Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stav snehu mala fatra, velka fatra

Diskusná téma stav snehu mala fatra, velka fatra

Ahoj, neviete prosim aky je stav na hrebeni MF resp. VF ? Kolko je tam snehu a ci je to prechodene. Diky.

Rc1

pali k tejto vysoko filozofickej :) teme ja uz len tolko. mnohi a zrejme vacsina funkcionarov ci uz lesov alebo ochrany ktora povolenia vydava su byvali obycajni pesiaci. zopar ich poznam a viem ze uz ako pesiaci nedodrziavali pravidla. a nemal ich to kto zrejme naucit. dnes som pesiak, nejake porusenie predpisov je nic, ved v podstate nicomu neublizim, rovnako to vsak vidi aj ten funkcionar v jeho ponimami okolia. inak povedane ako sa za mladi naucis...

Jiku2

MilnaS: super, diky. jinak nejaky zdroj k tomu?

MilanS

Jiku2 : Nedávno boli dvaja na Šípe a neprešli celý - pol metra snehu - treba snežnice.

PaliT

No moment, Jiku už predsa povedal, že nemieni opustiť značený chodník a ja na to nadväzujem, že pešiak, ktorý po tom chodníku prejde, nijako prírodu neohrozí.

Na druhej strane po n-tý krát chcem prezentovať názor, že okrem presne určených a konkrétne zdôvodnených miestach, kam by nemal vkročiť turista (ani poľovník) by už nemala ochrana prírody brániť voľnému pohybu. Veľmi chcem zdôrazniť, že ochrana by sa mala sústrediť na zabránenie hospodárskej činnosti, či už lesníckej, developerskej alebo akejkoľvek inej. Opakujem, že pešiak nezničí les a iba veľmi zriedka poškodí prírodu.

Toto hovorím stále, asi tak, ako keď Cato na konci každej reči v senáte povedal: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.“

Rc1

pali tazko mozes ocakavat od investora pre ktoreho je krajina iba predmetom podnikania ze ju bude chranit a striktne dodrziavat zakon na jej ochranu ked vidi ze samotni turisti ktori su povazovani za milovnikov a ochrancov prirody tieto pravidla nedodrziavaju. myslim ze kazdy by mal zacat od seba

PaliT

@jiku2 – ak sa pozrieš na ďalšie kamery v okolí (napr. Chata pod Suchým), všade je veľa snehu, ešte aj nejaký pribudne, snežnice by som určite nenechal doma.

PaliT

Neviem, či narušenie snehu na záhone je najlepší príklad, lebo tu hovoríme o 300 hektárovom území a ak povieme, že prejsť skrz, bude znamenať cca. 1,5km trasu, tak plocha tejto stopy bude predstavovať 0,015% rezervácie. Vôbec si neviem predstaviť, ako by takáto chôdza mohla ohroziť čokoľvek, to ani nehovorím o tom, že na samotnom chodníku aj tak nebude rásť posledná živá rastlinka, ktorá sa tam chráni.

Zimný turista nie je ten faktor, pre ktorého tam je vyhlásená rezervácia. Čomu treba brániť, je ťažba dreva, pri ktorej by došlo k masívnemu narušeniu pôdneho krytu, či vylúčeniu zberačov rastlín, ktorí by ich chceli odnášať kvôli presadeniu na skalky a pod.

Rc1

pali kedysi sme mali zahony a kadeco sme pestovali a uz moji stari rodicia a ich rodicia vedeli co sa stane ked sa narusi snehova pokryvka ktora hra ochrannu ulohu. ak by im to niekto spravil na zahone nahanali by ho asi s vidlami. behat po zahonoch po s nehu kde sa nieco pestovalo bolo tabu. obzvlast to platilo v krajoch kde sa tazko pestovalo a kde boli tuhe zimy.

Jiku2

na Šipu mimo znacku chodit neplanuji. mimo znacku se budu toulat po jinych okolnich kopcich (Kečky a okoli). jde mi o to, jestli v tech vrcholovych partiich, tedy cca 1000m, je dost snehu, jestli se mam tahat se sneznicema?? vyska snehu na Chlebu mi moc nepomuze. to jsou uplne jine podminky. pred mesicem jsem byl na protejsi Tlste hore a ta ten snih zacinal prave od 1000m a na vrcholu byla tak 30cm. nevim, kolik toho od te doby pripadlo..

PaliT

Ak by išlo o flóru, toho by som sa nebál, snehu bude dosť. Okrem toho sa tam dá ísť legálne po značke. (O nejakej zimnej uzávere som nepočul).

Neďaleko, len kúštik vyššie to vyzerá takto:
meteo.sk/…/19829

Rc1

sip je rezervacia. nemalo by sa tam chodit mimo chodnikov. su tam vraj nejake endemity ci co a ak bude menej snehu alebo mokro mozes im dat na drzku.

Jiku2

Nebyl nekdo ted na Šípu nebo nekterem z okolnich kopcu? Jak je to tam se snehem? Predpokladam, ze nejaky, co by stal za rec, je jen v nejvyssich polohach, ale i tak.. chci si tam ty okolni kopce projit mimo znacku, tak jestli ma smysl se tahat se sneznicema

Honzek

Zdar chlapíci, nevíte v jakém stavu jsou chodníky na hlavním hřebenu VF - Ploská,Borišov, Ostredok, Krížna apodobně? Ve čtvrtek bych chtěl vyrazit na menší trip. Dík.

Pitr

Ostrá a Tlstá s minimom snehu, sem tam zľadovatelé miesta. Paličky sa isto zídu, slabším aj mačky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov