Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá Koliba pod Repišťom

Diskusná téma K článku: Bývalá Koliba pod Repišťom

UPOZORNENIE: OBJEKT SPADOL – Pokiaľ Veľká Fatra v okolí Ploskej doslova oplýva kolibami a salašmi rôznych kategórií, v ostatných jej častiach ich je málo. Táto koliba by ani nestála za reč, keby nebola jedinou na hrebeni spájajúcom Krížnu s Donovalmi. Už na prvý pohľad vidieť, že pamätá aj lepšie časy, no v prípade núdze poslúži.

Matobee

Podobne ako Tomáš (FunTTomas) som najskôr koumal či je niekde poblíž hrebeňa voda, ale treba schádzať. Takže ja nie som za konkrétne miesto.
Vyzerá, že to bude na starom dobrom mieste bývalej koliby. Tak držím palce a možno aj priložím ruku k dielu, ak to bude PalihoT "klasická akcia", kedže to nemám ďaleko. :-)

PaliT

Vďaka za podnety, diskusia je dôležitá, tak doplním ešte zopár úvah. Obnovenie Repišťa je jednoduchšie z pohľadu byrokratického, lebo aj keď to nie je nikde v katastri, objekt ešte existuje aspoň vo forme ruiny, ktorá sa dá opraviť a to sa spravidla toleruje bez nutnosti prejsť anabázou stavebného povolenia. (Heňo, ty si myslel ešte iný salaš?)

Za Repište sa prihovoril aj člen HZS, keďže najmä v zime v zhoršených podmienkach môže prístrešie zachrániť život. Nielen tu, ale aj na iných miestach (preto sa usilujeme napr. o oblasť Šiprúňa) idú záchranári pri hľadaní prakticky vždy skontrolovať útulne (ak sa napr. strateným turistom vybil mobil), prípadne sa rovno dohodnú s vyčerpanými turistami, že počkajú v útulni, lebo tým už odpadáva nutnosť hľadania v teréne. Viac k tomu aj v našom článku: slobodapohybu.sk/utulne-a-bez…

Malá bivakovacia búda vo Veľkom Šturci je zas sympatická tým, že by poslúžila aj cykloturistom.

Viac útulní na trase zjednodušuje plánovanie, niekedy sa stane, že turisti by sa tam ubytovali, lebo časovo im to práve takto vychádza. Tiež je to aj otázka náhlej búrky, zlých snehových podmienok a pod. Bohatá sieť bivakovacích búd je tak trochu vizitkou kultúrnej krajiny.

Ade.e

Dam taky podnet na zamyslenie: Je treba vobec nieco na tomto useku? Relativne nedaleko su Donovaly, od nich je utulna pod Keckou (Zorka) a smerom na Zapad salase nad horskym hotelom pri Kralovej studni. Plus pod Kriznou, blizko pod Repistom je zrejme nevyuzivany salas, ktory by sa mohol len nejako opravit. Cize podla mna je to tu celkom prehustene (ak sa bavime o uplne novej utulni).

Viac by ju bodlo postavit na Vtacniku, kde takmer nic nieje a je to tiez Magistrala.

FunTTomas

ja som za Veľký Šturec, lebo má lepšiu polohu. Cez priesmyk vedie cyklomagistrála a hrebeňová E8. Aj keď ide štrková cesta, tak nie je dostupná bežným osobným autom. Cesta je na pohronskej strane neudržiavaná a zle zjazdná. Pramene sú na oboch stranách priesmyku, i keď k nim treba schádzať. Ale to po vodu musíte schádzať aj od Repišťa. Poľovnícka chatka pri Veľkom Šturci je síce fajn, ale nie je nijako označená, takže väčšina ľudí ju nenájde, lebo nie je pri trase. Je otázkou času, kedy buď schátra alebo si ju poľovníci opravia a uzamknú. Je to len dočasný možný úkryt. Ožranpartie má Pali poriešené stavebnými rozmermi bivakovacej búdy, viď slobodapohybu.sk/…/Modelova-u… resp. slobodapohybu.sk/bivakova-bud….

Mirino

bikemartin: Velká vďaka za upresnenie kvality povrchu komunikácie. Kvalitu dostupnosti tohoto miesta pre ožranpartie to ale asi velmi neznižuje.

Opossum

Urcite Repiste. Je to velmi strategicka poloha a velmi tam chyba miesto, kde sa da hlava zlozit.

Okrem toho, kusok od Velkeho Sturca je buda:

salase.info/…/6287d2e018eb860… (stranka je hostovana na free Heroku ucte, takze je by default uspana - ak kliknete, dajte servru 5 sekund, aby sa nastartoval).

Mirino

Voda v bezprostrednej blízkosti nie je ani tam ani tam, ale útulňa vedla asfaltky je fakt romantika ako vyšitá. A navyše ľahký prístup aj autom po ceste bude pre ožranpartie celkom plus.
Takže jednoznačnou voľbou za mňa je Repište. V najhoršom pre vodu je to 45 min prakticky po rovine.

Ade.e

Ako tradicionalista by som bol za obnovu koliby pod Repistom.

PaliT

Naše OZ uvažuje o obnove objektu, tak si robím prieskum, či ste za toto miesto, alebo skôr za novú útulňu v sedle Veľký Šturec?

Lubo

Objekt sme stiahli z turistickej mapy a dali sme vystrahu priamo do clanku. Vdaka za aktualizaciu Daulagiri.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma