Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Orlia prť (Orla Perć) zo Slovenska

MisoM

Noo to musis pozerat ako je zo snehom v Tatrach, tazko ti niekto povie presny datum, pred rokom som ju siel na konci juna, nejako okolo 20-teho a bolo to v pohode ciste, teraz tam este bude dost snehu si myslim

Maroško

Chcel by som sa opýtať kedy je v tejto dobe najskoršie možnosť prejst orliu prť? Po prípade keby niekto mal záujem ju prejsť so mnou.

Marcel.c

Ak su vychodzi a cielovy bod tury totozne, musia byt rovnake aj udaje o sumarnom stupani a klesani na ture. Ak su rozne, je rozdiel medzi sumami stupani a klesani rovny rozdielu nadmorskych vysok zaciatocneho a koncoveho bodu tury, clenitost terenu na to nema ziadny vplyv. Vyskomer je v tomto pripade zbytocny a vnasa len chybu.
Co sa tyka celkovej vzdialenosti, casov a prevysenia, vlastnim polsku mapu v mierke 1:5000 z roku 2007/2008, kde je uvedena celkova vzdialenost Zawrat - Krzyzne 4020 m, cas v smere Zawrat - Krzyzne 7 hodin ( v opacnom smere 7 h. 20 min.) a celkove prevysenie 1500 m (predpokladam spolu hore aj dole). Ak k tomu pripocitame prevysenie Palenica Bialczanska - Zawrat a Krzyzne - Palenica Bialczanska sumarne cca 2300 m, dostaneme sa na cca 3800 m za celu turu.

Peter61

Fakt tie udaje pri clanku nesedia:
Prevýšenia

stúpanie: 2508 m klesanie: 2030 m

Tak ako som pisal uz skor, pri barometrickom vykomere pri tatranskej ture je odchylka bezne 30 - 50 m, ale toto je dajaky omil.

Alexi

Prevýšenie

Ahojte, vidím, že aj po toľkých rokoch je v tomto článku zmätok s prevýšením. Pred štyrmi rokmi som spochybnil údaj, ktorý tu bol - 3371m. Vidím, že ten údaj je už mierne zkorigovaný a upravený, ale ako správne poznamenal vrana, tak zároveň nezmyselný a vtipný. Ja som pri prechode nemal gps a údaje z výškomera som si neodpísal (nerobím to nikdy) ale mám k dispozícii oficiálnu mapu s údajmi prevýšení. Takže možno to niekomu pomôže.

Uvádzať budem: východie miesto-konečné miesto-vzdialenosť (km)-stúpanie (m)-klesanie (m)-čas (hod:min):

Zawrat-Kozia Przel-0,8-205-225-1:30
Kozia Przel-Kozi Wierch-0,4-225-45-1:40
Kozi Wierch-Zleb Kulczynskieho-0,8-80-225-45
Zleb Kulczynskieho-Skrajny Granat-0,8-180-115-0:50
Skrajny Granat-Krzyzne-1,5-330-445-2:15

Takže celkové stúpanie 1020m a klesanie 1055m. Samozrejme +-

Jedná sa o údaje čisto iba Orlej od Zawratu na Krzyzne. Nie pristupu k týmto bodom.

Nakoľko na Zawrat idete cestou od Lysej Polany skoro stále nahor a späť dole tak stačí pripočítať rozdiel nadmorských výšok Zawratu a vášho východzieho bodu.

Tak týmto som splnil svoj 4 ročný rest voči tejto diskusii. Ak to tu už pred tým uviedol niekto iný, tak sorry :-)

Logar

Chceli sme si uzit hrebena a vyhladov co najviac, preto sme zvolili viariant rano autom do Zakopaneho, prvou lanovkou (prisli sme o pol hodinu skor a uz tam bola slusna rada) na Kasprov wierch a cez Swinicu, sedlo Zawrat, Kozi wierch, Granaty az do sedla Krzyzne a nakoniec cez Murowaniec a Kuznice nazad ku autu. Kedze sme sli turistickym tempom s viacerymi pauzami a zotmelo sa uz okolo osmej, tak sme pri Murowanci uz vytiahli celovky. Zhodli sme sa, ze retazou zaistene useky by sme celkovo ohodnotili ferratovou obtiaznostou A/B, par usekov C. V zime alebo v mokru mozu byt niektore pasaze dost neprijemne.

Peter61

Vrana, ak sa pouziju udaje z barometrickeho vyskomera, tak ten rozdiel moze byt IMHO za den pre taku turu bajočko 50 m ( moj šunto vektor). Mal som svojho času Avocet, ten bol v tomto ohľade presnejší. Z akého GPSka bral autor údaje, netuším. Pri staých modeloch GPSsiek sa kvoli presnosti pouzival barometricky vyskomer. Ako je to pri tych novych modeloch, netusim.
Tych 500 m - no, hm, hm,hm.

Vrana

Tomas zacinas aj koncis v rovnakom bode, na rovnakej nadmorskej vyske. Logicky metre co nastupas musis aj klesnut. Nemoze tam byt rozdiel ani meter.

FunTTomas

vrana: stúpanie a klesanie nie je totožné, lebo trasa (nástup a zostup) je totožná len na úseku od parkoviska Palenica Bialczanska po rázcestie v doline Roztoki. Samotná Orlia prť má vlastný profil, kde nie sú prevýšenia jednotné.

FunTTomas

Bola aktualizovaná tabuľka faktov pri článku na základe záznamu z GPS-ka. Spresnená bola vzdialenosť, prevýšenia a trasa sa dá pozrieť na mape alebo stiahnuť gpx súbor do prístroja.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum