Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pod Kráľovou hoľou

Diskusná téma K článku: Pod Kráľovou hoľou

Pod vrcholom Kráľovej hole má prameň hneď niekoľko väčších slovenských riek – Čierny Váh, Hron a Hnilec. Tieto najprv horské potoky vytvorili na jej úbočiach krásne doliny. Na východnom svahu Kráľovej hole sa nachádza Zadná dolina vytvorená Hnilcom a množstvom jeho prítokov, na severnom svahu pramení Čierny Váh. V článku popisujem dvojdňovú túru, ktorá viedla z Pustého Poľa na Kráľovu hoľu údolím Hnilca, z Kráľovej hole dole údolím Čierneho Váhu do Liptovskej Tepličky a späť cez Čertovicu a Smrečianske sedlo na Pusté Pole.

PetoH

Skvely clanok, uz som cakal kedy sa konecne ukaze :) . Ozaj krasny kraj, hocikedy. A upozornujem na 3.fotku, sice by som sa tym nemal chvalit, ale vdaka mensim rozmeru obrazka nevidno ako si fotim krytku objektivu... zvnutra :D

Merhorn

Pekny clanok a hlavne pekne foto k nemu prilozene :)

Svatopluk stepanek

pekne obrazky, kedysi som
siel podobne a jazierko v hudrovej dol. ma tiez zmiatlo. ako je to mozne ? ved vrcholy a vodotece su ci mali by byt najjistejsie na orientaciu

Merhorn

Kedze je tema v podstate o Kralovej Holi, nead mi nespytat sa. Ktora cesta na kralovu holu sa vam najvac paci a preco? Idu tam 2 modre, 2 zelene, cervena. Na jar by som si chcel prejst masiv kralovej hole a preto ma to zaujima.

Mato_d

Pre mna je najkrajsi vystup z Pusteho Pola, ako isli aj chalani.
Alebo potom po modrej zo Sumiaca, je to rychle, hlavne v zime.
Z Telgartu je to muka, po E8 aj cez Kralovu skalu. A po zelenej z Lipt.Teplicky som nesiel, iba po modrej na hreben a cervenej po hrebeni.
Martaluzka je jednoznacne silne lakadlo ;)

Cyro

Krasna turistika, pekny a inspirujuci clanok. Oblast KH ma laka uz velmi dlho, len som lenivy a furt si vymyslam vyhovorky...

Daulagiri

Skvelý článok, také pohodové čítanie, kraj okolo Kráľovej hole je úžasný a pre mňa jeden z najkrajších kútov Slovenska. Po zelenej do L. Tepličky mám v pláne niekedy ísť.
Fotky sú nádherné, ale to je u Honzu zvykom :-)
Čo sa trás týka šiel som cez Martalúzku, E8, Kráľovu skalu aj do Šumiaca. Najviac ma však zaujali trasy cez Martalúzku a cez Kráľovu skalu (tam som zažil úchvatný čarovný západ slnka).

Svatopluk stepanek

pre merhorn: pre mna najkrajsia je cesta zo zapadu po cervenej najma na jesen poobede a tato popisovana cez martaluzku
z telgartu a sumiaca je to krute, aj ked zo sumiaca su pekne smrekovcove lesy
a z l.t. to nepoznam

Merhorn

Dik za odpovede. Je prechod Kralovou Skalou zaujimavy, alebo je to len viac menej nezaujimava vyvysenina? Je pre vas osobne zaujimavejsi prechod cez kralovu skalu, alebo martaluzku?

KarolM

Pod masívom Kráľovej hole pramenia štyri významné slovenské rieky, okrem troch spomenutých ešte Hornád. Čo sa týka výstupu, najkrajší (i keď najťažší) je cez Martalúzku. A v zime nezabudnúť na drievka:- ))

Funttomas

Príjemný článok.
Merhorn:
tiež sa pridávam, že najkrajší výstup na Kráľovku je cez Martalúzku. Nie nadarmo má na hikingu samostatný článok hiking.sk/…/na_kralovu_holu_c… a tiež množstvo fotografií v galérii. A tiež súhlasím, že druhým najkrajším prístupom je hrebeňovka od Ždiarskeho sedla hiking.sk/…/bielym_hrebenom_n…. Kráľova skala môže byť, ale pri zostupe si treba dať pozor na túto zákrutu turistickamapa.sk/?x=20.16180…, kde schádza neznačených chodník na širokú zvážnicu.
KarolM:
bezprostredne v masíve KH nepramení Hornád. Ten pramení cca 14 km od nej turistickamapa.sk/?x=20.09300… severne od Liptovskej Tepličky.

KarolM

To Funttomas: čo sa týka samotného prameňa Hornádu, ako ho uvádzajú mapy, tak máš pravdu - ten sa nenachádza bezprostredne pod Kráľovkou. Ale potok Bystrá pramení bezprostredne pod Kráľovou hoľou (tesne pod Smrečinským sedlom) a tento potok sa pod Spišským Bystrým spája s Hornádom. A tak aj vody Hornádu začínajú tiež pod Kráľovou hoľou. Prečo po sútoku nesie vodný tok názov menšieho Hornádu a nie Bystrej, to neviem. Ale tento prípad nie je ojedinelý, napr. aj Orava pri sútoku s Váhom je väčšia ako Váh, ale ďalej tečie už len Váh. Ani v prípade riek neexistuje spravodlivosť. :- ). Všade sa uvádza (a už od čias Márie Terézie), že pod Kráľovkou pramenia štyri rieky, tak sa na tom dohodnime aj na hikingu :- )).

Jnezky

Som rad, že sa článok aj foto páči. Ď.
Tohto roku sme boli na KH niekoľko raz z rôznych smerov od zimy do zimy. Mali sme teda možnosť porovnávať. Nie vždy nam počasie prialo aj keď na foto to tak nevidno. Nakoniec to zle počasie k horám patrí. Ale bez ohľadu na počasie to vždy bol parádny zážitok.

Podľa mňa najkrajšia túra P.Pole - Martaluzka - Kráľovka - Bartková - Ždiarske sedlo - ...

Funttomas

KarolM: Hornád tvorí hlavnú os Vikartovskej priekopy, tak ako Váh tvorí hlavnú os Považia. Nemyslím, že by bola v tom nespravodlivosť. Hydrológovia majú na to odborné kritériá. Po správnosti Kráľova hoľa je hydrologický uzol na hlavnom slovenskom rozvodí. Na vrchole KH sú hranice povodia Hornádu, kde patrí aj povodie Hnilca, potom povodia Hrona a povodia Váhu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov