Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kremnické vrchy (novinky zimy 2009)

Diskusná téma K článku: Kremnické vrchy (novinky zimy 2009)

Pohorie v strede Európy nevyniká len nerastným bohatstvom, ale tiež potenciálom pre cestovný ruch. Horská klíma s dostatkom snehových zrážok predurčili rozvoj zimných športov. Okrem zjazdového lyžovania je horstvo eldorádom bežeckého lyžovania. Priblížme si zmeny pre vyznavačov zimných športov.

TDD

Prvé sneženie na Skalke pri Kremnici - videoreportáž
a popis trate + fotografie "Obchvat zjazdovky na Skalke je dokončený!
Dobrá správa pre bežkárov"

bezkar.sk/skalka.php

Funttomas

Napokon sa Biela stopa na Skalke uskutoční v plánovanom termíne 30. 1. 2009 - 1. 2. 2009. Tlačovka: ta3.com/…/110423_lyzovanie-bi…
Tohtoročné preteky nekomplikovala len nová zjazdovka cez „severný okruh“, ale tiež málo snehu v najspodnejšej časti trate „južného okruhu“. Napokon sa organizátori s majiteľom zjazdovky dohodli a stredisko cez preteky nebude v prevádzke. Upozorňujem, že počas pretekov je pohyb rekreačných bežkárov po tratiach značne obmedzený resp. úplne zakázaný na tréningových okruhoch bežeckého štadióna na Skalke.

Funttomas

Eskimo: cez sviatky a víkendy je na Kremničáku vždy plno bežkárov.
Trasa Donovaly – Šachtička sa už posledný roky neupravuje. Upravujú sa len okruhy okolo Polianky a Bullov. Na Šachtičke je to s úpravou veľmi slabé.
Futbalové ihrisko leží na území obce Tajov. Umiestnenie tabúľ Riečka – Nevoľné je v poriadku. Katastrálna hranica vedie Kordíckym potokom. Na pravom brehu sú pozemky Kordík (nezastavané) a Tajova (zastavané pod ihriskom). Na ľavom brehu je územie Riečky a odkedy sa začalo vo veľkom stavať (nielen záhradky ale aj obytné domy) na tomto území, Riečka si označila svoje územie, aby novousadlíci vedeli, kde bývajú. Samozrejme, že sa to Tajovčanom najprv nepáčilo a preto popísali spodné tabule. Futbal stále hrajú na svojom. Aspoň sa Riečka zviditeľnila spoza susednej doliny :-).

Eskimo

Tak som si to bol 2.1. preveriť a môžem len potvrdiť, že bežecké trate v oblastí Králik a Kremnického hrebeňa sú pripravené skvelo! Výborný prachový sniežik, na ktorom je radosť bežkovať. Akurát je tam dosť hustá premávka - a to 2.1. bol (teda aspoň de iure) pracovný deň. Nechcem si predstaviť ten Václavák čo tam môže byť cez víkend... A trochu ma sklamala aj Králická chata - síce otvorená a funkčná, ale pôvodné zariadenie (štýlové vyrezávané stoly a stoličky - posledné dva exempláre boli vysunuté pred chatu ako nepotrebné) boli nahradené klasickým krčmovým/jedálenským nábytkom a do koloritu horskej chaty mi dosť dobre nezapadá ani to filmové plátno... nuž ale vždy lepšie než keby aj táto chata mala dopadnúť rovnako ako Chata na Suchom vrchu...

Ďalší deň sme boli vyskúšať aké sú bežecké podmienky na Donovaloch a v porovnaní s Králikmi to veru bola slabota. Trate neupravené (ani len klasická trasa Bully-Šachtičky), sneh zmrznutý... aspoň že počasie vyšlo krásne.

P.S. Keď sme v piatok schádzali z Tajovskej chaty na autobus do dediny, prekvapili ma v Tajove (novo?)nainštalované tabule "Riečka, časť Nevoľné" - neviem, kto je za ne zodpovedný, ale osobne mi to dosť pripomína žabomyšiu vojnu o Štrbské Pleso medzi Štrbou a Vysokými Tatrami - veď tie domy tam patrili vždy Tajovu. Aj zastávka autobusu pri odbočke na Tajovského chatu sa volala "Tajov, ihrisko" (Pardon za off-topic, ale zaujíma ma, kto takúto koninu mohol vymyslieť)

Gosem

Skvelý je ten ,,Kremničák" len už v týchto dnoch keď sú tam asi najlepšie podmienky na bežky na Slovensku, začínajú byt trate trošku prehustené.

Eskimo

Funttomas:
pokojne nech dajú turnikety a vyberajú vstupné, ak to pomôže veci - viď napr. rokliny v Slovenskom raji. Zle by bolo iba ak by na tom chceli začať ryžovať a brať peniaze za nič. A samozrejme, vždy sa nájde aj pár špekulantov, ktorí sa budú mýtnikom a turniketom vyhýbať...

Čo sa mostíkov týka, je škoda, že tak dopadli. S odstupom času sa mi zdá, že to bola trochu zbytočná iniciatíva. Ešte si pamätám ako sa kvôli nim rúbal les, prekladala sa modrá značka do Bystrického sedla... a skokanov na lyžiach som tam videl len jediný raz... snáď to raz obnovia (alebo to prebagrujú a spravia ďalšiu zjazdovku)

Funttomas

Eskimo:
určite, že sa uprednostňuje infraštruktúra pre zjazdové lyžovanie pred bežeckým lyžovaním. Lebo jedna na seba zarába a na druhú treba zháňať peniaze. Ale v budúcnosti budú stáť na začiatkoch tratí turnikety ako v Rakúsku hiking.sk/…/wechsel_semmering… a hiking.sk/…/wechsel_semmering… a bude sa vyberať poplatok za trať…
Túto zimu vznikla u Banskobystričanov iniciatíva „Združenie úpravy bežeckých tratí, bežecké lyžovanie“. No majú takú dobré myšlienky, ale slabú propagáciu, že sa to nedalo spomenúť v článku.
Napriek neupravovaniu severného okruhu BS sa pravidelne upravuje južný okruh BS cez Chatu Hostinec. Cez tieto sviatky sú všetky trate (upravené aj neupravené) plné bežkárov a človek nadobúda pocit, že bežecké lyžovanie patrí medzi národné športy Slovákov. Určite túto zimu zájdi na Skalku.
Skokanské mostíky na Králikoch majú taký istý problém ako na Štrbskom Plese. Nie sú reprezentanti, ktorí by na nich trénovali :-(.

Eskimo

Vďaka za info, aj keď neviem, či sú toto práve najlepšie správy... mám dojem, že sa zase raz preferuje infraštruktúra pre zjazdárov na úkor bežkárov... mrzí ma to tým viac, že Skalka, Králiky a spol. boli donedávna snáď jediným slovenským strediskom (možno ešte s výnimkou Osrblia), kde sa systematicky niečo robilo aj pre bežkárov... zdá sa, že to už neplatí (btw. skokanské mostíky na Králikoch ešte fungujú?)

Teší ma ale aspoň obnovenie Králickej chaty, hoci rozšírenie cesty od konečnej autobusu až k vleku za pozitívum nepovažujem.

Na Kremnickom hrebeni som už veľmi dávno nebol (naposledy v lete pred vyše 2 rokmi a v zime tuším pred 6imi) ale ak mi vyjde plán, tak už o pár dní to pôjdem osobne skontrolovať :-) Možno potom pridám aj nejaké vlastné dojmy...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma