Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

No co som sa ja dnes docital na jednej stranke, ze vraj.. :"treba si ľahnúť tvárou k zemi a rukami si chrániť šiju,...,treba zostať v kľude a doslova robiť sa na mŕtveho. Treba byť pripravený na to, že medveď nás príde očuchať, resp. nás môže začať zakrývať suchým raždím. Zakrývanie môže trvať aj dlhší čas, ale už máme vyhraté, takže musíme to vydržať!" ...uz ste poculi ze by medved zacal niekoho zakryvat razdim?

Adee.e , 19 reakcií

Sprostosti su tie o bluzneni s bratislavafobizmom a nie to o vystahovani, co bolo len sarkastickou poznamkou k tomu, aby ludia nechodili do lesa, kde chodili roky a nebol problem...
Nezabezpecne odpadove kose tu uz samozrejme mali byt davno, no zaujimave je, ze problem bol len vo VT a nie inde, ako je tomu teraz. Asi ludia z celeho Slovenska sypali smeti len vo VT, ze?
Ale predpokladam, ze dovidis aj dalej a vnimas, ze odpadove kose nie su jedinou pricinou, ale su tu aj ine kvoli ktorym chodia medvede do dedin: hornyzemplin.korzar.sme.sk/…/…
Cize opat sarkaasticka otazka: Mame vytnut vsetky ovocne stromy a zrusit vsetky ule, ci mame vsetko oplatit s elektrickym prudom ako v nejakom severokorejskom trestaneckom tabore???

Lubo

Suhlasim s tebou, ze bratislavafobizmus je sprostost, lebo diskuter by nemal pouzivat povod druheho diskutujuceho ako argument. Najma vtedy, ked ho nepozna a chce mu cez prislusnost k mestu brat legetimitu vyjadrit sa k problemu. Je to skor ukazkou neschopnosti racionalne diskutovat.

… k tomu, aby ludia nechodili do lesa, kde chodili roky a nebol problem

Na toto si ako prisiel? Mas k tomu relevetne data, ze ludia v minulosti nemali problem s medvedmi, ktori schadzali do podhorskych sidiel?

Nezabezpecne odpadove kose tu uz samozrejme mali byt davno, no zaujimave je, ze problem bol len vo VT a nie inde, ako je tomu teraz. Asi ludia z celeho Slovenska sypali smeti len vo VT, ze?

Kazda samosprava ma zakonnu povinnost zabezpecit svoj odpad. Priklady z Vysokych Tatier aj zo zahranicia ukazuju, ze ide o jedno z opatreni, ktore funguje.

odpadove kose nie su jedinou pricinou, ale su tu aj ine kvoli ktorym chodia medvede do dedin

Nespochybnujem. Dal som to ako jeden z prikladov, ktore funguju. Su aj dalsie veci, ktore treba riesit:

  • liniove stavby bez biokoridorov,
  • prikrmovanie a vnadenie zveri v blizkosti sidiel odpadom zo supermarketov,
  • pestovanie kukurice v lokalitach, kde sa predtym nepestovala,
  • opustene sady,
  • zmensovanie prirodzeneho arealu intenzivnou tazbou dreva

a dalsie.

Lenze toto nie su temy, ktore by sa politikom hodili. Oni potrebuju vytvorit strach, identifikovat povodcu a slubit, ze ho zneskodnia. Najlepsie takeho, ktory sa nevie branit. Z historie mame mnoho "uspechov" v tomto odvetvi. Je to stale to iste dokola. Nemali by sme im na to opat skocit.

Okrem turistiky sa venujem cyklistike (najma horskej). A vies coho sa bojim v lese ovela viac ako zveri? Arogatnych vodicov, ktori jazdia tak nebezpecne, ze tu mame tyzden co tyzden spravy o zabitych cyklistoch. Nevidim ziadnych politikov, ktori by zvolavali tlacove besedy o tom, ako chcu regulovat vodicov, aby tolko nezabijali cyklistov a chodcov.

Martin knor

Lubo, a nepride Ti cudne, ze vsetky opatrenia ktore navrhujes stoja kopec penazi a vysledny efekt (vela medvedov) neprinasa ziadne, naopak, ubija cestovny ruch? Co by sa stalo, keby sa predali povolenky na par stoviek medvedov? Prinieslo by to peniaze do statneho rozpoctu, znizili by sa stavy medvedov, tie by nemuseli byt vytlacane do obci a ozivil by sa cestovny ruch. A stale by bolo meedvedov v horach dostatok na to, aby sa mohli turisti vodit na pozorovania.

Zamykanie kontajnerov problem v Tatrach zmiernilo? Ved je viac hlaseni ako pred nim. Nepamatas ako Sona prisla po sedeni v Tatrach s niekoho napadom, ze treba nejako uzamykat aj male odpadkove kose, ze potom to uz bude lepsie? Ochranari tapu a vonkoncom netusia ako problem zlepsit inak ako odstrelom, co je pre nich tabu.

Peter61
ad Martin knor "Zamykanie kontajnerov problem v Tatrach zmiernilo? Ved je viac hlaseni ako pred nim." To si vedle jak ta jedle.
Minulý rok začiatkom leta zavolali zo zásahového tímu na jednu chatu, že či stratili na nich tel.číslo, že im nevolajú. Odpoveď bola : všetko zamknuté, medvede nechodia, volať netreba.
Samozrejme, keď na Podbanskom vyložia guľáš chladiť na terasu, dlho tam nepobudne.
Lubo

vsetky opatrenia ktore navrhujes stoja kopec penazi a vysledny efekt (vela medvedov) neprinasa ziadne, naopak, ubija cestovny ruch?

Na zaklade akych dat tvrdis, ze cestovny ruch ubijaju medvede? Ja mam skor dojem, ze po minulorocnej letnej a nedavno aj zimnej sezone data hovorili skor o opaku. Ak vsak mas k tomu relevetny zdroj, daj link.

Zamykanie kontajnerov problem v Tatrach zmiernilo? Ved je viac hlaseni ako pred nim.

Mam presne opacny dojem. Jednak to hovoria odbornici a jednak som si to sam vsimol, ze sme uz u nas davno nemali rozhadzany kontajner, hoci predtym to bolo bezne.

Ano, stale sa v Tatrach nachadzaju odpadkove kose, ktore su nezabezpecene a mali by sa zabezpecit. Napriklad by mohli uplne vymiznut kose na zastavkach. To je taky relikt. Neviem naco to vlastne je. Si krajiny, kde takuto kosovu kulturu vo verejnom priestore ako u nas nemaju a cuduj sa svete, ludia dokazu odpad vziat a odniest. Ale kebyze ich fakt treba, nie je dovod nepouzit aj male kose so zabezpecenim. A na kazdy kos napisat malu naucnu tabulku.

Ochranari tapu a vonkoncom netusia ako problem zlepsit inak ako odstrelom, co je pre nich tabu.

K tomuto mas nejaky zdroj? Ja som mal skor dojem, ze si tazkaju, ze edukacia je beh na dlhu trat.

Rudyc

Lubo mozno aj osobna skusenost s tym tapanim. konkretne trebars tri dva tyzdne dozadu v jednej dedine hornych kysuc. medved tam ohrozoval deti na pozemku. media neschval neboli volane ani sa tomu nerobil humbuk, domaci to nechceli. bol tam akurat miestny clen ochrany prirody (funkcionar) a par ludi okolo neho, neviem, mozno boli zo zasahoveho tymu, nepoznam ich vsetkych osobne. miestni mali dost neprijemne otazky na pana z ochrany prirody v zmysle ako budu postupovat smerom k ochrane obyvatelstva. pan iba krcil plecami, bolo jednoznacne citatelne, ze nemaju ziaden plan a su bezzubi. vraj mame sledovat vyjadrenia zasahoveho tymu a bla bla bla...

Martin knor

O cestovnom ruchu - bola korona, preto bol pokles a teraz je boom. Poznam vsak viacero ludi, ktori kvoli medvedom prestali chodit u nas do hor. Ako chces data ocistit, ked medvede pribudaju postupne a postupne aj rastie (nielen u nas) zaujem o navstevu hor? Musel by si porovnavat data z roznych krajin co zasa naraza na problem s lokalnymi zvyklostami (v Cechach sa v minulosti chodilo do hor viac ako u nas ap).

Starosta Tatier vravel, kolko stoviek hlaseni stretov medvedov mali pred zamykatelnymi kontajnermi a kolko vlani. Narast bol mnohonasobny.

O tapani ochranarov svedci aj navrh nejakej formy zamykania malych kosov. Oni jednoducho nevedia, ako problem riesit inak ako regulaciou. To vsak naraza najma na problem s laickymi ochranarmi, ktori vnimaju akykolvek odstrel ako byk cervene sukno.

Adee.e

Lubo, to s tym bratislavafobizmom bola reakcia na teba, ze si to od veci vytiahol, pricom Rudyc, mieril na to, ze z mestskeho sidliska nemozes plnohodnotne pochopit problemy ludi, ktori maju medvedov v bezprostrednej blizkosti.

A ako som prisiel na to, ze neboli problemy? No ved to je jasne, ked sami ludia z podhorskych dedin hovoria, ze dlhe roky neboli problemy s medvedmi a teraz su.

K tomu, ze neboli zabezpecene kontajnery mimo VT a problemy boli len vo VT a teraz uz su takmer vsade, si zial nic nepovedal, len odvertlikoval zakon. Skoda, ale zrejme nemas argument.
Rovnako ako k tomu, ze ci mame oplotit kazdy jeden ovocny strom a to aj v strede dediny. Na ten prilozeny link tiez ziadna reakcia. Kto vie preco.

A nechapem preco je nutne vsade pchat to s tymi politikmi. Ja som nespomenul nikde politika a ze vyvolavaju strach. To uz si rovno mohol povedat, ze MEDIA vyvolavaju strach tym, ze informuju o nebezpecnom strete s medvedom. A pritom je to ich funkcia: Informovat o tom co sa deje.

A k tomu, ze mas vacsi problem s arogantnymi vodicmi ako s medvedmi, mi pride v kontexte debaty o medvedoch, ako acohentizmus, resp. mimo. Problem s medvedmi nieje vymysleny, ani nafuknuty, ale seriozny, ktory treba riesit. A nie ho znizovat porovnavanim s utokmi psov ci vciel...

Lubo

Adee.e, rozhodol som sa reagovat hyperbolicky, aby si pochopil. Nestalo sa. Nevadi. Je smutne, ze podporujes predsudky na zaklade povodu alebo toho, kde kto byva.

Aďo.4

Lubo, vo včerajšom príspevku si napísal veci , ktoré by mohli pomôcť pri problémoch s medveďmi .. V niektorých máš pravdu , ale v niektorých sa mýliš - zavádzaš.. Aj tak tieto návrhy neriešia podstatný problém , ale ty to podľa mňa aj dobre vieš ..

Tieto problémy s medveďmi nevyriešia ani zásahové tímy .. Ak si prečítal poriadne podrobný projekt na prevenciu výskytu medveďa, ktorý bol uverejnený v blogu na denníkuN , tak tam vidíš , že je to šafárenie s peniazmi daňových poplatníkov.. aj Tvoje.. Je úsmevné čítať , že potrebujú nakúpiť 975 roľničiek , 1050 sprejov na medvede a atd..
Je prirodzené , že túto tému teraz pred voľbami zneužívajú politici.. hlavne opozičný... Akoby tento problém vznikol za posledné 3 - 4 roky.. čo už..

Lenže Ty si už protirečíš aj s Jaroslavom Slašťanom, ktorý bol šéfom zásahového tímu.. Takže ešte raz tu pripnem jeho slova..

Zvýšený počet útokov na človeka súvisí s rastúcou populáciou tejto šelmy, vyššou hustotou v niektorých oblastiach, s osídľovaním nových území medveďom, ako aj so zmenou ich správania. Musíme sa zamyslieť nad tým, čo je za touto zmenou správania, lebo vo väčšine prípadov tu nejde o kontajnerové medvede, ale o jedince, ktoré si hľadajú potravu v blízkosti ľudí, pretože stratili pred človekom rešpekt. Jednoducho pochopili, že im z našej strany nehrozí nebezpečenstvo. Táto zmena medvedieho správania neprinesie nič dobré a myslím, že problémov, teda stretov, škôd a útokov na človeka, bude viac. Najvážnejšia situácia je v oblastiach s vyššou hustotou medvedej populácie. Ide o vrcholového predátora, ktorý stojí na vrchole potravového reťazca. Nemá prirodzených nepriateľov a dospelého jedinca neohrozí nič. Je prirodzené, že populácia porastie. Keď na určitej výmere žije čoraz viac medveďov, je logické, že potravy bude čoraz menej. A aby nehladovali, budú osídľovať nové, menej vhodné lokality.

Žiak základnej školy , ktorý ovláda matematiku , tak vie , že ak je pôrodnosť 2 a viac , tak sa o dosť zvyšuje populácia .. Tento problém poznajú v Čine , Indii a atd.. Lenže človek nepotrebuje toľko priestoru , ale aj tak nastávajú časom veci- problémy , ktoré musí následne riešiť tento štát.. Lenže ako vieš , tak medveď potrebuje viac priestoru - väčší revír pre svoj život , tak vytláča mladšie - slabšie jedince z tohto priestoru.. A kde ich môže vytlačiť ?? Tak ako uviedol J. Slašťan , tak jedine do oblasti kde sa predtým nevyskytovali , aby si zabezpečili dostatok potravy.. Takže moja otázka znie : Kde zabezpečí štát pre túto zvyšujúcu populáciu medveďov ich životný priestor , tak aby nedochádzalo ohrozeniu zdravia občanov.. ??? Nie každý pracovník v lese , turista , občan na trafí na plachého medveďa , ktorý sa radšej vyhne stretu s človekom.. Nie každý človek bude mať také šťastie ..
Však ich môžeme darovať štátom , ktoré ich majú menej ako my a pritom majú viac lesov.... hôr.. Však ich môžeme darovať napr. Španielom , aby ich použili ako turistickú atrakciu.. Lenže nikto nechce naše medvede .. Takže prečo nechcú tieto medvede , keď je zákonom chránený ?
A to ešte vzniká otázka , prečo je medveď u nás zákonom chránený ? Hrozí mu u nás vyhynutie.. ?

Martin knor

Sona, Budaja nepovazujem za smerodajneho. Po jeho diskusii u nas som bol velmi sklamany. Hodne sa zmenil.
Ale popozeral som sa po Internete a zda sa, ze som sa mylil. Hlasenia o stretoch s medvedom poctom posledny rok vyrazne klesli. Prv rastli napriek zabezpeceniu kontajnerov, teraz klesli. Zrejme bolo treba cas, aby medvede na novu situaciu zareagovali. Koniec koncov, sam som bol svedkom ako medvede vyrabovali kontajner, ktory sice nebol zabezpeceny, ale boli v nom iba prazdne kartony. No, aspon volaco pozitivne.

Adee.e

Lubo, dosli argumenty, ze? Ako inac.
A som sklamany, ze to takto uzatvaras, lebo ked dojdu argumenty, tak to hodis na predsudky alebo fobie a p.
Je uplne normalne, ak niekto, kto byva v panelaku, nema take zive skusenosti so zivotom na dedine ako niekto kto realne byva na dedine a nieje tam len na chalupe. A naopak.
Skus sa prestahovat do pohorskych dedin a uvidime, ci nebudes sa bat psutat svoje deti podvecer von, ked sa tam promenaduju medvede.
To nieje predsudok, to je realita.

Adee.e

Lubo:
NECPALY: Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (Zásahový tím ŠOP SR) dnes v doobedných hodinách usmrtil problémového medveďa pri obci Necpaly v okrese Martin. Šelma svojím správaním a častým pohybom v obci a jej okolí ohrozovala bezpečnosť obyvateľov.

Pohyb a správanie medvedice monitoroval Zásahový tím ŠOP SR stredisko Západ od júna tohto roku. „Išlo o 3-ročnú medvedicu s váhou 53 kg, ktorá sa opakovane pohybovala v okolí obecného úradu, materskej školy, autobusovej zástavky ako aj v záhradách rodinných domov, kde spôsobovala škody na ovocných stromoch,“ opisuje zásahový tím.

Lubo, medvedica sa pohybovala v okoli MATERSKEJ SKOLY ako aj v zahradach roidnnych domov. Uvedomujes si aspon trochu, ze ake nebezpecenstvo hrozilo?? Namiesto toho, tu "hyberbolizujes".

Lubo

Zasahovy tim urobil svoju pracu. Usmrtil jedinca, ktory bol problemovy. To je v poriadku. Tak by mal system fungovat. Ak je takych jedincov vela, treba posilnit zasahovy tim.

Nemalo by sa to dat spat do ruk polovnikom. Problem odstrelu bol v minulosti v tom, ze po udeleni vynimky odstrelili nejakeho medveda, nie jedinca, ktory problemy sposoboval. Nasledne ministerstvo prehravalo sudne spory. Lebo dovolilo odstrel, ktory aj tak nic nevyriesil. Lebo polovnici maju uplne ine motivacie.

Zaroven plati, co som napisal uz vyssie. Mal by existovat subor opatreni, ktore by mali byt v lokalitach s vyskytom medveda povinne pod hrozbou pokuty. Pri zabezpecovani odpadu to tak uz je podla zakona o odpadoch. Institucie by to mali aj vynucovat.

Lubo

dosli argumenty, ze?

Ak ma niekto v diskusii obvini z toho, ze o teme nemozem nic vediet, lebo som z Bratislavy, tak nema zmysel v diskusii pokracovat. Ja nemam najmensi dovod nejakemu anonymovi preukazovat svoju legitimitu. Taky clovek totiz len manifestuje svoje frustracie a nie je pristupny normalnej diskusii. Ja si nikoho neodvazim skatulkovat podla povodu, bydliska, pohlavia, orientacie, rasovej/etnickej prislusnosti, atd. Ten, kto je realne schopny to za argument povazovat, nie je hodny pozornosti … skor je adept na ban.

Bikemartin

A ja som myslel, že tu je polemika s Ade.e a pritom je to Adee.e. To už sa aj nicky fejkujú?

Rudyc

Lubo, ludia zo zasahoveho timu su radi, ze im polovnici pomozu, ak bude z ich strany ochota, nakolko su s tymi gumipuskami pred ludmi v postihnutych miestach na smiech, co aj sami potvrdili. Vcera o tom rozpraval ich sef v tv joj.

Aďo.4

Domnievam sa , že tí čo majú najväčšie maslo na hlave za túto situáciu , čo tu nastala , tak budú hľadať vinu inde alebo obviňovať niekoho iného , tak bude lepšie, keď sa tu budú pridávať príspevky odborníkov aj opakovane..
Takže opätovne pridávam príspevok J. Slaštana z televízie Joj.. Stojí za vypočutie..

joj24.noviny.sk/…/815285-stud…

Ešte aj blog z Pravdy..

devana.blog.pravda.sk/…/statn…

Rudyc

Z majestatneho krala hor sa stal obycajny dedinsky potkan. Tak komentoval situaciu s medvedmi sef zasahoveho timu medveda z ochrany prirody.
Kritika padla za necinnost statnej ochrany prirody v tejto veci za posledne roky.
joj24.noviny.sk/…/815285-stud…

Dominob

Podľa mňa dobre zhrnutie dnešneho diania a aj objektívne zhodnotenie (autor stručne tvrdí toto: možno tých medveďov nie je až tak veľa, aj keď sa tomu nechce veriť, ale človeka sa už neboja, hoci aj k tomu sme prispeli):

postoj.sk/…/politici-slubuju-…

A tu rok starý článok dokonca z denníka n. Poľovník v ňom stručne tvrdí že mladé medvede sa v "medvedej škôlke" proste už neučia, že človeka sa treba báť..

dennikn.sk/…/starousadlik-z-v…

Aďo.4 , 1 reakcia

Lubo, vo včerajšom príspevku si napísal veci , ktoré by mohli pomôcť pri problémoch s medveďmi .. V niektorých máš pravdu , ale v niektorých sa mýliš - zavádzaš.. Aj tak tieto návrhy neriešia podstatný problém , ale ty to podľa mňa aj dobre vieš ..

Tieto problémy s medveďmi nevyriešia ani zásahové tímy .. Ak si prečítal poriadne podrobný projekt na prevenciu výskytu medveďa, ktorý bol uverejnený v blogu na denníkuN , tak tam vidíš , že je to šafárenie s peniazmi daňových poplatníkov.. aj Tvoje.. Je úsmevné čítať , že potrebujú nakúpiť 975 roľničiek , 1050 sprejov na medvede a atd..
Je prirodzené , že túto tému teraz pred voľbami zneužívajú politici.. idú voľby..... Akoby tento problém vznikol za posledné 3 - 4 roky.. čo už..

Lenže Ty si už protirečíš aj s Jaroslavom Slašťanom, ktorý bol šéfom zásahového tímu.. Takže ešte raz tu pripnem jeho slova..

Zvýšený počet útokov na človeka súvisí s rastúcou populáciou tejto šelmy, vyššou hustotou v niektorých oblastiach, s osídľovaním nových území medveďom, ako aj so zmenou ich správania. Musíme sa zamyslieť nad tým, čo je za touto zmenou správania, lebo vo väčšine prípadov tu nejde o kontajnerové medvede, ale o jedince, ktoré si hľadajú potravu v blízkosti ľudí, pretože stratili pred človekom rešpekt. Jednoducho pochopili, že im z našej strany nehrozí nebezpečenstvo. Táto zmena medvedieho správania neprinesie nič dobré a myslím, že problémov, teda stretov, škôd a útokov na človeka, bude viac. Najvážnejšia situácia je v oblastiach s vyššou hustotou medvedej populácie. Ide o vrcholového predátora, ktorý stojí na vrchole potravového reťazca. Nemá prirodzených nepriateľov a dospelého jedinca neohrozí nič. Je prirodzené, že populácia porastie. Keď na určitej výmere žije čoraz viac medveďov, je logické, že potravy bude čoraz menej. A aby nehladovali, budú osídľovať nové, menej vhodné lokality.

Žiak základnej školy , ktorý ovláda matematiku , tak vie , že ak je pôrodnosť 2 a viac , tak sa o dosť zvyšuje populácia .. Tento problém poznajú v Čine , Indii a atd.. Lenže človek nepotrebuje toľko priestoru , ale aj tak nastávajú časom veci- problémy , ktoré musí následne riešiť tento štát.. Lenže ako vieš , tak medveď potrebuje viac priestoru - väčší revír pre svoj život , tak vytláča mladšie - slabšie jedince z tohto priestoru.. A kde ich môže silnejší jedinec vytlačiť ?? Ako uviedol J. Slašťan , tak jedine do oblasti kde sa predtým nevyskytovali , aby si zabezpečili dostatok potravy.. Takže moja otázka znie : Kde zabezpečí štát pre túto zvyšujúcu populáciu medveďov ich životný priestor , tak aby nedochádzalo ohrozeniu zdravia občanov, poškodzovaniu majetku občanov.. ??? Nie každý pracovník v lese , turista , občan natrafí na plachého medveďa , ktorý sa radšej vyhne stretu s človekom.. Nie každý človek bude mať také šťastie .. Každý človek nenosí pri sebe zbraň na svoju ochranu..

Veď ich môžeme darovať štátom , ktoré ich majú menej ako my a pritom majú viac lesov.... hôr.. Však ich môžeme darovať napr. Španielom , aby ich použili ako turistickú atrakciu.. Lenže nikto nechce naše medvede .. Takže prečo nechcú tieto medvede , keď je zákonom chránený ?
A to ešte vzniká otázka , prečo je medveď u nás zákonom chránený ? Hrozí mu u nás vyhynutie.. ?

Keby sa už dávnejšie začal tento problém riešiť ,keby bolo viac predvídavosti, tak by teraz nemuselo prísť horším riešeniam , ako asi príde pod tlakom..

Rudyc , 12 reakcií

"Mrzí ma tiež, že sa z medveďa stala politická téma, živená hlavne stranami, ktoré majú blízko k extrémizmu."
tak tak. a co ste cakali? vdaka niektorym "progesivnym" ochranarom sa moze stat (zacina to naberat realne kotury) ze ministerstva opat budu obsadzovat nominanti strany sns...
postoj.sk/…/medvede-zmenili-s…

Lubo

Tato hysteria je lokalne zivena polovnikmi, ktori si uz nemozu picnut medveda ci vlka. Regionalne az celoslovensky zas politikmi, ktori potrebuju vzbudit strach, nasledne pomenovat nepriatela a zat popularitu na akoze rieseni problemu, ktory by ani neexistoval.

Ak by sme sa na to pozerali racionalne, tak ovela viac napadnuti ako medvede maju na svedomi psy a vcely. A ovela viac skod na farmach zas raticova a diviacia zver. Lenze komu sa chce citat o anafylaktickom soku z postipania vcelou? Aky politik by zal popularitu opatreniami proti psickarom? O diviakoch sa pise iba ak nabehnu na zastavku MHD v BA, v regionoch je to nezaujimava tema. O raticovej zveri ani nehovoriac.

Cize bluznit o nejakych progresivnych ochranaroch, ktore toto maju akoze na svedomi je uplny blud.

Rudyc

Lubo, nech sa ti to zda z tvojho bratislavskeho sidliska akykolvek blud, pre ludi, ktori ziju v lokalitach v nadmernym vyskytom medvedov so stratou plachosti, je to uz zial realita. Tento stav vsak je novy. Este par rokov dozadu sme medvede sice mali, ale nebolo ich tolko so stratou plachosti. Som zvedavy, ci budes spokojny, ked bude mat kazdy druhy clovek, ktoreho stretnes v lese pri sebe strelnu zbran. To bude potom histerie a bludov v bulvarnych platkoch...

Rudyc

pamatam si dobre ako este par rokov dozadu tito "progresivni" ochranari tvrdili, ze ked perstaneme medvede regulovat, zacnu sa regulovat same. kde je teda ta regulacia? teraz vsetci zaliezli a tvaria sa, ze sa ich to netyka. vraj ludia robia hysteriu. bodaj by nie, ked ich doma na zahrade nahana medved.

Lubo

Myslel som, ze sme v tomto fore sme uz vyrastli z bratislavafobizmu.

Rudyc

ano Lubo, ked dojdu argumenty, tak obvinime diskutera z nejakej fobie pripadne z podvratnej cinnosti. toto uz poznam dobre, komunizmus a marxizmus sa nam vracaju pan sudruh

Peter61

Áno, všetko zlé je z BT sídlisk, prípadne z parlamentného kopca ! Napríklad nám rozorali noční žráči trávnik a nikoho to nezajíma !
Preklad :
nech sa vám stíhačka vydarí , držím palce a nezabudni opaľovací krém
hiking.dennikn.sk/…/nizkotatr…

Rudyc

peter61 travnik sa da opravit, vysadit novy, ludsky zivot spat nevratis. porovnavat diviaka so selmou ako je medved je podla mna dost odveci. zivot cloveka nema stale pre niektorych ludi velku cenu

Iwanna

V tomto vlakne, mimo "off-topic-ov", triafate do cierneho verim aj Lubo (uplne) a aj RudyC (prevazne). Mimo "off topics" si v podstate ani neprotirecite. Tato tema je ale verim ovela viac komplexna, a kto nema kontakt na tzv. "zvieracich intuitivov", t.j. ludi kt. vedia komunikovat so zvieratami, teda cosi ako v Amerike "shamani", tak sa v nej sotva zorientuje. Majte trpezlivost, nie je to hoax :), o desat rokov sa uz aj o tomto budeme v SR bavit vecne a bez vysmechu a pod. Kto zije viac v prirode, a obcas sa ukaze na akcii typu Drienok ci Sekierske luky, tak uz mal moznost dozvediet sa aj tieto "pre exaktne vedy" skryte dovody preco sa medvede pro-aktivne priblizuju ludom a s tymi, kt. sa na prirode snazia zarabat peniaze nie uplne v sulade s "etikou prirody" (vacsina polovnikov a pilcikov, cast farmarov a pod.), tak sa proste nemaznaju. Tema je na dlhsie, a na osobny pokec. Detto ako ta tema za ziaden "bratislavofobizmus" neexistuje, teda mimo ludi kt. pracuju v BA ale maju fobie z moznosti stravit tam aj vikend a trosku pomoct nech sa za BA pred ludmi zo zahranicia menej hanbime :))

Sona

Tak napriklad v Malej Fatre medvedov vyrazne ubudlo. Vyzera to prave na autoregulaciu. Viac budem vediet onedlho.

Adee.e , 6 reakcií

Kto má problém, že sú medvede v lese, by nemal chodiť do lesa.

Podla tejto rady, by sa mali ludia vystahovat aj z podhorskych dedin, ak im tam chodia medvede?

Lubo

Ludia z miestnej a regionalnej samospravy by mali ist na vylet do krajin, kde su sidla v prirodzenom biotope medveda. Existuje mnozstvo opatreni, ktore problemy zmiernia natolko, ze prestanu byt temou.

Dokonca na Slovensku mame dobry priklad z mesta Vysoke Tatry, kde sa realizoval projekt na zabezpecenie kontajnerov. Vysledky naznacuju, ze to velmi pomohlo. Toto to opatrenie by mali urobit vsetky obce, ktore sa nachadzaju v medvedom teritoriu ci zaznamenali alebo nezaznamenali vyskyt medvedov v intravilane. Bolo by to isto prinosnejsie ako trepat sprostosti o vystahovani.

Rudyc

Lubo, dobre vies, ze slovensko ma za ciel stat sa energeticky a potravinovo sebestacnou krajinou. ako mozes porovnavat vysoke tatry, vysunutu zahradu bratislavskej smotanky, so slovenskom a najma jeho vidiekom, ktory tvori hlavne hodnoty potrebne pre zivot? treba sa pozriet dalej od spicky nosa

Lubo

dobre vies, ze slovensko ma za ciel stat sa energeticky a potravinovo sebestacnou krajinou

Na toto tvrdenie mas aky zdroj?

Rudyc

sledujem vyjadrenia vlady. konkretne vcera alebo predvcerom vecer v spravach o tom hovoril aktualny minister podohostpodarstva, ty kde zijes? ved sa o tom hovori uz dlhe roky. vies preco sa prave spusta novy blok v mochovciach? vies co to bude pre slovensko znamenat a aka je jeho uloha?

Rudyc

"Prečo to okolité krajiny dokážu? A prečo tieto potraviny na Slovensko častokrát dovážame aj z druhej strany zemegule? Odpoveďou je podľa potravinárskej komory globálny a tvrdo konkurenčný poľnohospodársky trh. Ale aj skutočnosť, že prirodzený charakter Slovenska sa drasticky zmenil. Z vidieckej poľnohopodárskej a pasienkárskej krajiny sa stala jedna z najpriemyselnejších krajín Európy." a medved tomu este pekne pomaha. kto uzakonil zakaz jeho regulacie dobre vedel o to tu ide.
kosiceonline.sk/vsetci-o-nej-…

Romanmitasik , 3 reakcie
Martin knor

Moje nervy, autor si dal namahu spisat chronologiu, no nim navrhnute riesenie nie je ziadnym riesenim. Je to iba trochu inac zorganizovany zasahovy tim.

Medvede sa tlacia do dedin predsa preto, ze ich je vela v lese. Treba ich redukovat tam kde problem vznika, nie az ked zacnu robit v nejakom chotari neplechu. Toto je chytanie macky za chvost. Tak sa problem neriesi.

A naviac, s tou ochranou v EU netreba prilis verit nasim uradnikom. Ti sa vzdy vyhovaraju na EU ze EU cosi nariadila a my s tym nic nedokazeme robit. Ale ako je potom mozne, ze v Slovinsku pravidelne asi raz za 2 roky robia odstrel medvedov a so ziadnou EU problem nemaju, to z nich uz nik nevysvetli.

PaliT

Medveďov nie je veľa v lese. Problém je, že ľudia naučili medvede na zakrmovanie, lákajú ich na vnadiská v blízkosti obcí, kalorické plodiny ako kukurica, odpadky, čo zároveň vytvára u medveďa návyk, že ľudský pach nie je hrozba, ale prísľub potravy. Ďalší faktor je v úpadku drobného poľnohospodárstva v podhorí, plochy už neslúžia na pestovanie zemiakov, ovsa a iných plodín, ale nanajvýš ako postupne zarastajúce pasienky. Chýbajúci ľudia na poliach nevytvárajú na medveďov tlak, aby zostávali v lese.
V prom rade treba odstrániť tie vnadiská a takéto zakrmovanie zveri postaviť mimo zákon. Eliminácia medveďov nesmie byť vrátená do rúk poľovníkov vo forme kvót ale vykonávaná výhradne na konkrétnych antropomorfných jedincoch. No primárna úloha je odstrániť zdroje potravy, viď pokles incidentov v Tatrách... Kto má problém, že sú medvede v lese, by nemal chodiť do lesa.

Aďo.4

Jaroslav Slašťan, odborník na divo žijúcu zver :
Zvýšený počet útokov na človeka súvisí s rastúcou populáciou tejto šelmy, vyššou hustotou v niektorých oblastiach, s osídľovaním nových území medveďom, ako aj so zmenou ich správania. Musíme sa zamyslieť nad tým, čo je za touto zmenou správania, lebo vo väčšine prípadov tu nejde o kontajnerové medvede, ale o jedince, ktoré si hľadajú potravu v blízkosti ľudí, pretože stratili pred človekom rešpekt. Jednoducho pochopili, že im z našej strany nehrozí nebezpečenstvo. Táto zmena medvedieho správania neprinesie nič dobré a myslím, že problémov, teda stretov, škôd a útokov na človeka, bude viac. Najvážnejšia situácia je v oblastiach s vyššou hustotou medvedej populácie. Ide o vrcholového predátora, ktorý stojí na vrchole potravového reťazca. Nemá prirodzených nepriateľov a dospelého jedinca neohrozí nič. Je prirodzené, že populácia porastie. Keď na určitej výmere žije čoraz viac medveďov, je logické, že potravy bude čoraz menej. A aby nehladovali, budú osídľovať nové, menej vhodné lokality.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum