Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horský hotel Poľana

Diskusná téma K článku: Horský hotel Poľana

Nebýva zvykom písať na Hiking.sk o horských hoteloch. V drvivej väčšine tu píšeme o turistických chatách, útulniach, salašoch či prístreškoch, kde môžeme na túrach prespať. Tento príspevok nebude, ako by sa mohlo z nadpisu zdať, o horskom hoteli, ale o ubytovaní, ktoré v rámci svojej ponuky pre turistickú verejnosť horský hotel Poľana poskytuje.

Matobee

Pavol bol som tam v polke decembra 2022 a nefungoval. Písali že do konca doka 2022 bude bufet zavretý. Ale som skeptický aj momentálne. Takže toľko.

Rc

„Pred pár dňami sa priamo v centre Dúbravy pohybovala medvedica, kúsok pri Želobudzi vidia medvede už ľudia bežne, cyklista išiel na bicykli po cyklotrase v Stožku, medveď bežal popri ňom,“ vymenoval Malatinec ďalších pár príkladov
banskabystrica.zoznam.sk/medv…

Wbk

@rc: Takže už prechádzame do osobnej roviny, kde som ja kedy bol a nebol a ako celý život žijem za klávesnicou a nikdy som nebol na naozajstnej turistike a dlhom prechode? Osobné cielenie diskudných príspevkov je ďalší typický argumentačný krok od ľudí, ktorí v skutočnosti o nejakom probléme debatovať nechcú :) To ma len utvrdzuje, že tu je akákoľvek snaha o rozumnú diskusiu absolútne zbytočná.

Rc

Wbk od klavesnice za pocitacom ti to ide. ale skus sa niekedy vybrat na naozajstnu turistiku trebars nejaky jedno dvojtyzdnovy pochod napriec nasimi pohoriami a potom zistis ze vsetky tie rady roznych teoretikov od pocitaca su ti na dve veci... nehovoriac o tom, ked zijes niekde v horskom prostredi a mas pustat same deti do skoly a vies ze sa tam motaju medvede a diviaky. nakoniec ako tu nizsie pisal M Knor, vaznost situacie si uz zda sa zacali uvedomovat aj na samotnom budajovom ministerstve a rozhodli sa stavy medvedov zredukovat. som dost zvedavy co sa bude diat

Wbk

@rc: Neuveriteľne úsmevná argumentácia a ďalší odklon pozornosti na veci bez výpovednej hodnoty, namiesto sledovania pointy. Nemá zmysel diskutovať so stenou.

Tak už len na záver a skrátka: ak z niečoho mám obavu a nemám pri tom dostatočnú informáciu o teréne, ktorý hodlám navštíviť, tak tam jednoducho nepôjdem (alebo pôjdem, ale prijímam všetky následky plne na seba). Miesto toho sa môžem vybrať na túru inam, na miesta ku ktorým informáciu mám (dokážem nájsť, zistiť) a nebojím sa. Aktívne (ne)hľadanie informácii o teréne a vyhodnocovanie rizika je to, čo nerobí asi aj väčšina turistov. A presne to je ideálny zárodok všemožných problémov. Nevyhovárajme sa už v kuse na to, čo niekde niekedy povedal niekto druhý, robme my sami veci zodpovednejšie.

Iwanna

Rc, zda sa mi, ze aj z radov turistov a ochranarov najviac "tlacia na pilu" prave ti, ktori maju najvacsi strach z medvedov aj na TZT. V teorii podla nich na TZT utok medveda nehrozi, ale v praxi tito ludia rusia sparingom na ture klud tymi zvoncekami zavesenymi na ruksakoch, hoc idu v skupinke a malo by stacit ist im spolu a viest bezne rozhovory. Popri teoriach potom rozsiruju aj tie "spravy z Agentury JPP". Dobre ich glosoval podla mna skutocny odbornik na tuto problematiku, Jergus Tesak, vetou: "Asi najviac ma v súčasnosti hnevá a znepokojuje, keď sa cez sociálne siete šíria nepravdivé či pozmenené informácie, videá či fotografie, ktorých účelom je len vyvolávať v ľuďoch strach a paniku." Zdroj: slovoplus.sk/zoolog-jergus-te…

Rc

Wbk vacsina beznych turistov ani netusi kedy vobec medvedia ruja je a uz vobec nie co su to tie tzv "medvedova" Zato velke percento uz pozna rokmi opakovane frazy ochranarov ze na turistickom chodniku utok medveda nehrozi lebo tym sa medved vyhyba. no zda sa ze doba sa meni

Wbk

@jjano: Narozdiel od iných chápem Vašu pointu a mám na celú vec veľmi podobný pohľad ako je ten Váš.

Keď hrozia lavíny, treba si vyhodnocovať riziko vstupu na turistické chodníky nad pásmom lesa. Keď je medvedia ruja a behajú staré medvedice s mladými, treba si vyhodnocovať riziko vstupu na turistické chodníky v lokalitách s výskytom medveďa.

Wbk

@rc: Toto už je účelové odvracanie pozornosti na nezmysly. V oblasti Drábovka na žltej kde sa to stalo nie je žiaden potok. Je tam tak hustý les, že vietor tam prakticky necítiť. Nepršalo.

Rc

jjano myslim ze aj ty uz chodis po horach dost dlho na to, aby si si vsimol, ze obcas v lese fuka vietor, obcas ides pozdlz potoka, obcas prsi bubnujuci dazd...

Jjano

Rc, situáciu nezľahčujem, medveďov sa bojím. Ale turistikujem či už pracovne alebo voľnočasovo už 40 rokov a niektoré lokality boli vždy známe ako medveďovo a v nich sa aj na turistických chodníkoch dodržiavajú nejaké základné opatrenia. Popri Poľane len tak spakruky napríklad Salatín, okolie Podbrezovej, okolie Vlkolínca, doliny Nízkych Tatier a oboch Fatier, rôzne oblasti Rudohoria... tam sme si dávali pozor už pred tridsiatimi a viac rokmi, nie je to nič nové. Len dnes skrátka médiá a politici potrebujú viac byť vidieť, tak nafukujú aj bežné veci. Tým nechcem povedaťm že tie utrpené zranenia sú bežné , božechráň.

A rozdiel medzi turistom a fotografom je veľký: ak ide turista cez medveďovo a chce, aby si mu medveď vyhol, tak robí nejaký zvuk - rozhovor, rolnička, spev, tlieskanie a pod. Ak ide fotograf, ktorý naopak chce medveď odfotiť, tak sa naopak pohybuje ticho, aby sa k svojmu objektu dostal čo najbližšie.
To je podstatný rozdiel a funguje veľmi dobre.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma