenazval :( ... Jana alias Devuska obhajuje dobru skusenost a pise vcelku priatelsky bez agresivity ... moze Ta vytacat cokolvek, mozno si sa zle vyspal, mozno Ta sere 100 inych veci, ale reakcia neadekvatna ...

MatusM

Heh.. zaprdená diera :-) rovnako by sa dali ukončiť siahodlhé chobotiny o rôzne funkčných a nefunkčný kúskoch handier. A to už nehovorím o tých smradľavých chlpáčoch.

Bacaardi

pri BABKINEJ Ušianke!!!!

nbecital som sice tie siahodlhe chobtiny ale vam uz naozaj hrabka?
deticky moje uz si strcte tu svoju jaskynu do zadku aj s jej jaskyniarom.... kvoli jednej zaprdenej diere sa tu budu viest debaty dlhsie ako zoznam romov na socialnej podpore...

Devuska

Lubo:
mrzí ma, že si to takto otočil :-|
priznávam narovinu, že zaujatá som - kto nie je??
ale to, že mám k niečomu sympatie ešte neznamená, že to uctievam ako modlu a všetko ostatné odsudzujem!
okrem toho, vyjadrovala som sa k obsahu článkov, nie k autorke!! (tú jednu narážku, ktorá sa nedajboh mohla autorky dotknúť som sa pokúsila vysvetliť)
pozornému čitateľovi možno neuniklo, že v konečnom dôsledku ani nie tak obsah článkov, ako prístup redakcie je to, na čo som vlastne reagovala..

nemám vo zvyku pozerať na ľudí cez prsty, a už vôbec nie potrebu do niekoho kopať!! o autorke by som si nedovolila (!) písať ako o 'nejakej žurnalistke, čo pozná hory od monitora'.. zaregistrovala som, že to nie sú jej jediné články a verím tiež rbr-mu, že toho veľa pochodila a navštívila.. (nespomínam si, že by som tvrdila niečo iné a neviem, aký to má súvis s tým, že danú kritiku (spred 2 a 4 rokov! ktorá ovšem dodnes udiera do očí - inak by som si jej nevšimla) nepovažujem za dostatočne profesionálnu a adekvátnu)
rovnako sa musím ohradiť voči interpretácii, že 'akéhokoľvek horala považujem za nadradeného'!! neviem nadradeného komu-čomu si myslel, skôr mám chvalabohu skúsenosti s atmosférou priateľskou, ani to ale neznamená, že bez rozmyslu spievam chválospevy! napriek tomu, že moja skúsenosť s jaskyňou a jej personálom bola prudko pozitívna, než som sa odhodlala niečo sem škrabať, pohľadala som si aj nejaké iné zdroje informácii, aby som tu nevypisovala hlúposti, ak náhodou by mala byť moja skúsenosť ojedinelou a kritizovaný prístup naopak pravidelným..

myslím, že v kocke ostávam u toho, čo som zhrnula na hiking.sk/…/do_jaskyne_mrtvyc…
tu som vlastne reagovala iba na tvrdenia aká bola kritika osožná a aké prínosné je, že sa rozprúdila diskusia a na niečo poukázalo, pretože sa s tým absolútne nestotožňujem..
možno má v konečnom dôsledku Matus pravdu, že uškodiť to neuškodilo, ale páčiť sa mi to tiež nemusí..

Lubo

Janka,
pomerne presne si pomenovala jadro svojho postoja. Na "nejaku" zurnalistku (ktora asi pozna hory len od monitora) sa z principu pozeras cez prsty, na "akehokolvek" horala, co poskytuje sluzby cest.ruchu zas ako na nadradeneho. Tento nerovny predsudok na jednu a druhu stranu nedava priestor pre vecnu debatu, preto sa do nej pustat nebudem.

P.S. pred dalsim kopnutim si do autorky clanku v tomto fore odporucam pozriet si jej tvorbu na HIKING.SK (hiking.sk/…/sona_makka.html) pripadne v Trende

Devuska

rbr69:
všimol si si napríklad reakciu istého montisa z 26/10/10??? (zliali sa nám trochu tie dve debaty dohromady, ale verím, že vieš ktorú mám na mysli)
po dvoch rokoch sa dožaduje informácií.. ide sa do veci obúvať, odvolávať správcu a svietiť na organizátorov....
to je možno prípad extrémny.. ale aj tak som si nie istá, či si každý všimne dátum a hľadá v komentároch aktuálny stav.. zvlášť ak je nedajboh niekto zvyknutý, že dôležité informácie a doplnenia zvykne redakcia do článkov vkladať ako 'poznámku redakcie' resp 'aktualizáciu'..
Soni absolútne nič nevyčítam - myslím, že jedinec má právo na nejaký ten subjektívny zaujatý prejav.. jediné, čo si myslím, že je škoda, je to, že si redakcia neudržala potrebný nadhľad.. to je vše..
(ak mohla redakcia po dvoch rokoch doplniť do článku aktualizáciu negatívnu, nevidím dôvod, prečo po ďalších dvoch rokoch by nemohlo dôjsť k ďalšiemu oficiálnemu prehodnoteniu - to nie je nijaká požiadavka, to je iba názor!)

naviac mi prídu niektoré reakcie (na čele so spomínanou montisovou) veľmi veselé.. koľko ľudí si uvedomí, že ten zlý správca, ktorého je najlepšie zneškodniť, pretože znepríjemňuje turistom zážitok (to bola ironizovaná parafráza, aby nedošlo k nedorozumeniu), tú jaskyňu objavil? ..a že objavenie a sprístupnenie jaskyne zďaleka neobnáša iba zapichnutie vlajočky k dákej diere a vyberanie vstupného!
a podnikanie? zákazníci? mne tie pojmi s horami príliš dokopy nejdú.. ja som asi naivka, ale stále mám chatárov, jaskyniarov a iných hôrnych mužíkov za nejaký špeciálny živočíšny druh, ktorý ešte okrem zmyslu pre busines maj aj štipku toho praobyčajného nadšenia pre dobrú vec..

Rbr69

Si myslim, ze zdravy nestranny jedinec si vie precitat clanok, vie povsimnut datum, vie nazriet v komentaroch na aktualny stav ... zazitok Sonin bol, poukazala nan a basta ... ak v komentoch pribudnu nestranne (zvlast upozornujem nestranne, nie tendencne zamerane) prispevky, ze je vsetko ok, tak mozu byt vsetci spokojni ... Hiking.sk na to, ze poukazal na nieco, co prinieslo zamyslenie sa ostatnych, mozno napravu, mozno len objasnenie, ze islo o mensinovu skusenost a vaecsina ma inu ... jej (Soni) tu skusenost nikto nezoberie a ma z coho porovnavat, pochodila a navstivila toho dost ... len neglorifikujme nikoho a nic len pre urcite sympatie ... a chyby a preslapy robit je ludske, v case podnikania vsak o to ale kritickejsie ... stale plati, nas zakaznik nas pan ...

Devuska

Ahoj Matúš :)
..nehanbím sa, ale sa ani nemám čím pochváliť.. :-))
..podpísala som sa ako rekreačný turista, aby bolo na prvý pohľad jasné, že so zbehlými hikermi sa rovnať nemienim! :-))
..ak myslíš, že na to, aby som mohla vyjadriť svoj názor je dôležité, ako sa volám, ako vyzerám, čomu sa kedy v akej miere venujem, rada zodpoviem všetky zvedavé otázky - kontakt na mňa by si teraz už mal mať ;)

smajlíkov používam, keď chcem písaný text "obohatiť" o nejakú tú emóciu - v zásade na obsahu spravidla nič nemenia, iba informujú, že text som nepísala v nijak bojovej nálade, ale s úsmevom na tvári.. :)
pokiaľ ide o Soňu, nepoznám ju a nemám najmenší záujem ju zhadzovať!!! ..ak som sa jej nejak dotkla, ospravedlňujem sa! beriem to tak, že článok samotný je už 4 roky starý.. a pevne verím, že aj ona ho snáď s odstupom času vníma trošku inak, než keď ho písala.. poznámku som si neodpustila skôr z toho dôvodu, že ono to zďaleka nie je problém ani neaktuálny, ani týkajúci sa výlučne jedného jedinca.. napriek všetkým varovaniam, či už tým oficiálnym horskej služby, alebo len upozorneniam rosničky v počasí, stále sú ľudia, čo idú na hory presvedčení, že je to ako prechádzka po miestnom bulvári, a takí, čo vlezú do jaskyne vybavení základným speleovýstrojom a čakajú, že to bude ako na detskom ihrisku.. (pre jaskyniara sú možno tieto sprístupnené trasy na úrovni detských preliezok, amatér by ale rozhodne nemal byť prekvapený, že si niekde buchne kolienko.. ak je citlivejší, mal by si čertovsky zvážiť kam sa vyberie!) - týmto už nenarážam ani na článok, ani na Soňu, to je len menšia všeobecná úvaha, ktorá bola niekde na pozadí predchádzajúcej reakcie...

..neviem, nakoľko bola kritika opodstatnená (ja osobne mám sklon prikloniť sa skôr k názoru, že ani veľmi nie - čo je ale prudko subjektívny postoj!)..
..neviem, nakoľko došlo k nejakým zmenám (čítajúc články datované od roku pána 2004 nemám pocit, že by sa proti tomu čo som sama zažila pred pár dňami nejak dramaticky opisy návštevníkov líšili - snáď sa máličko zmenili trasy)..
..každopádne myslím, že prístup redakcie úplne najvhodnejší nebol..
..a myslím, že po dlhej dobe by opäť raz mohlo k článkom pribudnúť kúzelné "Aktualizácia" a malé prehodnotenie situácie..
..redakcia samozrejme môže (a aj by asi popravde mala!!) upozorňovať na problémy a komplikácie, ale napísať 'nechoďte tam.. neodporúčame to..'? aby prvé, čo sa človek pri hľadaní informácií dozvie bolo "Do Jaskyne mŕtvych netopierov nechoďte"? to je silná káva! milujem Slovensko.. milujem slovenské hory! ..bojím sa, že je to to posledné, čo nám ostalo, na čo môžme byť bezevšeho náležite pyšný.. a mrzí ma, že z nejakej ješitnosti či prečo si sami takto špiníme do vlastného hniezda.. :(

..ako si písal, že jedinečné prírodné krásy si zaslúžia dobrú správu, tak myslím, že aj jedinečná stránka si zaslúži, aby si držala určitú úroveň, mieru objektivity a nadhľad..

S pozdravom
Jana

MatusM

Rekreačný turista, neviem ako vážne možno brať tvoj príspevok do debaty. Množstvo "smajlíkov", no popri nich nepochopiteľne ironizuješ, zhadzuješ Soňu. Pritom o tebe nevieme nič - nepoznáme tvoje meno, fotku, kontakt, aktivity - hanbíš sa?

Som úprimne rád, že iní návštevníci si odnášajú z JMN pozitívne zážitky. Jedinečné prírodné krásy Slovenska si zaslúžia, aby boli dobre spravované. Pokiaľ sa tak nedeje, treba na to upozorniť - stalo sa - a uškodiť to nemohlo, len pomôcť ako vidíme. Prajem veľa radosti z pohybu na horách.

Hm

ani kritika, ani urodna poda, len normalni navstevnici, to uplne staci

Rekreačný turista

..aj keď som si svoje napísala k spomínanému článku hiking.sk/…/do_jaskyne_mrtvyc…, predsa len jedna poznámočka k Matusovej minuloročnej poznámočke :-)))))
(s tým ročným odstupom ani nie tak pre Matusa, ako pre iných nakukovateľov do tejto diskusie)
..nehovorila by som jedným dychom o kritike, úrodnej pôde a výsledkoch :-))
..zaujalo ma, nakoľko diametrálne odlišná bola skúsenosť moja vs. spomínaná kritika..
..a dodatočne som trochu googlila.. okrem vyjadrení na hiking.sk som nijakú extra negatívnu skúsenosť ani s jaskyňou ani s jej správcom nenašla!! skôr naopak! a tieto textíky či už konštruktívne články o jaskyni, či opisy spokojných návštevníkov, alebo z rôznych jaskyniarskych bádateľských výprav rozhodne neboli datované iba po 2006/2008!! ;)
...
a propos.. keď som tak čítala tento článok.. slečna si spálila rúčku.. udrela sa.. musela postupovať v nie ideálnych svetelných podmienkach.. a dokonca sa šmykla na tráve - to už je čo povedať!!! ..nemôžem si pomôcť, ale vypadá to, akoby čakala červený kobereček..
..takže je to veselé čítanie.. :-)))
..verím, že s odstupom 4 (resp 2) rokov už s horami viac kamaráti a dáke pokĺznutie ju už tak nebere.. ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum