Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimné potulky okolím Banskej Štiavnice

Diskusná téma K článku: Zimné potulky okolím Banskej Štiavnice

Kam sa len vybrať za chvíľkou pestrého oddychu po stresujúcich sviatkoch pohody a radosti na prelome rokov? Historická Banská Štiavnica a jej čarovné okolie nemôže sklamať v žiadnom počasí a ročnom období. Tentoraz nám výlet vychádza na fotogenický, predĺžený zimný víkend, ideálny na aktívny odpočinok na čerstvom vzduchu. Mierne zvlnené otvorené horské chrbty okolo mesta nám vnuknú myšlienku vyskúšať po čase bežky. Snehové podmienky však menia plány na tri krátke túry (či skôr prechádzky), ktoré zaujmú každého, kto sa rád nenáhlivo túla malebnou krajinou s otvorenými očami a srdcom. Korčuliari a fotografi, nezabudnite si svoje náčinie - tajchy sú zamrznuté a výhľady nekonečné!

Jojo78

Úžasné
Banská Štiavnica je nádherná. Je tam veľa pekných miest v okolí. Ja mám rád najmä jazero Počúvadlo a vrch Sitno. Paradajs a Tanád sú tiež vhodné na prechádzku. Akurát k tomu krížu neviem trafiť...

Jjano

No, ešte pohodlnejší prístrešok je asi 3 minúty odtiaľ po červenej smerom na Tanád.

Inak, zabudol som: vďaka za pekný článok a fotografie! :-)

MatusM

Ale vieš ty čo, možno by sa dalo prespať aj v tej búdke na 10. fotke, keby veľmi nefúkalo (chránená je len z dvoch strán). Lepší výhľad nenájdeš ani v penzióne:)

Jjano

Slovo domáceho:

Julom zjavne v meste dlhšie nebol a ešte si mýli Kalváriu s Novým Zámkom. Má však aj kus pravdy, Štiavnici ešte veľa chýba k dokonalosti, ale snažíme sa, ako vieme. Pri všetkej skromnosti a bez prehnaného optimizmu nie je možné si nevšimnúť zlepšenie fyzického stavu mesta (aj keď tých bezprízorných domov je stále ešte niekoľko) a najmä isté "vybudenie" obyvateľov - najmä v lete (a bohužiaľ zatiaľ najmä iba v lete) je tu neskutočne živo, dovolím si tvrdiť, že Štiavnica patrí medzi päť najživších miest na Slovensku, veľké množstvo koncertov, výstav, divadla, festivalov, športu, jarmokov, rôznych akcií (najlepšie je priebežne sledovať kalendár na banskastiavnica.org).

Kalvária sa po desaťročiach skutočne stáva stredobodom záujmu a to najmä vďaka niektorým zanietencom, ktorí ju dokázali dostať na zoznam 100 najohrozenejších pamiatok sveta a na základe toho upútať pozornosť donorov. Z tých veľkých donorov púta pozornosť Nadácia VUB, ktorá sa zaviazala prispievať 10 rokov po 2 milióny korún, z tých stredných sú to sestry Vášáryové, štiavnické rodáčky, ktoré si adoptovali jednu kaplnku na 10 rokov za 1.000 EUR ročne a z tých malých pútajú pozornosť všetci tí, ktorí prispeli k dielu peniazmi, prácou, kontaktami či znalosťami, sú to snáď stovky ľudí.

Útulne a salaše - nie je to nejako poriadne zmapované. Niečo je tu:
hiking.sk/…/pristresok_pod_si…
hiking.sk/…/salas_pod_kanderk…
ale v zime je to len pre drsné povahy... Určite sa dá prespať na terasách mnohých poľovníckych chát, pikoškou môže byť (je to síce zakázane, ale prečo to nespomenúť?) prespanie v niektorej starej bani, v lese sa nájdu aj tzv. snežné jamy a iné lesácke prístrešky... ale je ťažké nejako ich bližšie lokalizovať...

MatusM

JuloM, to bol vtip? Ok, ak aj nie, každému sa páči niečo iné.

Len toľko, že kalvária nie je nasvietená a neopravených domov pomerne rýchlo ubúda, zjavne si tam (dlho) nebol. Fotili sme aj v centre, je jednoducho čarovné - ale toto je opis túr, nie mesta, tak tieto fotky v článku chýbajú. Treba to chápať tak, že v minulosti sa mnoho zanedbalo, nechalo schátrať, záujem o kultúrne dedičstvo bol pokrivený. Teraz sa domáci snažia všemožne napomôcť turizmu so zachovaním, obnovením atmosféry niekdajšieho technického, hospodárskeho a vzdelanostného centra strednej Európy.

Na okraj, cigánska osada tam nechýba - pod vrchom Šobov planú ohne a vášne :-)

Juman, útulne veľmi neporadím, akurát na mape vidím dva chatrné prístrešky. Ktovie, či je ich v okolí viac, nenatrafili sme na nič.

Chemikar

Julom, ak by si článok čítal pozorne, tak by si zistil, že je o Štiavnici a jej nádhernom okolí a nie o miestnej časti Šobov, ktoru asi myslíš. Odporúčam na Paradajs vybehnúť večer s čelovkami, vtedy celá Štiavnica pôsobí úplne "rozprávkovo".

Julom

Nechcem nikoho urazit,ale vypadá to ako rómska dedina.Nebyt toho nnasvietenia (novodobeho)kalvárie,tak človek nepotrebuje pozerat na stare neopravene budy.Julom

Juman

Ahojte, tiez milujem tento kraj a rad by som spravil nejaky vikend v okoli BS. Neviete poradit senniky, utulne atd na prespatie aj v zime?

MatusM

Áno, oproti situácií spred 2 rokov je poznať rozdiel. V podstate môžem potvrdiť to, čo je zdokumentované na stránke kalvaria.org.

Kaplnky sú sanované, originálna výzdoba je premiestnená do Starého Zámku v rámci stálej výstavy Kalvária v azyle. Každú voľnú kaplnku je možné darcovsky adoptovať - aj v teréne je popri informáciách a fotodokumentácií ku každej kaplnke doplnený aj zoznam rekonštrukčných prác, ktoré čakajú na zabezpečenie darcom.

V hornom kostole je pekne obnovená freska (zdá sa mi, že predtým nebola) a hrubá murovka asi budúceho oltára.

Adushka

Soni, ked ja som tam bola prvykrat, takze neviem, v ako moc zlom stave to bolo predtym. bolo ale vidiet, ze sa to postupne zacina opravovat.. Matus by vedel povedat viac..

Sona

Adi, a uz je nejake zlepsenie na kalvarii aj vidiet?

JarinoM

Krásne fotky aj článok ma len utvrdili,že sme s manželkou zle nespravili,keď sme si už zaplatili letnú dovolenku v Š.Baniach.

Adushka

Dakujem za mile komenty, naozaj sme sa v BS citili velmi pohodovo, tak to je asi aj citit z clanku :)

inak ku kalvarii - presne ako dala Sona linky, nieco malo sa uz okolo kalvarie deje, tak snad to aj niekedy dospeje do uspesneho konca..

Cs92

Chodil som tam na strednú školu a keby ,že tam bývam tak som hrdý na mesto aj na okolie, ale už som prestúil a preto sú moje pocity zmiešané. Škoda ,že som nebol na kalvárii.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma