Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jaskyňa mŕtvych netopierov

Diskusná téma K článku: Jaskyňa mŕtvych netopierov

Po Krásnohorskej jaskyni pridávame ďalšiu tak trocha netradičnú, turisticky sprístupnenú jaskyňu. Keďže ide o vysokohorskú jaskyňu, výzdoby je tu menej, ale zážitky z prechodu, ktorý bol miestami až lezením, sú jedinečné. Je ideálnym spestrením prechodu nízkotatranského hrebeňa, prípadne ako destinácia pre ľudí, čo trávia dovolenku v priľahlom okolí.

Lubo

Ja by som do toho urcite siel. Bolo to skvele podzemne lezenie. Sprievodca ani velmi nemal co rozpravat, lebo vyzdoba tam bola skoro ziadna. Btw, myslim, ze sprievodca mal nahradnu celovku, ale Sonina karbidka vypovedala sluzbu az tesne pred koncom. Posvietili sme jej obaja a o chvilku uz videla svetlo na konci tunela :-).

Jano

Lubo, sprievodca ma vzdy o com rozpravat, zalezi iba na jeho ochote a zaujme. Navyse tema krasovych systemov a jaskyn je vzdy pestra, vzdy sa da aspon vopred ukazat a nakreslit, ako to vzniklo, ukazat prejavy posobenia roznych faktorov priamo v podzemi, porozpravat povest, historiu objavovania (!) a prihody s nim spojene, zasady ochrany, vesele prihody "z nataceni", atd atd... Vzdy je o com, sprievodca v jaskyni predsa nerozprava len o vyzdobe.
Ja som v JMN nebol a asi ani nepojdem (som mierny klaustrofob), ale ak dokaze v kuse verklikovat svoje naucene texty sprievodca trebars v inak nudnej Demanovskej ladovej jaskyni, tak iste je o com hovorit aj v JMN. Problem zlych sprievodcov sa tyka ludi, nie jaskyn, a ver mi ze viem, o com hovorim...:-)

Smolinko

KOnecne clanok o mojej oblubenej jaskyni. Bol som tam niekolko krat na oboch trasach, ked jaskyna zacinala mala aj trasu zo spanim ale teraz ak sa nemylim je zrusena. So sprievodcom som nikdy nemal problem...

Bob

bol som tam s frajerkou zaciatkom augusta na trase C,a nemal som ziadny problem,dokonca aj sprievodca bol ukecany a porozpvaval kopu zaujimavosti.Na rozdiel od stefanicky kde sa k nam spravali vyslovene arogantne, tu nas prijali mili ludia, ktori nehladeli len na peniaze,ale aj na cloveka....urcite odporucam

Axel

Tak popis trochu o trase C, co ma na nej moze stretnut ;-)
Potesilo ma, ze ludia maju aj kladne skusenosti z navstevy.

Jeffer

JMN sme v ramci tretieho prechodu nizkotatranskeho hrebena navstivili v roku 2004. bolo nas okolo 10, ale ukazalo sa, ze o dlhsiu (a drahsiu) trasu ma zaujem len 6 maximalnych :). dostali sme bohuzial bateriove svetla, co znamenalo oloveny akumulator s mizernou kapacitou cez rameno a chabu ziarovku na prilbu. ked sme sa oddelili od a-ckoveho zvysku, zacala prava zabava. na spominanom mieste, kde treba z bocnej chodby vstupit do uzkeho komina a inou bocnou chodobou (inym smerom) z neho zas asi o 2 metre vyssie vyliezt a ktore nie je nijak zabezpecene (mozno dole je rebrik ale hore nic) to kamoska psychicky nezvladla a ostala "zaklinena" nad jamou asi hodinu. kratku chvilu za tymto miestom je druhy povrazovy rebrik. nad nim som s vodcom cakal na zvysok skupiny, ktory sa zas snazil kamosku presvedcit, ze ju bezpecne vytiahnu za ruku - ona sa ale odmietala pustit. naviac niekolkym (2-3) dosli baterie v svetle a tak som si zabehal po rebriku s nahradnou celovkou :) (tj nadol a zas spat nahor). nakoniec sa vratil aj sprievodca a kamosku dostavali z inkriminovaneho miesta potlacenim zo zadu/spodu.

pod zemou sme na b-cku stravili asi 3-4 hodiny. dochadzali sme svietiac asi polovicou zverenych svetiel /a kto mal vlastnou celovkou - tu rozhodne doporucujem/.

predchadzajuci den sme "prebehli" usek andrejcova-certovica a tento den "len" zbehli do vysnej boce na nakup a vydupali na stefanicku aby sme po lahkom obede v miernej burke zbehli klzkym svahom k vstupu do jaskyne. ked sme vyliezali z diery na svahu, oblaky uz boli potrhane a slnko pomaly zapadalo za chopok a derese.

inak ja som tu jaskynu isiel v svojej oblubenej obuvi - kanadach a nemozem sa stazovat :)

foto? viz moja stranka

Bob

trasa C je naozaj len o prekonavani toho vyskoveho rozdielu,ale tiez neni pravda ze je to uplne bez vyzdoby.klesa sa nejakych 120 m ak si dobre pamatam,a aj z cestou spat to trva asi jeden a pol hodiny.ak ides rad do extremov axel,tak ti to odporucam,su tam naozaj zaujimave useky,a najma ked von prsi.viac nemam co dodat.......

Axel

Absencia kvaplovej vyzdoby nie je problemom, len malou kozmetickou vadou v beznom vnimani jaskyne.
Extremy nemusim, len by som si rad pozrel aj vysokohorsky kras.

Jano

JMN mozem iba odporucat kazdemu , kto ma rad dobrodruzstvo, pohodu,dobrych ludi,adrenalin atd..Ani jedna trasa nie je nebezpecna, vsetko je istene a riesene tak,ze by sa ani najvecsiemu nemehlu nemalo nic stat,iba vtedy,ak to on sam nebude chciet.Doteraz v jaskyni nemali ani jeden uraz turistu, a aj zaseknute "turistky" sa podari odtial vysekat..:))
Pozdravujem partiu z JMN Milana Steca,Nanda a daslich chalanov.Baterkovy Jano..)

Tono

V najnovsom cisle Kras Slovenska je tiez clanok o JMN, oba clanky, tu na Hikingu a v casopise, sa dobre doplnaju.

Dady

Ahojte, vidim, ze nazory su rozne. Zalezi co od toho kto caka. Ja som bola v JMN pred dvomi rokmi s priatelom. Prisli sme tam neohlaseni, stretli sme 2 chalanov, co chceli ist na trasu B a my, po otazke, co znamena trasa C sme samozrejme preferovali dobrodruzstvo, teda C a tak sme aj ich dvoch ukecali aby sa pridali. Bolo to naozaj skvele. Uzasny sprievodca (Peto) rozpraval nie len o jaskyni ale aj o ludoch ktori sprevadzaju, o turistoch, ... proste mnozstvo super historiek. Cenu si naozaj nepamatam, lebo tento zazitok stal za to, nech bola akakolvek. Som baba z BA a nemala som tu ziaden problem so strachom ani fyzickou. Uplna pohoda - trocha blata sice ano ale aspon som si zaspominala na detske casy :) Nejake rebriky, nejake lana, nejake smykanie sa po zadku, jednoducho parada. Ked sme sa vratili spat do chatky, mohli sme sa umyt, ususit, prezlict, dostali sme caj s rumom (teda niekolko) a pokecali sme s ostatnymi sprievodcami asi este dve hodiny. Naozaj pekny zazitok - horsi bol na Stefanicke ale to je iny pribeh - par metrov a pristup k ludom uuuplne iny.

Sona

Nejako som si Rujirovu otazku spred 7 mesiacov vtedy nevsimla :-) Ano, ja by som isla este raz a urcite pojdem niekedy aj C-cko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov