Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pod Kráľovou hoľou

Diskusná téma K článku: Pod Kráľovou hoľou

Pod vrcholom Kráľovej hole má prameň hneď niekoľko väčších slovenských riek – Čierny Váh, Hron a Hnilec. Tieto najprv horské potoky vytvorili na jej úbočiach krásne doliny. Na východnom svahu Kráľovej hole sa nachádza Zadná dolina vytvorená Hnilcom a množstvom jeho prítokov, na severnom svahu pramení Čierny Váh. V článku popisujem dvojdňovú túru, ktorá viedla z Pustého Poľa na Kráľovu hoľu údolím Hnilca, z Kráľovej hole dole údolím Čierneho Váhu do Liptovskej Tepličky a späť cez Čertovicu a Smrečianske sedlo na Pusté Pole.

Vladimir

kupuje to zatial neznamy majitel a osud tohto hotela je vo hviezdach

KarolM

Zlá správa. Včera som volal na horský hotel Pusté Pole (patriaci Štátnym lesom BB) za účelom ubytovania, no podľa vyjadrenia vedúceho hotel nefunguje a s činnosťou končí...Na príjemné a výborné útočisko pod Kráľovou hoľou tak ostanú asi už len spomienky...Nevie niekto, kam tento hotel smeruje?!

MatusM

Vladimír, fotky sú úžasné. Teraz len lietam nad mapou, vyrážame na túlačku hneď ako zmiznú snehy, Aduš:)

Daulagiri

To blúdenie pod Kráľovou skalou veru poznám, predieranie sa neporušenou kosodrevinou je fakt zážitok :o)
Vladimir skvelé fotky.

Vladimir
Vladimir

najkrajsie vystupove trasy na KH vedu urcite zo severnej strany toho majestatu, urcite naj je vystup z Vernara, teren je clenity, clovek nemusi slapat v jednom kuse iba smerom hore, vyhlady z Prednej holi, planina Smreciny, ci uz spominany amfiteater Martaluzky, robia z tohto vystupu neopakovatelny zazitok. Severne svahy nie su vobec poznacene ludskou cinnostou. Ako 2. naj je vystup z Teplicky alebo cez Kralovu skalu, z Pusteho pola je dost odradzajuce hodinove kracanie asfaltom Zadnej doliny, aj ked pochod popod brala Martaluzky je uchvatny.

Libor M.

Pekny clanok.
Kralova je skvela, siel som ju zo vsetkych stran a stale sa tesim na dalsi vystup. Tiez potvrdzujem vystup z Martaluzky (aj ked ten asfalt od Pusteho Pola je trochu nudny) a urcite tiez hrebenom zo Zdiarskeho sedla (auto v Sumiaci, 7.30 bus do Pohorelej, hrebenom hore a spat do Sumiaca...).
Z Telgartu radsej cez Kralovu Skalu, ale znacenie je zamotane, nie je problem sa stratit, co ostatne plati o kazdej alternative v pripade hmly.
Velmi pekny je v zime zostup do Sumiaca spolu so zapadujucim Slnkom (len spodnu cast idete v tme). Pred par rokmi tam este boli stoziare el. vedenia, ohnute vichricou, velmi posobiva sceneria, mam z toho par podarenych fotiek.

Thailon

Ach jaj, nech uz ma clovek troska viac casu. Pekne citanie.

KarolM

Ešte pár slov k článku, ktorý je inšpiratívny s veľmi peknými fotkami. Škoda, že v ňom nie sú uvedené základné číselné údaje, najmä nadmorské výšky významných miest, kilometre, hodiny.... Bodo1948, závidím Ti tie časté výstupy, ale oprav si nick o mínus 2. :-)) Inak pre záujmcov o zimný prechod Pusté Pole-Martalúzka-Kráľova hoľa-Šumiac uvádzam orientačný čas 6 hod. (závisí hodne na snehových podmienkach).

Jjano

Neviete niekto (bodo, honza) prostredníctvom turistickamapa.sk dat GPS suradnice toho jazierka? Ja na mapach nemam ani jazierko, ani Hudrovu dolinu ...

Bodo1948

Jazierko-tajch v Hudrovej bol dlhé roky vypustený,až nedávno bol znovu napustený.A na pochválenie čo vám hovorí číslo v mojom nicku?Na KH som aspon 3 x do mesiaca v lete aj viac.

Adushka

Veru, pekne napisane. A zaroven mi to dalo chrobaka do hlavy, pretoze doteraz tak premyslala nechavat auto v Teplicke a odtial sa ist motat hore, tato alternativa z Pusteho pola mi teraz trosku zamotala preferencie :) vsak dame hlavy dokopy a nieco vymyslime, ze Matus :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov