Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Krátka

Diskusná téma K článku: Salaš Krátka

Pohorie Veľká Fatra je azda viac ako ktorékoľvek iné pohorie na Slovensku známe svojimi „alternatívnymi“ možnosti prespania počas jej návštevy. Niektoré objekty sú turistom plne prístupné počas celej sezóny, tie ďalšie len počas zimných mesiacov v dobe, kedy sa v týchto oblastiach neprevádzkuje pastva oviec. Jedným z tých turistom dostupných počas celého roka je aj salaš Krátka.

Mirino

Tiež jedna z ľahko dostupných ožranských lokalít. Ale boli slušní....aj trávu mi ponúkli

Ondrej Valigura

Na Krátkej som bol 3. a 4.6.2023. Keď som videl ten neporiadok vonku aj vnútri tak som radšej prespal v "Mirovej búde", ktorá je o cca 200 metrov bližšie k salašu Mogury.
Na druhý deň som Krátku ešte raz skontroloval a zistil, že murovaný šporák má veľkú prasklinu na rohu pri dvierkach. Niekto do praskliny natlačil PUR penu no tá dlho pri ohni nevydrží. Nekúril som tak neviem či dochádza k dymeniu do miestnosti. V zadnej miestnosti sa prepadáva podlaha z OSB dosiek. Predné okno na terase je rozbité.
Celkovo je salaš zanedbaný a v okolí je rozhádzaný inventár salaša a odpadky. Horný objekt, ktorý bol niekoľko metrov nad salašom, už neexistuje. Zostala po ňom iba kopa fliaš a konzeriev. Zobral som aspoň časť plastového odpadu, ktorú som vládal odniesť do dediny.

Anonymized_25093

Konecne som sa dostal aj na tento salas, niekto mi totiz hovoril/pisal, ze je to najlepsi salas vo VF (ta koruna patri bezpodmienecne Koniarke!!!). Salas bol v poriadku aj trochu dreva bolo prichystane. Piecka vyzerala funkcne (neskusal som), ale pri prevedeni salasa sa nebude salas nebude dat vykurit.

Prikladam fotky interieru

MarekMF

Zdravím, chystáme se na salaš příští týden, tak se chci zeptat, jak to tam vypadá s kamny? Na YouTube jsem našel nějaké video z léta 2019, kde byly kamna nepoužitelné. Nemáte někdo bližší informace. Díky moc MarekF

Tomáš Frantík

18.2.2018 se opět chystáme na salaš s dětmi. Budu vděčný, pokud někdo má aktuální informace.

Tomáš Frantík

Je na salaši vše v pořádku? Chystáme se tam zase 5.3. s dětmi. Pokud má někdo aktuální informace, budeme vděční...

Babima

Tak som si prečítala, že plch hibernuje až 8 mesiacov v chladných oblastiach. Preto sa tam tak veľmi páčia zimné dovolenky Markovi MF.

Possum

A este vravia, ze plch sa na zimu vystahuje von (zvlastne). Ale neviem, ci uz je dost zima, skor asi nie :)

Possum

Miestni ludia vravia, ze s plchom sa da vybehnut tak, ze najdes dieru, kade vbieha dodomu a vybieha doizby a obe zapchas - staci docasne, nemusis ho nechat vyhladovat - len aby si prezila noc.

Ale suc chlapec z Bratislavy, asi by som tu dieru nenasiel, pokial by nemala velkost, ze sa nou precpe aj medved. Dedinski ludia to ale zevraj vedia najist rychlo. Tak posud...

Babima

No dobre teda, vy horolezci :-)Ja som myslela (ako sa na starú babku patrí) na domáce zviera, ak ho poznáte. A ani plcha by som topánkou netriafala, lebo asi ani netrafila. Tak mi zostane len lepší nocľah pod Suchým vrchom. Tam si Lacko zo mňa nerobí srandu. Ale hlavne humoru zdar.

Peter61

ked tak pozeram, pozeram na horolezcke metodiky i VhT, hod mackou na plcha tam zatial chyba.
Je to vazny problem, lebo ak to ma byt kóšer, trafit by ho mali hroty.

Lukas

No neviem, plch je malý, trafiť ho mačkou bude problém. Ja by som ho omráčil topánkou a potom dorazil mačkou, nech je to podľa zákona.

Possum

A plcha moze chranit iba ten, kto s nim nemusel spat v utulni...

Possum

Toz, plch je chraneny, takze macka je cool napad. Ak ho utleces ty topankou, mas priestupok. Ale na macky sa tusim priestupky nevstahuju. Ja hovorim - ber ju.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov