Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

DoxaD

Je to krmelec, má časový spínač a v určitých intervaloch vysype na zem zrno, ktoré je vo vnútri.

Bikemartin

Toto som dnes objavil v jednej zapadnutej doline mimo tur. trás. Vyzerá to ako "bear barrel", zavesené 5-6m vysoko na buku a asi 30-40m od posedu. Za mnou pri ceste bol ešte klasický krmelec plný sena + soľ. Máte nápad čo to je? Vnadisko na medveďa?

Peter61

@ rc : zásahový tím nestíha školiť pozostalých na používanie nechutných LED lampášov, ev. v solárnej verzii.

Peter61

Nuž, rc, na to viem iba použiť iba okrídlenú vetičku Bohuše Stejskala na adresu dr.Ulrichovej

Rc

jjano este som nevidel ani nepocul, zeby plachy medved, ktory sa zlakne cloveka alebo cohokolvek ineho zacal revat

Jjano

Rc, ačkoľvek som ešte medveďa nestretol, tak pre vlastnú bezpečnosť sa snažím udržiavať si nejaké povedomie o jeho správaní.
Postavenie sa na zadné je bežný jav, medveď má z výšky lepší prehľad. Takže keď sa postaví na zadné, tak je to ešte dobré, medveď len pozoruje a vyhdnocuje situáciu. Pokiaľ viem, nie je to správanie typické pre nejakú skupinu medveďov, ale pre všetkých.

Pavel Forgáč

Niekto má zjavný záujem parazitovať na téme medveďov a šíriť strach ešte aj ohľadom tejto témy. Príde mi to ako v mojich domácich končinách, kde sa posledných 5-6 rokov vždy záhadne objaví medveď keď začína sezóna lovu srncov. V rozhlase potom vybľakuje starostka, že ľudia nemajú chodiť do lesa aj keď ona nepáchne do lesa ak je rok dlhý. Popritom sa tu medveď vyskytuje pravidelne celý rok, keď sa vyberie na "turistiku" z Vtáčnika pozrieť sem dole čo je tu nové a keď zistí že nič tak ide späť. Potom sú bežný ľudia zosratí, že je tu medveď a niekto si môže v kľude pytliačiť.

matobee - zabudol si ešte na fotografov zvery. Tí sú tiež často obeťou útoku.

Matobee

Čítam komentáre tak pridám nejakú skúsenosť aj ja. Nie je moja osobná, ale moja dobrá kamarátka chodí pár rokov behať v okolí Priechoda, Balážov, Seliec v Starohorských vrchoch.
V marci sa jej prihodil nepríjemný zážitok s medveďom, alebo medvedicou. Bežala v smere Priechod – Baláže. Pár sto metrov pred dedinou Baláže, kde je akurát značka ochranné pásmo NP NT počula šuchot a zbadala medveďa alebo medvedicu. Dotyčná zhúkla, že snáď sa vyplaší a ujde. Ale nie, postavil/a sa na zreval/a že jej nabehli zimomriavky aj na zadku. Pár desiatok metrov od nej. Na sekundu, dve zamrzla a trielila naspäť čo jej sily stačili.
Už chodieva behať len v rámci dediny. Tragikomicky vtipné bolo keď uverejnila priebeh behu na smarthodinkách. Tých 400 m po strete by asi splnila aj limit na olympiádu.

Rýchlejšie sa pohybujúci ľudia ako bežci, cyklisti atď. majú väčšie riziko stretu. Aspoň tak si to posledné roky všímam. Nestíhajú tie zvery proste ujsť. Ešte keď sú tam mladé, koniec.
Ďalšou skupinou sú poľovníci, lesníci čo síce vedia že medveď je plaché zviera ale mnohí žijú v nastavení, že je to ako 20, 30 rokov dozadu, keď bolo medveďov pomenej, že netreba o sebe dávať vedieť v neprehľadných miestach, mladinách, pri potokoch atď. a tiež nato občas doplatia.

Rc

Tomka uz som viackrat takto natrafil na medveda ze som ho prekvapil a reakcia z jeho strany bol vzdy okamzity unik bez okolkov. par krat z neho dokonca pri tom sprinte z neho nieco aj vypadlo :-) to ze sa pri prekvapeni postavil na zadne a dokonca zareval je tak trochu podla mna zvlastnost. takto sa spravaju skor medvedovia na podpolani, ktori pomaly ako sa zda stracaju prirodzenu plachost a respekt pred clovekom

Martin knor

Danka, kolega ktoreho napadol medved mi vravel, ze priamo v nemocnici povedal, ze si nepraje medializaciu. A nemocnica v Brezne to respektovala a nedala o tom spravu von, hoci tam kamarat mesiac lezal.

Inak, Tvoj prvy prispevok som pochopil zle. V tych pribuzenskych vztahoch som sa stratil :-).

Martin knor

Martin,

Je beriem obe verzie s istou rezervou. Ked chces nejakej "verit", uz je to o nastaveni cloveka a nie o skutocnosti. (Su ludia co su nastaveni tak, ze medvede problem nie su a ini co su nastaveni tak, ze medvede problem su. Mimochodom, podla toho ako su ludia nastaveni, tiez predavaju pribeh dalej.)

Pozri, ked medved urobi ukrok do cesticky, napadnuty (ci posluchac) to moze chapat ako utok a medved moze byt iba dezorientovany. Ten clovek na bicykli sa neobzeral za seba a Ty nevies, ci policajti nezistili zo stop kade ten medved potom isiel (ci bezal). Jednoducho to treba brat tak, ze prislo k dalsiemu stretu cloveka s medvedom, ktore sa skoncilo stastne pre obidve strany. (Kto ktorym smerom bezal alebo isiel je nepodstatne. Keby sa medved rozhodol zautocit, tak vie utekat podstatne rychlejsie ako ide cyklista. Je to iba o stasti. Ako ked je burka a blesky plieskaju vsade naokolo. Bud Ta trafi, alebo nie. Ty to neovladas.)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma